„Apróságokon” múlhat a vakációzás
Utoljára módositva: 2019-07-10 14:50:49

 

Mire figyeljünk oda (de nagyon ám!) online szállásfoglaláskor, a rendkívül vonzó árú repülőjegy megvásárlásakor vagy az utazási irodák ajánlatainak kiválasztásakor? — a szolgáltatók nem átverni akarnak, csak élnek az apró betűs apróságok lehetőségével.

Hurrá, nyaralunk! Van, aki hónapok óta tervezgeti, és van, aki csak hirtelen lecsap a legjobbnak tűnő „utolsó perces” ajánlatra, de akár így, akár úgy, pár apróságnak tűnő dologra figyelni kell(ene) annak érdekében, hogy a nyaralás ne váljon se rémálommá, se keserű szájízű és borsos tanulópénzű kellemetlen emlékké.

 

Utazási irodák és ajánlataik

 

Sokan választják a szervezett utakat, mert biztonságosak is, jelentősen kevesebb utánajárást-szervezést igényelnek, s nem egy esetben igazán jó áron lehet „kifogni” a nyaralást, hiszen a cégek mindegyike próbál kedvezményes (vagy annak tűnő) ajánlatokat és minél több, szélesebb körű szolgáltatást nyújtani — de ilyenkor is érdemes előre leellenőrizni, hogy hol helyezkedik el a szállás, illetve azt, hogy a feltüntetett árak pontosan mit tartalmaznak. Érvényes ez különösen az autóbuszos city breakre (azaz egy-két napos nagyvárostúrára) vagy hosszabb körutazásokra, amelyek esetében az utazásszervezők nem csupán egy konkrét város és látványosságai megtekintésére, hanem fakultatív programokon való részvételre is hívják a fogyasztókat. Mielőtt azonban döntenénk egy-egy út kapcsán, különös figyelemmel tanulmányozzuk át a prospektus tájékoztatásait, az utazás lefoglalása előtt érdeklődjük meg (és nem baj, ha esetleg tudálékosnak tartanak), hogy pontosan mit is tartalmaz az ár, illetve hogy a meghirdetett ár tartalmazza-e a fakultatív programok árát, s amennyiben nem, kérdezzünk rá nyugodtan, melyik külön program mennyibe is kerül, esetleg lehetséges-e egyénileg a látnivalók megtekintése, ilyen vagy olyan programon való részvétel. S ha már fakultatív program: körutazások esetében kiemelten figyeljünk arra az ‘apróságra’, hogy a másik városba/helyszínre szervezett fakultatív kirándulás esetén a csoport visszatér-e az indulás előtti városba, és onnan folytatja-e a körutat — hiszen ha nem, akkor akarva-akaratlanul részt kell vennünk ama bizonyos fakultatív programon. Nem árt feltérképeznünk azt sem, hogy a szállás hol is található pontosan, ugyanis sok esetben a „város környéki” kifejezés egy tömegközlekedéssel egyáltalán nem vagy nehezebben megközelíthető külvárosi részt is takarhat.

 

Online szállásfoglalások

 

Napjainkban egyre inkább teret hódít mind a belföldi, mind a külföldi utazások esetében az interneten történő szállásfoglalás, amelyet az egyes szálláshelyek honlapjain vagy online szállásközvetítőkön, illetve más, ún. „kuponos” oldalakon keresztül bonyolíthatunk le. Internetes szállásfoglalásnál érdemes utánanézni a korábbi vendégek tapasztalatainak, és mindenképpen alaposan tájékozódni kell a lemondási feltételekről, ugyanis akár a szállás teljes költségét is elveszítheti, aki váratlanul lemondja az utazást — például a honlapon szereplő ajánlati árak esetén az alacsonyabb ár esetében általában a teljes összeg előre fizetendő, és a foglalás nem mondható le, így ha valami közbejön (betegség, nem várt más esemény), és nem tud elutazni, elvész a befizetett összeg.

A kiszemelt szálláshely online szállásközvetítőkön keresztüli lefoglalása előtt figyelmesen tanulmányozzák át a társaságok honlapján elérhető információkat; különösen azt, hogy pontosan mit tartalmaznak a felhasználási feltételek és általános szerződési feltételek (szálláshely használata, a foglalás lemondása stb.), és milyenek a korábbi vendégek tapasztalatai, illetve észrevételei (értékelései) a kiválasztott szálláshellyel kapcsolatban. Nem árt körbeszimatolni azt sem, van-e a szálláshelyen ingyenes parkolási lehetőség, vagy az csak fizetős formában áll rendelkezésünkre; tengerparti üdülés esetén a szállás költsége tartalmazza-e a tengerparton a napernyő- és a nyugágyhasználat díját; a szálláshely mennyire van felkészülve kisgyermekek fogadására és ellátására (kiságy, etetőszék, bébiétel-melegítési lehetőség stb.); van-e lehetőség korábbi érkezésre vagy későbbi távozásra, és ennek mik az akár anyagi feltételei; a szálláshelyen milyen szolgáltatások (étkezés, medence, wifi stb.) érhetők el, és milyen feltételekkel. Jó már itthon tisztában lennünk azzal, milyen nyelven tudunk kommunikálni a szálláshely személyzetével; fizetéskor elfogadnak-e bankkártyát, és ha igen, milyen típusút (Visa, Maestro stb.); készpénzes fizetés esetén milyen valutát fogadnak el, a váltásért milyen összeget számítanak fel;

felszámolnak-e a szálláshelyen takarítás címén plusz költséget; a szálláshelyen megérkezésekor az esetleges okozott károk fedezése érdekében kell-e bármiféle, s ha igen, mekkora összegű készpénzes kauciót fizetni. Mielőtt döntenénk egy-egy szálláshely mellett, célszerű több forrásból is tájékozódni, összehasonlítani, hogy az egyes szállásközvetítő oldalak, szállodai oldalak milyen áron hirdetik meg ugyanazt a helyet, de ne sajnáljuk a fáradságot, és keressünk rá a Google Mapsen arra is, hol helyezkedik el a szálláshely, és annak környezete (érhetnek meglepetések)!

