„Bemutatkozott” a régi-új prefektus
Utoljára módositva: 2020-01-23 08:44:46

A szatmárnémeti körgyűrű és a negyedik Szamos-híd, az intézmény új székhelyének munkálatai, de második alprefektus esetleges kinevezése is terítékre került Radu Bud kormánymegbízott és a sajtó tegnap, közvetlen hangvételű „bemutatkozó” találkozóján.

Kötetlen hangvételű, évkezdő és egyben „bemutatkozó” találkozó keretében látta vendégül a szatmári sajtó képviselőit Radu Bud, a megye új, alig egy hónapja kinevezett kormánymegbízottja — aki sokak számára nem ismeretlen, hiszen 2005–2009 és 2016–2017 után jelenleg harmadik alkalommal tölti be ezt a tisztséget. Messzemenően nem „alaptalanul”, ugyanis azon igen kevés magas rangú köztisztségviselői hivatalnokok közé tartozik (az országban összesen hárman vannak), akik tanulmányaik, szakvégzettségük nyomán valóban a prefektusi feladatkör ellátására valók. A beszélgetés közben terítékre került Szatmár megye egyik legnagyobb infrastrukturális beruházása, a szatmárnémeti körgyűrű is — annál is inkább, mivel nemrégiben szárnyra kaptak olyan híresztelések, amelyek szerint a jelenlegi kormány idén a szükségesnél jelentősen kevesebb pénzt biztosít rá, s ezért a jó ütemben haladó munkálatok igencsak lelassulhatnak. Mint elhangzott, az Orban-kormány beruházási prioritási listáján — bár a végén — ott van a szatmárnémeti körgyűrű, amelynek kivitelezésére valamivel több mint 800 millió lejt fordítanak ebben az évben. „Január első munkanapjaiban jártam végig a körgyűrű már elkészült részét, a negyedik Szamos-híd fémszerkezetét, s ez a munkalátogatás számomra annál is érdekesebb volt, mert anno, még 2007-ben, amikor a körgyűrű tervrajza megszületett, ugyancsak végigjártuk a nyomvonalat, de akkor még árkon-bokron-csalitoson, mezőgazdasági területeken bukdácsoltunk keresztül, s akkor vettünk észre olyan „apróságokat”, mint például az a romos ház, ami a tervrajzon nem szerepelt ugyan, de a valóságban ott volt a nyomvonal közepén. A projektmenedzserrel és az építőtelep vezetőjével folytatott beszélgetés — no meg a látottak — nyomán úgy vélem, hogy a nyár folyamán elkészül és már használható is lesz a körgyűrű Károlyi út és Aurel Vlaicu sugárút közötti szakasza, értelemszerűen a híddal együtt. Azt pedig nem kell különösképp hangsúlyoznom, ez mennyire megkönnyíti majd Szatmárnémetiben a közlekedést, hiszen egyrészt teljesen kivezeti a városból a Nagykároly–Nagybánya és a Nagykároly–Pete vonalon zajló forgalmat, másrészt a jelenlegi két, igencsak megterhelt híd mellett még egy alternatíva lesz a lakosságnak átjutni a folyó egyik partjáról a másikra” — mondta. Emlékeztetett arra is, hogy mivel a magasfeszültségű kábelek és a földgázvezetékek áttelepítése sokkal időigényesebb, mint azt eredetileg gondolták, a körgyűrű befejezésének határidejét hat hónappal, 2021 júniusáig meghosszabbították.

A prefektusi hivatal új székhelye viszont elkészül idén őszre, s év végéig át is költözik a fennhatósága alá tartozó intézményekkel (útlevélosztály, gépjárműbejegyzési és jogosítványkibocsátó hivatal) együtt. Egyébként a majd’ negyed évszázaddal ezelőtt elkezdett beruházást épp Bud kormánymegbízott ébresztette fel Csipkerózsika-álmából még 2016-ban, s állította újra sínre, kormányfinanszírozással biztosítva a szükséges anyagiakat — igaz, a szerződést a kivitelezővel már nem ő írhatta alá 2017. május végén, de ha minden a tervek szerint halad, az elkészült épületet ő veheti majd át tőle.

Kötetlen beszélgetésről lévén szó a sajtó képviselői rákérdeztek: mi igaz azokból a híresztelésekből, amelyek szerint hamarosan még egy alprefektussal (ráadásul az ALDE politikai alakulatból érkező Cosmin Botával) bővül az intézmény? „Nézzék, hivatalosan a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal szerkezeti felépítésében egy prefektusi és két alprefektusi tisztség szerepel — nagyon-nagyon sok éve egyetlen alprefektusunk van Altfatter Tamás személyében, akit a legnagyobb elismerés mellett „konstans tényezőnek” is minősítek az intézmény élén, hiszen ő az állandó, miközben mi jövünk-megyünk, cserélgetnek bennünket. Eddig még soha nem érződött a másik alprefektusi tisztség betöltésének szükségessége, mint ahogy most sem, de ebben a kérdésben tőlünk teljesen függetlenül a kormány dönt, hiszen az ő hivatala, területi képviselői vagyunk. Ha úgy gondolja, Szatmárban ennyi év után nagy hirtelen igenis szükség van még egy alprefektusra, akkor betölti a tisztséget, kinevez valakit, de az illető személyéről velünk nem fog konzultálni, sem a véleményünket kikérni; akit a kormány nevesít, azt kell elfogadnunk” — magyarázta Bud. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy magánemberként úgy véli, elég kicsi a valószínűsége, hogy miközben a kormány a költségek csökkentése érdekében különféle átszervezésekben, létszámcsökkentésekben gondolkodik, egy újabb alprefektust „alkalmazzon”.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...