„Apróságokon” múlhat a vakációzás
Utoljára módositva: 2019-07-10 14:50:49

 

Mire figyeljünk oda (de nagyon ám!) online szállásfoglaláskor, a rendkívül vonzó árú repülőjegy megvásárlásakor vagy az utazási irodák ajánlatainak kiválasztásakor? — a szolgáltatók nem átverni akarnak, csak élnek az apró betűs apróságok lehetőségével.

Hurrá, nyaralunk! Van, aki hónapok óta tervezgeti, és van, aki csak hirtelen lecsap a legjobbnak tűnő „utolsó perces” ajánlatra, de akár így, akár úgy, pár apróságnak tűnő dologra figyelni kell(ene) annak érdekében, hogy a nyaralás ne váljon se rémálommá, se keserű szájízű és borsos tanulópénzű kellemetlen emlékké.

 

Utazási irodák és ajánlataik

 

Sokan választják a szervezett utakat, mert biztonságosak is, jelentősen kevesebb utánajárást-szervezést igényelnek, s nem egy esetben igazán jó áron lehet „kifogni” a nyaralást, hiszen a cégek mindegyike próbál kedvezményes (vagy annak tűnő) ajánlatokat és minél több, szélesebb körű szolgáltatást nyújtani — de ilyenkor is érdemes előre leellenőrizni, hogy hol helyezkedik el a szállás, illetve azt, hogy a feltüntetett árak pontosan mit tartalmaznak. Érvényes ez különösen az autóbuszos city breakre (azaz egy-két napos nagyvárostúrára) vagy hosszabb körutazásokra, amelyek esetében az utazásszervezők nem csupán egy konkrét város és látványosságai megtekintésére, hanem fakultatív programokon való részvételre is hívják a fogyasztókat. Mielőtt azonban döntenénk egy-egy út kapcsán, különös figyelemmel tanulmányozzuk át a prospektus tájékoztatásait, az utazás lefoglalása előtt érdeklődjük meg (és nem baj, ha esetleg tudálékosnak tartanak), hogy pontosan mit is tartalmaz az ár, illetve hogy a meghirdetett ár tartalmazza-e a fakultatív programok árát, s amennyiben nem, kérdezzünk rá nyugodtan, melyik külön program mennyibe is kerül, esetleg lehetséges-e egyénileg a látnivalók megtekintése, ilyen vagy olyan programon való részvétel. S ha már fakultatív program: körutazások esetében kiemelten figyeljünk arra az ‘apróságra’, hogy a másik városba/helyszínre szervezett fakultatív kirándulás esetén a csoport visszatér-e az indulás előtti városba, és onnan folytatja-e a körutat — hiszen ha nem, akkor akarva-akaratlanul részt kell vennünk ama bizonyos fakultatív programon. Nem árt feltérképeznünk azt sem, hogy a szállás hol is található pontosan, ugyanis sok esetben a „város környéki” kifejezés egy tömegközlekedéssel egyáltalán nem vagy nehezebben megközelíthető külvárosi részt is takarhat.

 

Online szállásfoglalások

 

Napjainkban egyre inkább teret hódít mind a belföldi, mind a külföldi utazások esetében az interneten történő szállásfoglalás, amelyet az egyes szálláshelyek honlapjain vagy online szállásközvetítőkön, illetve más, ún. „kuponos” oldalakon keresztül bonyolíthatunk le. Internetes szállásfoglalásnál érdemes utánanézni a korábbi vendégek tapasztalatainak, és mindenképpen alaposan tájékozódni kell a lemondási feltételekről, ugyanis akár a szállás teljes költségét is elveszítheti, aki váratlanul lemondja az utazást — például a honlapon szereplő ajánlati árak esetén az alacsonyabb ár esetében általában a teljes összeg előre fizetendő, és a foglalás nem mondható le, így ha valami közbejön (betegség, nem várt más esemény), és nem tud elutazni, elvész a befizetett összeg.

A kiszemelt szálláshely online szállásközvetítőkön keresztüli lefoglalása előtt figyelmesen tanulmányozzák át a társaságok honlapján elérhető információkat; különösen azt, hogy pontosan mit tartalmaznak a felhasználási feltételek és általános szerződési feltételek (szálláshely használata, a foglalás lemondása stb.), és milyenek a korábbi vendégek tapasztalatai, illetve észrevételei (értékelései) a kiválasztott szálláshellyel kapcsolatban. Nem árt körbeszimatolni azt sem, van-e a szálláshelyen ingyenes parkolási lehetőség, vagy az csak fizetős formában áll rendelkezésünkre; tengerparti üdülés esetén a szállás költsége tartalmazza-e a tengerparton a napernyő- és a nyugágyhasználat díját; a szálláshely mennyire van felkészülve kisgyermekek fogadására és ellátására (kiságy, etetőszék, bébiétel-melegítési lehetőség stb.); van-e lehetőség korábbi érkezésre vagy későbbi távozásra, és ennek mik az akár anyagi feltételei; a szálláshelyen milyen szolgáltatások (étkezés, medence, wifi stb.) érhetők el, és milyen feltételekkel. Jó már itthon tisztában lennünk azzal, milyen nyelven tudunk kommunikálni a szálláshely személyzetével; fizetéskor elfogadnak-e bankkártyát, és ha igen, milyen típusút (Visa, Maestro stb.); készpénzes fizetés esetén milyen valutát fogadnak el, a váltásért milyen összeget számítanak fel;

felszámolnak-e a szálláshelyen takarítás címén plusz költséget; a szálláshelyen megérkezésekor az esetleges okozott károk fedezése érdekében kell-e bármiféle, s ha igen, mekkora összegű készpénzes kauciót fizetni. Mielőtt döntenénk egy-egy szálláshely mellett, célszerű több forrásból is tájékozódni, összehasonlítani, hogy az egyes szállásközvetítő oldalak, szállodai oldalak milyen áron hirdetik meg ugyanazt a helyet, de ne sajnáljuk a fáradságot, és keressünk rá a Google Mapsen arra is, hol helyezkedik el a szálláshely, és annak környezete (érhetnek meglepetések)!

