„Feleségem története” kiteregetve
Utoljára módositva: 2019-12-13 17:40:22

A kommunista rezsim nyomasztó közhangulatát idézi a harminc négyzetméteres Visky-térinstalláció, amelyik egy személyes történés nyilvánossá tételével csinál kukkolót a látogatókból.

December eleje óta tart a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ közös szervezésű forradalmi emlékhónapja; a ‘89-es antikommunista megemlékezés egyik állomásához tegnap érkezett el az eseménysorozat. A szatmárnémeti Ştefan cel Mare utcai Iparosotthon emeleti előterében lett elkészítve a Visky András Feleségem története című monodrámája által ihletett térinstalláció, amely a csütörtöki megnyitót követően egy hónapon keresztül lesz megtekinthető munkanapokon reggel nyolc és délután négy óra között. Belépődíj nincs.

Családi történet

A kiállításról, annak tárgyáról, illetve a Visky-darabról többen is beszéltek a tizenkettedikei megnyitón, kiemelve a tárlat lényegét: egy nyomasztó alkotmányról van szó, a diktatúra nyomasztó éveit idézi egy kukkolószoba méretű szürke kocka, mintegy keretek közé zárva a látogatót a kommunista idők hétköznapi emberekre is érvényes megfigyelési mániájával. A szoba közepén egy nőgyógyászati szék éktelenkedik, mert a vonatkozó Visky-darab arról szól, hogy miken ment keresztül a felesége egy spontán vetélés idején, amikor az orvosok akkor sem voltak hajlandók az akkoriban szigorúan tiltott abortuszra, ha az asszony élete forgott veszélyben.

Szekus jegyzőkönyvek

Visky András egyik lehető legszemélyesebb, legintimebb életélményébe enged betekintést a térinstalláció, mutatott rá a megnyitón Bessenyei Gedő István, a szatmárnémeti Harag György Társulat művészeti vezetője; a látogató maga is kutakodhat az író magánéletében, hiszen a ‘90 után kikért lehallgatási és megfigyelési jegyzőkönyvekbe a szobába belépve bele lehet olvasni. Ott vannak a titkosszolgálatok által készített a feljegyzések Viskyről és környzetéről, ismerőseiről, barátairól és bárkiről, akivel a forradalom előttig valaha szóba állt. A Viskyt írásra késztető szomorú, megrázó családi eset Szatmárnémetiben történt, de a darab erősen elemeli a várostól a történetet, ebben nem hangzik el a neve, de jól pótolják ezt a hiányt a jegyzőkönyvek, amelyekből egyértelműen kiderül: szatmárnémeti emberekről készültek.

Kiszolgáltatott nők

A befelé forduló betonutánzat doboz szándékosan ennyire nyomasztó — beszélt röviden az installáció jellemzőiről Fornvald Gréti, a létesítmény koncepciójának kidolgozója —, sötét hangulatot árasztva hat a környezetére. A közepén álló nőgyógyászati szék a nők kiszolgáltatottságát jelképezi, amelyik jelenthet mennybéli boldogságot, de hozhatja a legsúlyosabb depressziót is. A színdarab és a kiállítási alkotmány kiegészíti egymást, az előbb a térinstallációval, majd aztán a darabbal találkozó néző esetében előbbi jelenléte hozzájárul ahhoz, hogy a mű hatása még megrázóbb és felkavaróbb legyen.

A megnyitót követően az Iparosotthonban le is vetítették a színdarabot, és a látogatóknak lehetőségük adódott beleolvasni a Viskyről íródott jegyzőkönyvekbe, s a kiállítás látogatóinak erre a következő időszakban is lehetőségük lesz.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 26.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...