„Beremegett” a végére a terem
Utoljára módositva: 2017-01-29 17:01:44

Az már biztos, hogy a Szatmárnémeti VSK női kosárlabdacsapata az első hat között zárja a Nemzeti Liga idényét, miután péntek este drámai csatában legyőzte itthon az Aradi ICIM-et. Szombaton rendezik az alapszakasz utolsó fordulóját, a VSK idegenben játszik.

Azt senki sem gondolta, hogy könnyedén győzhet a Szatmárnémeti VSK női kosárlabdacsapata a bajnoki alapszakasz utolsó előtti fordulójában, viszont a szívbetegeknek nem ajánlott események zajlottak az Aradi ICIM elleni meccs utolsó másodperceiben.

Az aradiak utolsó esélyüket játszották pénteken, hogy az első hat között zárhassanak, de a házigazda Szatmárnémeti VSK-nak is nagy volt a tét, hiszen két ponttal biztosíthatta helyét a rájátszás felsőházában. A szatmáriak „szerencsés kezet” is hívtak a meccsre, hiszen a Both Katalin Sportteremben rendezett bajnoki találkozó kezdő dobását a Dakar-ralin Kelet-Közép-Európa egyik legjobb motorosa, a szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emánuel végezte el. Jose Araujo edző tanítványainak viszont másfél percre volt szükségük, hogy ráhangolódjanak a mérkőzésre, addig az ellenfél elhúzott 4–0-ra. De jött Chastity Reed, Kristina Baltic, illetve Matea Tavic, és a 3. percben ki is egyenlítette az állást (6–6). Reed újabb pontjai az 5. percben már hatot tettek a két csapat közé (12–6), de az aradiak időkérése el is vágta a VSK lendületét. Nem is volt nagyobb különbség az eredményjelzőn az első negyedben, a kezdő tíz percet pedig Adela Mercea majd’ félpályás triplája zárta (21–19), jelezve, hogy az ICIM nem lesz könnyű préda Szatmárnémetiben.

A következő tíz percben mondhatnánk, hogy kegyetlen taktikai csata zajlott a pályán, de ezt rengeteg pontatlan dobás tarkította. A 13. percben KD Whittington pontjai voltak az elsők ebben a negyedben (23–19), két perccel később Tavic szabaddobásaival ismét nyolc pont volt a szatmári fór (29–21), de szó sem volt VSK-hengerről, hiszen Nagy Ildikó és Suriya McGuire egy perc alatt kettőre csökkentette a hátrányt (29–27). Whittington még tett egyszer nyolc pontot a VSK és az ICIM közé (39–31), Jovana Pasic duplája pedig lezárta az első félidőt, így 39–33-ról kezdődhetett az utolsó húsz perc.

A szünet utáni percben jegyezhettük fel a két csapat közötti legnagyobb különbséget, ugyanis a 21. percben Tavic szabaddobása után 44–35 volt az állás. Ezután viszont magasabb sebességi fokozatra kapcsolt az ICIM. Brankica Hadzovic büntette a szatmáriak minden hibáját, és a 28. percig egymaga kiegyenlítette az állást (48–48), fél perccel a harmadik negyed vége előtt pedig hárompontos előnyt szerzett csapatának (49–52).

Laza Enikő triplája – a meccs egyetlen szatmári távoli találata – a legjobbkor jött, hiszen ezzel egyenlő állásról kezdődhetett a záró negyed. Négy pont hátrányból (57–53) egypontos előnyt hozott össze az ICIM (57–58), majd Morgan Batey ismét kettőt tett a VSK javára (61–59). Így ment ez végig, egy perccel a vége előtt pedig Tavic találatával 65–63 lett az eredmény. Az ICIM támadásainál a maroknyi aradi szurkolótábor őrjöngött, a szatmári támadásoknál pedig mintegy hatszáz torokból szólt egyszerre a buzdítás. Ez talán szeizmikus mozgásokat idézhetett elő a sportteremben, hiszen 16 másodperccel a vége előtt Batey nem tudta eldönteni a meccset szabaddobásoknál, az aradi kontra végén pedig az addigi ICIM-hős Hadzovic keze is megremegett és a dobása is lepattant a gyűrűről.