 

Mire figyeljünk repülőjegy-vásárlásnál?

 

Teljesen természetes, hogy az útra induló maga foglalja le a jegyét az interneten, de akárcsak a szállásfoglalás esetében, itt is érvényes: a repülőjegy megrendelése előtt gondoljuk végig higgadtan a nagyon csábítónak tűnő ajánlatokat, tájékoztatásokat és a társaságok honlapján elérhető információkat. Ha a rendkívül vonzó árajánlat csak egy útra érvényes, mindenképp nézzünk utána a társaság honlapján, hogy milyen áron és milyen időpontban érhető el a visszaútra érvényes jegy — hiszen minden vakáció véget ér egyszer, és haza kell jönni. Szintén az ‘apróság’ kategóriába tartozik, pedig nagyon nem mindegy, hogy a feltüntetett ár fix, vagy a legalacsonyabb ár szerepel „-tól” jelzéssel; tartalmaz-e a hirdetés alatti apró betűs rész valamilyen különleges feltételt (például a leggyakoribbnak számítót, miszerint a feltüntetett jegyár nem tartalmazza a repülőtéri illetéket); milyen összegű foglalási/adminisztrációs költséget kell fizetni (ha kell); a különböző fizetési módok milyen többletköltséget jelentenek, és a repülőjegy módosítható-e. Érdemes annak is utánanézni, milyen távolságra van a reptér a nyaralási szállástól, mivel tudunk eljutni oda, és ez milyen többletköltséget jelent, mint ahogy annak is, a repülő fedélzetére milyen típusú és méretű poggyászok vihetők fel ingyenesen, illetve a különböző méretű csomagok feladásáért milyen összeget kell fizetni.

A felsoroltakon kívül minden esetben figyelmesen olvassuk el a repülőtársaság általános szerződési feltételeit is, amelyek részletesen tartalmazzák a repülőjegy foglalására és annak módosítására, a poggyászokra, a beszállásra, biztosításokra és probléma esetén az ügyfélszolgálat elérhetőségére vonatkozó szabályozásokat.

 

… és autókölcsönzésnél?

 

Egyre többen döntenek úgy, hogy a nyaralás helyszínén bérelnek autót, vagy azért, mert az üzemanyag és az autópályadíjak összege szép summára kerekedik, vagy mert a célállomás (több) ezer kilométerre található, s nem akarnak a szabadságból másfél napokat vezetéssel tölteni — akár így, akár úgy, ne felejtsük el, hogy az autókölcsönzés szabályai országonként változhatnak. Legelső lépésként ellenőrizzük, hogy a célországban érvényes-e hajtási jogosítványunk! A foglalást megelőzően bogarásszuk át a hirdetett szolgáltatást nyújtó vállalkozás honlapját (cég- és elérhetőségi adatokat), a szerződési feltételeket, hogy a későbbi kapcsolattartási problémák elkerülése érdekében meggyőződjünk róla, hogy pontosan mely autókölcsönzést kínáló cég szolgáltatását vesszük igénybe. Ebben az esetben is érvényes, hogy a foglalás előtt próbáljunk minél több fogyasztói véleményt, értékelést megismerni a kölcsönző cégekről és az általuk nyújtott szolgáltatásokról; győződjünk meg a foglalás előtt arról, hogy az visszamondható-e, illetve mely időpontig, és bérlés előtt ellenőrizzük, mit is tartalmaz az ár (az extráknak minősülő gyermekülés, GPS stb. benne foglaltatnak-e, s ha nem, ezekért külön-külön mennyit kell fizetni). Jó már itthon tisztázni azt is, hogy az autókölcsönzés során mekkora összegű letét/foglaló kell rendelkezésre álljon a hitel- vagy bankkártyánkon, és hogy a bérelt gépjármű visszaadása után mennyi idővel oldják fel a bankkártyán zárolt letéti összeget — a jármű leadásához kapcsolódóan pedig figyeljünk az időbeli pontosságra, mert bizonyos autókölcsönző vállalkozások ilyen esetben elég borsos késedelmi díjat számítanak fel. Amikor átvesszük a bérelt járművet, bármennyire vakációzunk is, ne sajnáljuk az időt, s alaposan nézzük át, és az összes már meglévő hibát (karcolás, sérülés, kárpitszakadás, nehézkesen működő ablakemelő stb.) írjuk/írassuk bele a bérleti szerződésbe — s ne feledkezzünk meg a biztosításról sem (a legtöbb autókölcsönzést kínáló cég esetében az biztosítási alapcsomag benne van az árban)! Az „apróságok” kategóriában legyünk elővigyázatosak az autókölcsönző üzemanyag-politikáját illetően, különös tekintettel arra, hogy az adott vállalkozás például a „tele tank-tele tank”, a „tele tank-üres tank”, vagy üzemanyag-visszatérítés stb. lehetőségét kínálja. Kiemelten figyeljünk arra, hogy milyen plusz költségek merülhetnek fel az autókölcsönzés során: például takarítási díj, autópálya- vagy úthasználati díj, ki- és elszállítási díj, kilométerdíj stb. Olyan dokumentumot, amit nem értünk, vagy amelyben nem érthető, nem megállapodott, nem konkrétan megfogalmazott tételek szerepelnek, ne írjunk alá!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 17:15
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:35
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...