„Egyszerűen azért, mert szerettem”
Utoljára módositva: 2019-08-02 14:14:35

Óbis Kingával, egy csodaszép hangú kálmándi fiatal hölggyel beszélgettünk annak apropóján, hogy immár Budapesten, egyetemi szinten tanulhatja a népzenét.

 

— A kálmándi Óbis Kingáról jó pár éve több cikk is megjelent a sajtóban. Arról szóltak ezek, hogy a szép hanggal megáldott hölgy Magyarországon mélyíti a tudását, mégpedig a hangszerismeretek terén. Hogy is volt ez?

— Pontosan 2014-ben kezdtem a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium népzene tagozatán tanulni. Akkoriban még nem igazán voltam tisztában azzal, hogy mihez is szeretnék kezdeni majd a népzenével, hiszen ismeretlenek voltak számomra a szakma nyújtotta lehetőségek. Azt tudtam, hogy szeretem, amit csinálok, szeretek népdalokat énekelni. A népi ének lett a fő profilom, mellette tanultam citerázni és hegedülni.

Öt éven keresztül jártam Nyíregyházára, ez idő alatt nagyon sok elméleti és gyakorlati tudásra tettem szert a zenében. Az éneklés a részemmé vált, általa tanultam meg igazán élni, lelki táplálékul szolgált jó és rossz időkben egyaránt. Ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy olyan mesterektől tanulhattam, akik nem csak a szakmai előrelépésemben segítettek, hanem emberileg is nagyon sokat adtak nekem. Ezért mindig nagyon hálás leszek nekik. Volt szerencsém szorosabb kapcsolatot kialakítani a barátaimmal, tanáraimmal, mert a sűrű órarend, az egyéni és közös gyakorlás miatt reggel nyolctól akár este nyolcig is az iskolában voltam, de az sem volt ritka, hogy reggel 6, fél 7 körül a gyakorlóterem kulcsáért álltunk sorban néhányan az iskola portáján. És hogy hogyan bírtam ezt a zsúfoltságot? Jól, egyszerűen azért, mert szerettem, amit csinálok.

 

— Ehhez képest az az újdonság most, hogy az a bizonyos kálmándi diáklány a budapesti akadémián bővíti a tudását…

— Új helyszín, új emberek, új kihívások. Izgatottan várom az egyetemet, mert tudom, hogy egy újabb perspektívából közelíthetem meg a népzenetanulást. Népi ének-népzeneelmélet szakirányon haladok tovább, de a hangszereim sem fognak a sarokban porosodni… A képzés nappali tagozatos, osztatlan, ezért 12 félévből áll, úgyhogy elég hosszú távú a dolog.

 

— Milyen célokkal vágsz neki ezeknek a tanulmányoknak? És mi lesz utána? Mik az álmok?

— Több célom is van, és a legfontosabbak közé tartozik, hogy jó szakember lehessek, hogy sok emberhez eljuttathassam az éneklés, a népdaléneklés, a népzene szeretetét. Nagy feladat ez, viszont úgy gondolom, megéri, mert saját népi kultúránk megélése erősíti identitásunkat, érezteti, hogy tartozunk valahová a nagyvilágban. Ennek tudatában lenni szerintem hatalmas ajándék a XXI. században. Ezt a célt aktív zenéléssel, tanítással és teljes önátadással kívánom megvalósítani.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...