„Ezentúl csak 7 után indulnak?”
Utoljára módositva: 2019-09-23 20:19:02

A Transurban dolgozóinak egy része kétórás, spontán sztrájkba lépett hétfőn kora reggel, mert elégedetlenek a jelenlegi fizetéseikkel — a cégvezetés szerint a 300 lejes emelést elutasították.

Sokan hiába várták a hétfőn kora reggeli hidegben a városi tömegközlekedési vállalat autóbuszait a megállókban — sem az első, sem a második, de az azt követő menetrend szerinti járatok sem gurultak ki a telephelyről, a dolgozók, buszsofőrők egy része ugyanis kétórás spontán sztrájkba lépett 5–7 óra között. S míg a hajnali időpontban még csak páran, fél 7 körül már nagyon sokan idegeskedtek és tudakozódtak, vajon mi is történt, netán új menetrend lépett érvénybe s ezentúl már csak 7 óra után indulnak a buszok, s ha így lett, miért nem hirdették meg időben, hogy a munkahelyre, ügyes-bajos dolgait intézni sietők is tudjanak róla.

A helyzetre a délelőtt folyamán reagált a Transurban vezetősége egy rövid közleménnyel a vállalat hivatalos Facebook-oldalán. Mint írták: „2019 szeptember 23-án a Szatmárnémeti Transurban Rt. dolgozóinak egy része kétórás, spontán sztrájkba lépett, amit azzal indokoltak, hogy elégedetlenek a jelenlegi fizetéseikkel. Cégünk — anyagi lehetőségeinkhez mérten — minden évben emelte a dolgozók alapfizetését 2016 óta; abban az évben 200 lejjel, 2017-ben 300 lejjel, míg 2018-ban 400 lejjel. Megjegyezzük, hogy a 2019–es évre is javasoltunk egy 300 lejes béremelést, amit azonban a dolgozók visszautasítottak. Az elmúlt három év alatt egy autóbuszsofőr alapfizetése szinte megduplázódott: míg 2016-ban 1308 lej volt, addig 2019-ben elérte a 2560 lejt, amelyhez még hozzáadódnak a különböző járulékok (45%), túlórafizetések (100%), hétvégi munkáért járó pótlék (100%) és az étkezési utalványok. Jelen pillanatban vállalatunknál kollektív munkaszerződés van érvényben 2020-ig, ezért a spontán (azaz előre be nem jelentett) sztrájk illegálisnak minősül. A munkabeszüntetés felelőtlenség Szatmárnémeti utazóközönségével szemben s jelen esetben mi nem tehetünk mást, mint az érintettek elnézését kérjük a kellemetlenségekért.”

A tömegközlekedési vállalat dolgozói utoljára három évvel ezelőtt, 2016 nyarán sztrájkoltak béremelést kérve és talán sokan emlékeznek még arra a június elejére, amikor fél napra szó szerint megbénult Szatmárnémeti közlekedése és több mint 20 000 lakos lett érintve.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...