A végső sípszó után kezdődhetett az önfeledt szatmári ünneplés, a vendégek pedig szomorúan mentek le a pályáról. Tény, hogy az ICIM nélkül nem lesz akkora varázsa a rájátszás felsőházi küzdelmeinek, hiszen az ilyen nagy múltú csapatok vonzzák a közönséget. Szatmáron ebben az évadban is a Sepsiszentgyörgy, a Târgovişte és az ICIM töltötte meg a sportterem lelátóját és hozott nagy rangadóhoz méltó hangulatot. Oláh Andreea, a VSK csapatkapitánya is elismerte, hogy a péntekihez hasonló „adrenalinbombákra” van szükségük, hiszen ezen a találkozón is érezték, amint a szatmári közönség tolja őket a siker felé. „Nagyon szépen köszönjük, hogy mellettünk vannak. Fantasztikus érzés ilyen hangulatban játszani és utána együtt ünnepelni a sikert” — nyilatkozta örömittasan Andi, aki nem elégszik meg annyival, hogy az első hatban van a csapat, ő már éremre áhítozik. „Nagyon nehéz meccs volt, de tudtuk előre, hogy ilyen lesz, ezért egész héten nagyon keményen dolgoztunk és készültünk erre. Sorsdöntőnek is nevezhetném ezt a meccset. Most ünnepelünk, de nem elégedhetünk meg ennyivel. Nem állhatunk meg itt, én egy újabb bajnoki érmet akarok idehaza még idén” — nyilatkozta a csapatkapitány.

A VSK február 4-én játssza az alapszakasz utolsó fordulójának a mérkőzését, a Kolozsvári Universitatea vendége lesz.

Női kosárlabda, alapszakasz, 17. forduló

Szatmárnémeti VSK – Aradi ICIM 65–63 (21:19, 18:14, 13:19, 13:11).

VSK (pontok száma/lepattanók száma/gólpasszok): Baltic (10/9/1), Laza (5/0/1), Oláh (7/4/1), Reed (22/7/3), Tavic (9/4/8), Batey (4/1/1), Ferenczi, Whittington (8/6/3). Vezetőedző: Jose Araujo.

ICIM (pontok száma/lepattanók száma/gólpasszok): Hadzovic (18/3/4), McGuire (10/2/1), Nagy (10/4/2), Pasic (14/7/2), Stroman (6/8/2), Karakasevic (2/5/1), Mercea (3/1/0). Vezetőedző: Bogdan Bulj.

További eredmények

CSBT Alexandria – Brassói Olimpia 72–65

CSM Târgovişte – Kolozsvári Universitatea 57–56

Sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC – Politehnica Naţional Iaşi 102–58

Marosvásárhelyi Sirius – Galaci Phoenix 62–77.

Az állás

1. Sepsi-SIC 33 pont

2. Brassó 29

3. Kolozsvár 28

4. Târgovişte 28

5. Galac 26

6. SZATMÁRNÉMETI 25

7. Arad 23

8. Alexandria 22

9. Marosvásárhely 20

10. Iaşi 18.

Szöveg és képek: Pesek Attila

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alita: A harc angyala
Ma, 21:00
Évszázadok múlva a jövőben, Iron City roncstelepén egy kiber-doktor, Ido, rábukkan a magára hagyott, eszméletlen kiborglányra, Alitára, és magával viszi klinikájára. Magához térve, Alita képtelen felidézni, kicsoda ő, és a világról sincsenek ismeretei; minden új élményt jelent számára. Próbál hozzászokni új életéhez és Iron City veszedelmekkel teli utcáihoz, miközben Ido óvná őt rejtélyes múltjától. A lány összebarátkozik a talpraesett Hugóval, aki viszont inkább segítene neki visszanyerni emlék
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni?
Igen, szükség van megtisztítani a szervezetet
Még nem próbáltam, de itt az ideje elkezdeni
Nem szoktam, szerintem semmi szükség rá
Mi az a méregtelenítés?
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...