„… mi imádsággal kísérünk benneteket”
Utoljára módositva: 2018-05-26 11:54:05

„Tegyétek, ami a feladatotok, mi pedig imádsággal kísérünk benneteket!” — hangzott az áldás, amellyel nm. és ft. Schönberger Jenő megyéspüspök búcsúzott a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum végzős diákjaitól tegnap délelőtt a székesegyházban.

A ballagás ünnep. A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban évről évre templomban ünneplik e jeles eseményt. Tegnap délelőtt 11 órakor az iskola végzősei a zsúfolásig telt székesegyházba bevonulva élhették át a rájuk szegeződő szeretetteljes tekintetek nyújtotta különleges élményt, amelyet csak ritkán él meg az ember, egy-egy különleges esemény főszereplőjeként. Tegnap 43-an voltak főszereplői ennek az ünnepnek.

A bevonulást követően az iskola zászlajának átadása következett, amelyet évről évre a tizenkettedikesek az őket búcsúztató tizenegyedikesekre ruháznak át, hogy egy újabb éven át őrizzék azt, a következő évfolyam számára. A jelképes mozzanatot pedig nm. és ft. Schönberger Jenő megyéspüspök búcsúbeszéde követte: „Következik egy új elindulás, amelyen Isten áldása kísérjen benneteket! Saját kezetekbe veszitek sorsotokat. Remélem és hiszem, hogy felkészülten. Tegyétek, ami a feladatotok, mi pedig imádsággal kísérünk benneteket” — szólt a püspöki áldás.

A bevezető szavak után Pakot Géza jezsuita atya, az iskola spirituálisa János evangéliumából olvasott, majd arról az ajándékba kapott időről prédikált, amelyről senki nem tudja, meddig tart, viszont az biztos, hogy véges, ezért érdemes mindenkinek jól kitöltenie azt, nem pedig elpazarolnia.

A szentmise során a végzős diákok éltek az áldozás szent jegyeivel is, majd a főpásztori áldás után kezdetét vette a búcsúztatók sora is.

A tizenegyedikesek nevében Mekker Vivien, a diáktanács elnöke köszönt el a végzősöktől, amire Szejke Dóra XII. B osztályos tanuló válaszolt búcsúbeszédével. Ezután a tizenkettedikesek egy csapata zenei produkcióval színesítette a ballagási műsort, majd Ádámkó István iskolaigazgató beszéde következett: „A szemünk láttára növekedtetek, nőttetek fel, miközben igyekeztünk négy, nyolc vagy netán tizenkét esztendőn keresztül formálni a személyiségeteket. Sokszínű csapat vagytok: többen közületek kiváló eredményeket értek el tantárgyversenyeken, vannak köztetek ügyes sportolók, nagyon sok kiváló szervező, és vannak köztetek szép hanggal megáldott énekesek, zenészek. Nagyon fontosnak tartom kihangsúlyozni számotokra, hogy soha ne feledjétek, honnan jöttetek, mindig, mindenhol, minden körülmények közepette ragaszkodjatok szülőföldetekhez és anyanyelvetekhez: szeressétek, ápoljátok, gondozzátok édes anyanyelvünket, és majd szülőkként adjátok tovább gyermekeiteknek” — mondta Ádámkó, aki Søren Kierkegaard dán filozófus szavaival intett búcsút a ballagóknak: „Az élet csak úgy érthető, ha visszatekintünk…, de csak úgy élhető, ha előrenézünk.”

Ezután Pataki Csaba megyei tanácselnök, Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester, Kallós Zoltán főtanfelügyelő-helyettes és a szülői közösség nevében Szejke Ottilia szaktanfelügyelő mondott beszédet.

A búcsúbeszédek után megkezdődött a tanulmányi és érdemoklevelek és díjak kiosztása, és szokás szerint ezúttal is hosszú volt a lista: kiosztották a diákok számára a tanulmányi eredmények szerinti díjakat, a különböző tantárgyversenyeken elért eredményekért járó okleveleket, a zene- és sportokleveleket, a hittan kompetenciavizsgáért járó diplomákat, valamint számos más oklevelet és könyvjutalmat. Ebben az évben Daniel Szilárd XII. B osztályos diák lett az iskola évfolyamelsője, aki 10-es tanulmányi átlagot ért el a középiskolai évek során, sőt, nemcsak a líceumi 4 év alatt, hanem a gimnáziumi években is, így 8 évnyi szín 10-es átlaggal zárt.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 17:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Örökség
Ma, 21:00
Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 21.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...