„Elkeserítően alacsony” a regisztrált állampolgárok száma
Utoljára módositva: 2019-08-30 16:42:51

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) szerint “elkeserítően alacsony” azoknak a külföldön élő román állampolgároknak a száma, akik regisztráltak eddig a www.votstrainatate.ro portálon.

 

Az AEP közleményben hívja fel a figyelmet, hogy tizenhárom nap maradt hátra a regisztrációs folyamat lezárásáig. Ez idáig 13 800 választópolgár jelezte, hogy szavazókörzeteknél adná le voksát a novemberi államfőválasztáson, 14 401 személy pedig a levélszavazást választotta. Constantin-Florin Mituleţu-Buică AEP-elnök felhívást intézett a külföldön élő román állampolgárokhoz, hogy éljenek a regisztráció lehetőségével, ezáltal ugyanis a román hatóságok pontos számok alapján tudnak majd szavazókörzeteket létrehozni, nem becsült adatokra alapozva. Lévén, hogy a május 26-i választásokra 441 külföldi szavazókörzetet rendeztek be, és csaknem 400.000 állampolgár voksolt, a külügyminisztérium becslései szerint novemberben 900 szavazókörzetre lenne szükség, ezek a becslések azonban a részvételi szándékra vonatkozó pontos kimutatások figyelembe vétele nélkül készültek – érvel az AEP elnöke.

A törvény értelmében ha egy településen vagy több egymás melletti településen legalább száz személy jelzi, hogy szavazókörzetnél adná le voksát, kialakítanak számukra egy szavazókörzetet. “Remélem, hogy legalább az a csaknem 400 ezer állampolgár, akik az európai parlamenti választáson szavaztak – sokan közülük többórás sorban állás után -, regisztrálni fognak, hogy ne legyenek indokolatlanul létrehozott szavazókörzetek” – tette hozzá Mituleţu-Buică.

Az AEP elnöke megjegyzi, az EP-választások után a román állampolgárok azzal az igényléssel fordultak a külképviseletekhez, hogy több száz szavazókörzetet létesítsenek külföldön, az eddigi regisztrációk alapján azonban még tíz szavazókörzetet sem lehetne kialakítani törvényesen.

A legtöbben Nagy-Britanniában, Németországban és Spanyolországban regisztráltak, de sokkal kevesebben ahhoz képest, ahányan az urnákhoz járultak május 26-án.

Az Állandó Választási Hatóság elnöke ismét azt javasolja a külföldön élő román állampolgároknak, hogy válasszák a levélszavazást, “amely egyszerű, biztonságos, hatékony és modern módja a távolsági szavazásnak”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...