„A regény első fejezeténél tartok…”
Utoljára módositva: 2017-12-12 13:36:09

Nagy Norbert szatmárnémeti származású operaénekes Olaszországban él, de ha csak teheti, vállal fellépéseket szülőföldjén, karácsony előtt pedig jótékonysági koncerteket ad.

— Szatmárnémeti egy olyan város, ahol nagyon sok tehetség született, de ahhoz, hogy továbbképezzék magukat, hogy megtalálják az érvényesülés lehetőségét, el kell hagyniuk szülőhelyüket. Eddigi pályafutásod során milyen utat jártál be?

— Valóban, ahhoz, hogy egy zenész eredményeket érjen el, sok mindenről le kell mondania és sok mindent fel kell adnia. Ebbe a legtöbb esetben a szülőföld elhagyása is beletartozik. Engem a szatmárnémeti Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceum, illetve a kolozsvári Gheorghe Dima Művészeti Egyetem elvégzése után Olaszországba vezetett az utam. Itt tovább mélyítettem a tudásomat a Spezia városban található Giacomo Puccini Konzervatóriumban. Az olasz közönség előtt 2010-ben debütáltam Verdi Rigolettójában, Duca di Mantova szerepét énekelve, majd 2011-ben Rui szerepében hallhattak az operakedvelők Verdi Il Trovatpore című operájában Busseto és Fidenza városokban. Emellett Itália számos településének színpadán szerepeltem már. Lehetőségem volt német, francia, dubaji operaházban és számos nemzetközi operafesztiválon énekelni. Többévnyi munka után 2015-ben elkészült első lemezem, a La Voce Delle Emozione, amely nyolc közismert és négy saját dalt tartalmaz. A közelmúltban pedig az Amerikai Egyesült Államokban adtam koncertet a Bostoni Szimfonikus Zenekar kíséretében, amelynek hangfelvétele lemez formájában is megjelent. Szatmárnémeti karácsonyi koncertemen ezt a helyi közönség is meghallgathatja, illetve CD formájában ajándékként hazaviheti magával.

— Olaszországban sikeres énekes vagy, sokat foglalkoztatnak, de amikor csak lehet, visszatérsz Szatmárnémetibe, vállalsz fellépéseket, néhány éve jótékonysági koncerteken is fellépsz. Mi ösztönöz erre?

— Adni sok mindent lehet: pénzt, szeretetet, figyelmet, időt, megbecsülést… Én „éneket” tudok adni, abból pedig Istennek hála sok van. Hát miért ne tegyem? De akármiről is legyen szó, ha segíthetünk, mindig jobb embernek érezzük magunkat utána.

— Mi az, amiben szeretnéd segíteni a szatmárnémetieket az idei karácsonyi jótékonysági koncerteddel?

— Mi, művészek a tehetségünket adjuk, akik pedig az adakozásban segítenek, azok a nézők. Az általuk megvásárolt jegyek árából, illetve a további felajánlásokból egy defibrillátorral szeretnénk bővíteni a Szatmár Megyei Kórház orvosi felszereléseit.

— Vannak-e nehézségeid amiatt, hogy építed a karrieredet, de nem akarsz elszakadni a szülővárosodtól? Hogyan képzeled el a jövőd?

— A „jövőm”, vagyis a párom (hamarosan a feleségem) mindenben támogat, és velem van Olaszországban. Ebből a szempontból szerencsés vagyok, hogy nem kellett választanom a karrier és a magánélet között. Szüleimmel, illetve testvéreimmel pedig kölcsönösen látogatjuk egymást, illetve az internetnek köszönhetően napi rendszerességgel tartjuk a kapcsolatot. Hogy mit hoz a jövő? Erre csak annyit mondanék, hogy a regény első fejezeténél tartok…

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 17:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Örökség
Ma, 21:00
Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 21.
Hihetetlen belső érzékkel észreveszi saját önbecsapási kísérleteit. Igazán őszinte önmagához és ezt környezetének sokszor nehéz követnie.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 21.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...