„… mi imádsággal kísérünk benneteket”
Utoljára módositva: 2018-05-26 11:54:05

„Tegyétek, ami a feladatotok, mi pedig imádsággal kísérünk benneteket!” — hangzott az áldás, amellyel nm. és ft. Schönberger Jenő megyéspüspök búcsúzott a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum végzős diákjaitól tegnap délelőtt a székesegyházban.

A ballagás ünnep. A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban évről évre templomban ünneplik e jeles eseményt. Tegnap délelőtt 11 órakor az iskola végzősei a zsúfolásig telt székesegyházba bevonulva élhették át a rájuk szegeződő szeretetteljes tekintetek nyújtotta különleges élményt, amelyet csak ritkán él meg az ember, egy-egy különleges esemény főszereplőjeként. Tegnap 43-an voltak főszereplői ennek az ünnepnek.

A bevonulást követően az iskola zászlajának átadása következett, amelyet évről évre a tizenkettedikesek az őket búcsúztató tizenegyedikesekre ruháznak át, hogy egy újabb éven át őrizzék azt, a következő évfolyam számára. A jelképes mozzanatot pedig nm. és ft. Schönberger Jenő megyéspüspök búcsúbeszéde követte: „Következik egy új elindulás, amelyen Isten áldása kísérjen benneteket! Saját kezetekbe veszitek sorsotokat. Remélem és hiszem, hogy felkészülten. Tegyétek, ami a feladatotok, mi pedig imádsággal kísérünk benneteket” — szólt a püspöki áldás.

A bevezető szavak után Pakot Géza jezsuita atya, az iskola spirituálisa János evangéliumából olvasott, majd arról az ajándékba kapott időről prédikált, amelyről senki nem tudja, meddig tart, viszont az biztos, hogy véges, ezért érdemes mindenkinek jól kitöltenie azt, nem pedig elpazarolnia.

A szentmise során a végzős diákok éltek az áldozás szent jegyeivel is, majd a főpásztori áldás után kezdetét vette a búcsúztatók sora is.

A tizenegyedikesek nevében Mekker Vivien, a diáktanács elnöke köszönt el a végzősöktől, amire Szejke Dóra XII. B osztályos tanuló válaszolt búcsúbeszédével. Ezután a tizenkettedikesek egy csapata zenei produkcióval színesítette a ballagási műsort, majd Ádámkó István iskolaigazgató beszéde következett: „A szemünk láttára növekedtetek, nőttetek fel, miközben igyekeztünk négy, nyolc vagy netán tizenkét esztendőn keresztül formálni a személyiségeteket. Sokszínű csapat vagytok: többen közületek kiváló eredményeket értek el tantárgyversenyeken, vannak köztetek ügyes sportolók, nagyon sok kiváló szervező, és vannak köztetek szép hanggal megáldott énekesek, zenészek. Nagyon fontosnak tartom kihangsúlyozni számotokra, hogy soha ne feledjétek, honnan jöttetek, mindig, mindenhol, minden körülmények közepette ragaszkodjatok szülőföldetekhez és anyanyelvetekhez: szeressétek, ápoljátok, gondozzátok édes anyanyelvünket, és majd szülőkként adjátok tovább gyermekeiteknek” — mondta Ádámkó, aki Søren Kierkegaard dán filozófus szavaival intett búcsút a ballagóknak: „Az élet csak úgy érthető, ha visszatekintünk…, de csak úgy élhető, ha előrenézünk.”

Ezután Pataki Csaba megyei tanácselnök, Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester, Kallós Zoltán főtanfelügyelő-helyettes és a szülői közösség nevében Szejke Ottilia szaktanfelügyelő mondott beszédet.

A búcsúbeszédek után megkezdődött a tanulmányi és érdemoklevelek és díjak kiosztása, és szokás szerint ezúttal is hosszú volt a lista: kiosztották a diákok számára a tanulmányi eredmények szerinti díjakat, a különböző tantárgyversenyeken elért eredményekért járó okleveleket, a zene- és sportokleveleket, a hittan kompetenciavizsgáért járó diplomákat, valamint számos más oklevelet és könyvjutalmat. Ebben az évben Daniel Szilárd XII. B osztályos diák lett az iskola évfolyamelsője, aki 10-es tanulmányi átlagot ért el a középiskolai évek során, sőt, nemcsak a líceumi 4 év alatt, hanem a gimnáziumi években is, így 8 évnyi szín 10-es átlaggal zárt.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 20:45
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...