„Elevenítsd meg a holt betűt” – református találkozó Nagyecseden
Utoljára módositva: 2016-09-19 15:04:40

Szatmár Határok Nélkül — a találkozót hatodik alkalommal szervezte meg a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület, amelynek harmadik alkalommal adott otthont Nagyecsed, ahol Magyarország egyik legnagyobb templomában találkoztak a reformátusok.

A több száz egybegyűlt zászlós felvonulásával ért véget a templomi ünnepség

A több száz egybegyűlt zászlós felvonulásával ért véget a templomi ünnepség

Az ötéves múltra visszatekintő Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület „születése” pillanatától arra törekedett, hogy hittel, reménységgel és szeretettel összetartsa, közös érdekeik érvényesítésében pedig segítse a Magyarországon és a Partiumban, azaz a történelmi Szatmárban élő reformátusokat — határtalan összefogásuk legrangosabb eseménye pedig a Szatmár Határok Nélkül Református Találkozó, melynek szombaton Nagyecsed adott otthont. A kisváros — melynek idősebb lakói kissé szomorkása mondják: ma már „csak” 6000 a református lélekszám, pedig nem is olyan rég 8–9000 is volt — nem csak Magyarország egyik legnagyobb református templomának a városa, de az egykori Ecsedi-láp „fővárosa” is, mely országos hírnevét, dicsőségét és fényét várának köszönhette. És a Báthoriaknak, közülük is főként az 1555-ben Erdődön született imádkozó főúrnak, főispánnak és országbírónak, a történelem által „zsoltáros” jelzővel illetett Ecsedi Báthori Istvánnak.

A református találkozó a hagyományokhoz híven istentisztelettel vette kezdetét — a hatalmas templomot szinte zsúfoltságig megtöltötték az ünneplők és zarándokok, köztük a Dabolcról, Börvelyből, Erdődről, Daráról, Kolcsról, Majtényból, Nagykárolyból és környékéről, Szatmárnémetiből érkezett hívek. Elsőként Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke hirdette az igét „a nagy református család” ünnepén. „A név kötelez — de mire kötelezett eddig bennünket kereszténységünk? Isten előtt állva mit mondunk majd Neki? Ne csak nézzetek — lássatok! Lássátok meg, milyen szeretetet tanúsít Isten a világ iránt. Ez a szeretet az alapja, a támasza és garanciája életünknek. Büszkén mondjuk: magyarok vagyunk — és igazunk van; büszkén mondjuk: szatmáriak vagyunk — és igazunk van; büszkén mondjuk: reformátusok vagyunk — és igazunk van. De igazságunk hamissággá válik abban a pillanatban, ha mindennek az alapja nem az Isten iránti szeretet” — mondta, rámutatva arra is: a jövő mindig bennünk születik, s e születendő jövőhöz Isten mindent megad — lássuk hát meg, s tudjunk sáfárkodni vele.

Az igehirdetés szolgálatát folytató Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke Jézus értünk aggódó szeretetét emelte ki. „Vigyázzatok! Jó hallani ezt az értünk is aggódó felkiáltást. Sokszor észre sem vettük, de a halál siralomvölgyén mentünk át és ez Isten vigyázása nélkül nem sikerült volna. De nem veszhetünk el, mert Isten vigyáz reánk — az az Isten, akinek fia a Gecsemáné kertben, a legsötétebb éjszakán így aggódott értünk: vigyázzatok! Jézus az életünkben, szívünkben és lelkünkben akar lenni, tanítani akarja a XXI. század emberét, a szatmáriakat. S akik Krisztus köré gyülekeztek, azoknak nem lesz bántódása ebben az elfajzott világban — így halad az élet, csodákkal telve” — fogalmazott.

Az igehirdetéseket követően elsőként Kovács Lajos, Nagyecsed polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, felvillantva pár adatot a település gazdag történelméből, majd Fülöp István, a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület elnöke üdvözölte a jelenlévőket. Dr. Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke ünnepi gondolataiban arra mutatott rá: a magyar nemzeti kultúra elképzelhetetlen a reformátusok nélkül. „Jövőre a reformáció 500. évfordulóját ünnepeljük, s a katolikus Antall Józsefet idézve: a magyar reformáció megszületése egybeesett a nemzet Mohács utáni feltámadásával — ezt a hitet kell megőriznünk ma és a jövőben is” — mondta, Czibere Károly államtitkár pedig úgy fogalmazott: a Kárpát-medencei reformátusság, megőrizve hitbeli egységét, számon kell tartsa egymást. A politikusok ünnepi gondolatait követően az igei köszöntőkben Kovács Sándor, a Szatmári Református Egyházmegye esperese Báthori István imádságával köszöntötte a jelenlévőket, kérve Istent: „Adjon lehetőséget, hogy mi, szatmáriak évről évre összegyűlhessünk és leborulhassunk előtte, a leborulásban erőt és hitet nyerve. S Krisztus tanítását követve mondjuk: Atyám, életemet a te kezedbe teszem le, és ott biztonságban van és lesz.” Nagy Sándor, a Nagykárolyi Református Egyházmegye esperese Nagykároly, Tasnád és a Tövishát üdvözletét tolmácsolva kérte Isten kegyelmét a hit megtartására. „Együttlétünkkor megtapasztalhatjuk egymás hitének erejét. Mi ott állunk Erdély kapujában, a szilágysági dombok között — ott vagyunk, ott leszünk és imádkozunk értetek. Jól tudjátok, bennünket ott találtok” — mondta. A közel négyórás templomi ünnepséget követően — melyet a Nagyecsedi Református Egyházközség Énekkara és a Mátészalkai Zenebarátok Kórusa szolgálata színesített — a hagyományok szerint a zászlós felvonulás indult a templomtól a vásártérig, ahol késő estig különféle kulturális programok zajlottak a színpadon.

Szabó Kinga Mária

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...