 

Mire figyeljünk repülőjegy-vásárlásnál?

 

Teljesen természetes, hogy az útra induló maga foglalja le a jegyét az interneten, de akárcsak a szállásfoglalás esetében, itt is érvényes: a repülőjegy megrendelése előtt gondoljuk végig higgadtan a nagyon csábítónak tűnő ajánlatokat, tájékoztatásokat és a társaságok honlapján elérhető információkat. Ha a rendkívül vonzó árajánlat csak egy útra érvényes, mindenképp nézzünk utána a társaság honlapján, hogy milyen áron és milyen időpontban érhető el a visszaútra érvényes jegy — hiszen minden vakáció véget ér egyszer, és haza kell jönni. Szintén az ‘apróság’ kategóriába tartozik, pedig nagyon nem mindegy, hogy a feltüntetett ár fix, vagy a legalacsonyabb ár szerepel „-tól” jelzéssel; tartalmaz-e a hirdetés alatti apró betűs rész valamilyen különleges feltételt (például a leggyakoribbnak számítót, miszerint a feltüntetett jegyár nem tartalmazza a repülőtéri illetéket); milyen összegű foglalási/adminisztrációs költséget kell fizetni (ha kell); a különböző fizetési módok milyen többletköltséget jelentenek, és a repülőjegy módosítható-e. Érdemes annak is utánanézni, milyen távolságra van a reptér a nyaralási szállástól, mivel tudunk eljutni oda, és ez milyen többletköltséget jelent, mint ahogy annak is, a repülő fedélzetére milyen típusú és méretű poggyászok vihetők fel ingyenesen, illetve a különböző méretű csomagok feladásáért milyen összeget kell fizetni.

A felsoroltakon kívül minden esetben figyelmesen olvassuk el a repülőtársaság általános szerződési feltételeit is, amelyek részletesen tartalmazzák a repülőjegy foglalására és annak módosítására, a poggyászokra, a beszállásra, biztosításokra és probléma esetén az ügyfélszolgálat elérhetőségére vonatkozó szabályozásokat.

 

… és autókölcsönzésnél?

 

Egyre többen döntenek úgy, hogy a nyaralás helyszínén bérelnek autót, vagy azért, mert az üzemanyag és az autópályadíjak összege szép summára kerekedik, vagy mert a célállomás (több) ezer kilométerre található, s nem akarnak a szabadságból másfél napokat vezetéssel tölteni — akár így, akár úgy, ne felejtsük el, hogy az autókölcsönzés szabályai országonként változhatnak. Legelső lépésként ellenőrizzük, hogy a célországban érvényes-e hajtási jogosítványunk! A foglalást megelőzően bogarásszuk át a hirdetett szolgáltatást nyújtó vállalkozás honlapját (cég- és elérhetőségi adatokat), a szerződési feltételeket, hogy a későbbi kapcsolattartási problémák elkerülése érdekében meggyőződjünk róla, hogy pontosan mely autókölcsönzést kínáló cég szolgáltatását vesszük igénybe. Ebben az esetben is érvényes, hogy a foglalás előtt próbáljunk minél több fogyasztói véleményt, értékelést megismerni a kölcsönző cégekről és az általuk nyújtott szolgáltatásokról; győződjünk meg a foglalás előtt arról, hogy az visszamondható-e, illetve mely időpontig, és bérlés előtt ellenőrizzük, mit is tartalmaz az ár (az extráknak minősülő gyermekülés, GPS stb. benne foglaltatnak-e, s ha nem, ezekért külön-külön mennyit kell fizetni). Jó már itthon tisztázni azt is, hogy az autókölcsönzés során mekkora összegű letét/foglaló kell rendelkezésre álljon a hitel- vagy bankkártyánkon, és hogy a bérelt gépjármű visszaadása után mennyi idővel oldják fel a bankkártyán zárolt letéti összeget — a jármű leadásához kapcsolódóan pedig figyeljünk az időbeli pontosságra, mert bizonyos autókölcsönző vállalkozások ilyen esetben elég borsos késedelmi díjat számítanak fel. Amikor átvesszük a bérelt járművet, bármennyire vakációzunk is, ne sajnáljuk az időt, s alaposan nézzük át, és az összes már meglévő hibát (karcolás, sérülés, kárpitszakadás, nehézkesen működő ablakemelő stb.) írjuk/írassuk bele a bérleti szerződésbe — s ne feledkezzünk meg a biztosításról sem (a legtöbb autókölcsönzést kínáló cég esetében az biztosítási alapcsomag benne van az árban)! Az „apróságok” kategóriában legyünk elővigyázatosak az autókölcsönző üzemanyag-politikáját illetően, különös tekintettel arra, hogy az adott vállalkozás például a „tele tank-tele tank”, a „tele tank-üres tank”, vagy üzemanyag-visszatérítés stb. lehetőségét kínálja. Kiemelten figyeljünk arra, hogy milyen plusz költségek merülhetnek fel az autókölcsönzés során: például takarítási díj, autópálya- vagy úthasználati díj, ki- és elszállítási díj, kilométerdíj stb. Olyan dokumentumot, amit nem értünk, vagy amelyben nem érthető, nem megállapodott, nem konkrétan megfogalmazott tételek szerepelnek, ne írjunk alá!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...