„Ezentúl csak 7 után indulnak?”
Utoljára módositva: 2019-09-23 20:19:02

A Transurban dolgozóinak egy része kétórás, spontán sztrájkba lépett hétfőn kora reggel, mert elégedetlenek a jelenlegi fizetéseikkel — a cégvezetés szerint a 300 lejes emelést elutasították.

Sokan hiába várták a hétfőn kora reggeli hidegben a városi tömegközlekedési vállalat autóbuszait a megállókban — sem az első, sem a második, de az azt követő menetrend szerinti járatok sem gurultak ki a telephelyről, a dolgozók, buszsofőrők egy része ugyanis kétórás spontán sztrájkba lépett 5–7 óra között. S míg a hajnali időpontban még csak páran, fél 7 körül már nagyon sokan idegeskedtek és tudakozódtak, vajon mi is történt, netán új menetrend lépett érvénybe s ezentúl már csak 7 óra után indulnak a buszok, s ha így lett, miért nem hirdették meg időben, hogy a munkahelyre, ügyes-bajos dolgait intézni sietők is tudjanak róla.

A helyzetre a délelőtt folyamán reagált a Transurban vezetősége egy rövid közleménnyel a vállalat hivatalos Facebook-oldalán. Mint írták: „2019 szeptember 23-án a Szatmárnémeti Transurban Rt. dolgozóinak egy része kétórás, spontán sztrájkba lépett, amit azzal indokoltak, hogy elégedetlenek a jelenlegi fizetéseikkel. Cégünk — anyagi lehetőségeinkhez mérten — minden évben emelte a dolgozók alapfizetését 2016 óta; abban az évben 200 lejjel, 2017-ben 300 lejjel, míg 2018-ban 400 lejjel. Megjegyezzük, hogy a 2019–es évre is javasoltunk egy 300 lejes béremelést, amit azonban a dolgozók visszautasítottak. Az elmúlt három év alatt egy autóbuszsofőr alapfizetése szinte megduplázódott: míg 2016-ban 1308 lej volt, addig 2019-ben elérte a 2560 lejt, amelyhez még hozzáadódnak a különböző járulékok (45%), túlórafizetések (100%), hétvégi munkáért járó pótlék (100%) és az étkezési utalványok. Jelen pillanatban vállalatunknál kollektív munkaszerződés van érvényben 2020-ig, ezért a spontán (azaz előre be nem jelentett) sztrájk illegálisnak minősül. A munkabeszüntetés felelőtlenség Szatmárnémeti utazóközönségével szemben s jelen esetben mi nem tehetünk mást, mint az érintettek elnézését kérjük a kellemetlenségekért.”

A tömegközlekedési vállalat dolgozói utoljára három évvel ezelőtt, 2016 nyarán sztrájkoltak béremelést kérve és talán sokan emlékeznek még arra a június elejére, amikor fél napra szó szerint megbénult Szatmárnémeti közlekedése és több mint 20 000 lakos lett érintve.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 31.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...