„Gázos” gázellenőrök csengetnek!
Utoljára módositva: 2019-02-22 17:35:17

Gázcsőrepedés ürügyével csengettek be a lakásba, az idős tulajdonostól előbb ellenőrzési díjat, majd nyugdíjszelvényt kértek — amíg azt kereste, több ezer lejt vágtak zsebre, s távoztak.

Szamost lehetne rekeszteni a rengeteg figyelmeztetéssel, amelyek arra intenek, hogy ismeretlen személyt, bármilyen indokkal csenget is, ne engedjünk a lakásba, főleg, ha egyedül vagyunk otthon. Úgy tűnik azonban, a figyelmeztetést sajnos ki kell terjeszteni a különböző szolgáltatók dolgozóira is, mert nem mindenki ellenőr, aki kezeslábast visel. Esetleges gázcsőrepedés ürügyével kopogtattak egy idős, 86 éves szatmárnémeti bácsi ajtaján, aki gyanútlanul be is engedte az „ellenőröket”, és a két férfi mataszkált is valamit a csövek mentén, közben pedig ellenőrzési díjként 30 lejt kértek. Ez az elterelő hadművelet csak arra szolgált, hogy megfigyeljék: az idős férfi pénztárcából, fiókból, netán szekrényből veszi–e elő a pénzt (hiszen nagyon sok háztartásban él még a régi szokás, hogy csak pár lejt tartanak „elől”, a nagyobb összegek biztonságosnak hitt fiók mélyén, szekrénypolcon ruhák alatt lapulnak). Mire előkerült a 30 lej, a férfiaknak „eszébe jutott”, hogy a bácsi nyugdíjszelvényére is szükségük van, amit persze szintén elő kellett keresni, ám mikor átnyújtotta volna, mégsem kellett már, a férfiak pedig illedelmesen elköszöntek és gyorsan távoztak. Zsebükben több mint 5000 lejjel, amit akkor emeltek el, miközben a bácsi a nyugdíjszelvényt kereste. Az idős áldozat később persze észrevette hogy kirabolták és családjával rendőrségi feljelentést is tettek ugyan, de igencsak kérdéses, hogy sikerül-e azonosítani az elkövetőket (akik nem mellékesen arra is nagyon figyeltek, hogy a lehető legkevesebb s használhatóbb nyomot, ujjlenyomatot hagyják a házban), s hogy marad-e akár csak egy lej is az ellopott összegből.

Nem ez az első (és minden figyelemfelhívás ellenére valószínűleg sajnos nem is az utolsó) eset, amikor magukat gázellenőröknek kiadó személyek kirabolnak valakit, apróbb részletbeli eltéréssel, de ugyanezzel a módszerrel. Pár hónappal ezelőtt a 14–es lakónegyed egyik, kaputelefonos lépcsőházban lévő lakásába csengettek be „vezetékeket ellenőrizni”, az ajtót nyitó idősebb hölgynek nagyon udvariasan elhadartak egy cégnevet, felvillantottak egy igazolványt, s már járták is körbe a lakást, a csöveket, vezetékeket szemrevételezve. Közben elkérték a károsult nyugdíjszelvényét is, úgymond: ha szerződéskötésre kerül sor, jövedelme alapján milyen kategóriába sorolható. Aztán következett a vegyszeres vezeték-ellenőrzés, és mivel a levegőbe szórt permet veszélyes az egészségre, megkérték a tulajdonost, addig a pár percig várakozzon az előszobában, ahol az egyik ‘ellenőr’ beszélgetett vele, amíg a másik villámgyorsan végigkutatta a szobákat, s meg is találta az apránként félretett, 1900 lejnyi vagyont, amit zsebre vágott, majd elhadarva a „minden rendben van, semmi gond a vezetékekkel” megállapítást gyorsan távoztak.

A rendőrség ismételten óvatosságra int: mindig alaposan olvassuk el az ellenőrök által felmutatott igazolványt, igyekezzünk észben tartani a rajta szereplő szolgáltató/cég és személynevet, és bármennyire is tisztességesnek tűnnek, soha ne hagyjuk őket egyedül (még pár percre sem) a lakás egyik helyiségében sem — sőt, az idősebb korosztály tagjai inkább kérjék meg, hogy jöjjenek vissza később, amikor a családból már más is otthon lesz, vagy esetleg hívjanak át egy szomszédot.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...