„Gladiátorok” az avasújvárosi borok
Utoljára módositva: 2019-04-16 16:37:50

Alaposan feladták a leckét az avasújvárosi szőlősgazdák, hat kategóriában 132 bort versenyeztettek — kozmetikázástól mentes, a hegyek jellegzetességét visszaadó „gladiátorokat”.

Bármilyen megmérettetésről legyen is szó, a zsűri soha nincs könnyű helyzetben, nem kivételek ez alól a borszakértők sem, s a kijelentés igencsak érvényes volt szombaton Avasújvárosban, ahol 48 termelő 132 mintát versenyeztetett meg — többet, mint amennyit a megyei borversenyre szoktak benevezni a szatmári borászok. Az itókák közül 77 volt fehérbor, 18 a csak a vidékre jellemző bakator, 33 vörösbor, 4 pedig rozé, s elbírálásuk ugyancsak feladta a leckét a Serli Csilla, Umhauser Valéria, Bányai Zoltán és Balázs Attila alkotta zsűrinek, amely végül (kóstolást és újrakóstolást követően) 12 nedűt ítélt aranyéremre méltónak, 57-et ezüst-, 49-et pedig bronzéremmel díjazott. „Ez a legoptimálisabb eredmény, azaz ha a leadott borminták 10%-a lesz aranyérmes” — summázza Leiher Géza, annak a Szatmári Hegyközség Egyesületnek az elnöke, amelynek a szakmai segítségével jött létre idén is a borverseny az Avasújvárosi Bakator Hegyközség szervezésében. S bár a zsűrit valóban nagy feladat elé állították, a minták sokaságát igencsak pozitívumként minősítették, hiszen az, hogy ilyen sok bor van, egyedülálló a megyében, mint ahogy unikum a csak itt termesztett bakator szőlő is. Ennek a vidéknek a különlegessége az is, hogy nemigen lehet gépesíteni, a meredek domboldalakon felfutó szőlősorokat kézzel művelik, s épp ezért ezekben a borokban sokkal több munka van, mint bárhol máshol.

Késő délután a kultúrházbeli díjátadón Ludróczki Sándor, a Bakator Hegyközség elnöke, valamint Majláth Gábor polgármester köszöntötte házigazdaként az egybegyűlteket, majd Serli Csilla zsűrielnök értékelte a benevezett borokat: „Jól megdolgoztatták a zsűrit a borok, főleg a külön egyediség, a bakator volt komoly feladat, de számomra nagy öröm, és nem győzőm hangsúlyozni a jó minőség mellett az Avasújvárosra jellemző ízvilágot, a csodás egyediségű ásványosságot, ami nagyon szépen visszaadja ezeknek a hegyeknek a jellegzetességét. A vörösborok között volt pár kiemelkedően szép minta — ilyen szintű vörösborokat itt még nem ittam —, s úgy általánosságban az avasújvárosi borok ‘gladiátorok’; mindenféle túlcicomázástól, szépítéstől, kozmetikázástól mentes, erőteljes, tiszta terroir borok, azaz önálló karakterrel rendelkező, felismerhető, egyedi jellegű, illat- és ízvilágú italok, ami az adott talaj, mikroklíma és fekvés megismételhetetlen találkozásából kerekedik ki, mint egy erőteljes, szép izomzatú férfitest. Ezért is neveztem gladiátoroknak őket” — magyarázta. Hozzátette: a felhozatal 7–8 borával voltak csak kénhidrogénezési, a forró nyár miatt vontatott erjedési problémák, amire azonban nyomatékosan felhívta a figyelmet, az az oxidált bor volt: „Ez azért már Avasújvárosban nem megengedett, ezt a hibát tessék kiküszöbölni!” — intette a borászokat.

Pataki Csaba megyei tanácselnök — akinek saját bevallása szerint már volt szerencséje egy-két avasújvárosi pincében járni — abbeli örömének adott hangot, hogy 48 termelő nevezett be, azaz 48 családnak van szőlője (s megélhetése), itt ugyanis szőlőből készül a bor, Majláth Gábor polgármester pedig az értékesítés terén ajánlotta fel a segítségét, hiszen „meg kell tanulni eladni a szőlőből készült bort; nem elég megtermelni, értékesíteni is kell.”
Az oklevelek átadását követően a gazdák szokás szerint kínálgatták-kóstolgatták, véleményezték egymás borait, majd késő éjszakába nyúló, vidám hangulatú bál zárta a borversenyt — amelyről természetesen idén sem hiányoztak a szőlősgazdánék, hiszen az ő kezük fáradtságos munkájának is köszönhető a bor.

Aranyérmes borok:Kovács Károly (2018-as bakator), Nagy Albert (2017-es bakator), Butka Sándor (2018-as bakator), Dohi Szabolcs (2018-as vegyes), Bartos Attila (2018-as királyleányka), Nagy Sándor (2018-as vegyes), Jakab Csaba (2018-as vegyes), Ludróczki Sándor (2018-as furmint), Csorba Lajos (2018-as pinot noir), Oláh Gábor (2018-as merlot), Kallós Sándor (2018-as cabernet franc), Kölcsei Gergő, a legfiatalabb borász (2018-as merlot-kékfrankos).

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Herkules legendája
Ma, 21:35
Herkules végzete születésekor elrendeltetett: Zeusz megjósolta, ő lesz az, aki legnagyobb harcosként a zsarnoki uralmat megdöntve elhozza a békét.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...