„Elkeserítően alacsony” a regisztrált állampolgárok száma
Utoljára módositva: 2019-08-30 16:42:51

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) szerint “elkeserítően alacsony” azoknak a külföldön élő román állampolgároknak a száma, akik regisztráltak eddig a www.votstrainatate.ro portálon.

 

Az AEP közleményben hívja fel a figyelmet, hogy tizenhárom nap maradt hátra a regisztrációs folyamat lezárásáig. Ez idáig 13 800 választópolgár jelezte, hogy szavazókörzeteknél adná le voksát a novemberi államfőválasztáson, 14 401 személy pedig a levélszavazást választotta. Constantin-Florin Mituleţu-Buică AEP-elnök felhívást intézett a külföldön élő román állampolgárokhoz, hogy éljenek a regisztráció lehetőségével, ezáltal ugyanis a román hatóságok pontos számok alapján tudnak majd szavazókörzeteket létrehozni, nem becsült adatokra alapozva. Lévén, hogy a május 26-i választásokra 441 külföldi szavazókörzetet rendeztek be, és csaknem 400.000 állampolgár voksolt, a külügyminisztérium becslései szerint novemberben 900 szavazókörzetre lenne szükség, ezek a becslések azonban a részvételi szándékra vonatkozó pontos kimutatások figyelembe vétele nélkül készültek – érvel az AEP elnöke.

A törvény értelmében ha egy településen vagy több egymás melletti településen legalább száz személy jelzi, hogy szavazókörzetnél adná le voksát, kialakítanak számukra egy szavazókörzetet. “Remélem, hogy legalább az a csaknem 400 ezer állampolgár, akik az európai parlamenti választáson szavaztak – sokan közülük többórás sorban állás után -, regisztrálni fognak, hogy ne legyenek indokolatlanul létrehozott szavazókörzetek” – tette hozzá Mituleţu-Buică.

Az AEP elnöke megjegyzi, az EP-választások után a román állampolgárok azzal az igényléssel fordultak a külképviseletekhez, hogy több száz szavazókörzetet létesítsenek külföldön, az eddigi regisztrációk alapján azonban még tíz szavazókörzetet sem lehetne kialakítani törvényesen.

A legtöbben Nagy-Britanniában, Németországban és Spanyolországban regisztráltak, de sokkal kevesebben ahhoz képest, ahányan az urnákhoz járultak május 26-án.

Az Állandó Választási Hatóság elnöke ismét azt javasolja a külföldön élő román állampolgároknak, hogy válasszák a levélszavazást, “amely egyszerű, biztonságos, hatékony és modern módja a távolsági szavazásnak”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...