„Gladiátorok” az avasújvárosi borok
Utoljára módositva: 2019-04-16 16:37:50

Alaposan feladták a leckét az avasújvárosi szőlősgazdák, hat kategóriában 132 bort versenyeztettek — kozmetikázástól mentes, a hegyek jellegzetességét visszaadó „gladiátorokat”.

Bármilyen megmérettetésről legyen is szó, a zsűri soha nincs könnyű helyzetben, nem kivételek ez alól a borszakértők sem, s a kijelentés igencsak érvényes volt szombaton Avasújvárosban, ahol 48 termelő 132 mintát versenyeztetett meg — többet, mint amennyit a megyei borversenyre szoktak benevezni a szatmári borászok. Az itókák közül 77 volt fehérbor, 18 a csak a vidékre jellemző bakator, 33 vörösbor, 4 pedig rozé, s elbírálásuk ugyancsak feladta a leckét a Serli Csilla, Umhauser Valéria, Bányai Zoltán és Balázs Attila alkotta zsűrinek, amely végül (kóstolást és újrakóstolást követően) 12 nedűt ítélt aranyéremre méltónak, 57-et ezüst-, 49-et pedig bronzéremmel díjazott. „Ez a legoptimálisabb eredmény, azaz ha a leadott borminták 10%-a lesz aranyérmes” — summázza Leiher Géza, annak a Szatmári Hegyközség Egyesületnek az elnöke, amelynek a szakmai segítségével jött létre idén is a borverseny az Avasújvárosi Bakator Hegyközség szervezésében. S bár a zsűrit valóban nagy feladat elé állították, a minták sokaságát igencsak pozitívumként minősítették, hiszen az, hogy ilyen sok bor van, egyedülálló a megyében, mint ahogy unikum a csak itt termesztett bakator szőlő is. Ennek a vidéknek a különlegessége az is, hogy nemigen lehet gépesíteni, a meredek domboldalakon felfutó szőlősorokat kézzel művelik, s épp ezért ezekben a borokban sokkal több munka van, mint bárhol máshol.

Késő délután a kultúrházbeli díjátadón Ludróczki Sándor, a Bakator Hegyközség elnöke, valamint Majláth Gábor polgármester köszöntötte házigazdaként az egybegyűlteket, majd Serli Csilla zsűrielnök értékelte a benevezett borokat: „Jól megdolgoztatták a zsűrit a borok, főleg a külön egyediség, a bakator volt komoly feladat, de számomra nagy öröm, és nem győzőm hangsúlyozni a jó minőség mellett az Avasújvárosra jellemző ízvilágot, a csodás egyediségű ásványosságot, ami nagyon szépen visszaadja ezeknek a hegyeknek a jellegzetességét. A vörösborok között volt pár kiemelkedően szép minta — ilyen szintű vörösborokat itt még nem ittam —, s úgy általánosságban az avasújvárosi borok ‘gladiátorok’; mindenféle túlcicomázástól, szépítéstől, kozmetikázástól mentes, erőteljes, tiszta terroir borok, azaz önálló karakterrel rendelkező, felismerhető, egyedi jellegű, illat- és ízvilágú italok, ami az adott talaj, mikroklíma és fekvés megismételhetetlen találkozásából kerekedik ki, mint egy erőteljes, szép izomzatú férfitest. Ezért is neveztem gladiátoroknak őket” — magyarázta. Hozzátette: a felhozatal 7–8 borával voltak csak kénhidrogénezési, a forró nyár miatt vontatott erjedési problémák, amire azonban nyomatékosan felhívta a figyelmet, az az oxidált bor volt: „Ez azért már Avasújvárosban nem megengedett, ezt a hibát tessék kiküszöbölni!” — intette a borászokat.

Pataki Csaba megyei tanácselnök — akinek saját bevallása szerint már volt szerencséje egy-két avasújvárosi pincében járni — abbeli örömének adott hangot, hogy 48 termelő nevezett be, azaz 48 családnak van szőlője (s megélhetése), itt ugyanis szőlőből készül a bor, Majláth Gábor polgármester pedig az értékesítés terén ajánlotta fel a segítségét, hiszen „meg kell tanulni eladni a szőlőből készült bort; nem elég megtermelni, értékesíteni is kell.”
Az oklevelek átadását követően a gazdák szokás szerint kínálgatták-kóstolgatták, véleményezték egymás borait, majd késő éjszakába nyúló, vidám hangulatú bál zárta a borversenyt — amelyről természetesen idén sem hiányoztak a szőlősgazdánék, hiszen az ő kezük fáradtságos munkájának is köszönhető a bor.

Aranyérmes borok:Kovács Károly (2018-as bakator), Nagy Albert (2017-es bakator), Butka Sándor (2018-as bakator), Dohi Szabolcs (2018-as vegyes), Bartos Attila (2018-as királyleányka), Nagy Sándor (2018-as vegyes), Jakab Csaba (2018-as vegyes), Ludróczki Sándor (2018-as furmint), Csorba Lajos (2018-as pinot noir), Oláh Gábor (2018-as merlot), Kallós Sándor (2018-as cabernet franc), Kölcsei Gergő, a legfiatalabb borász (2018-as merlot-kékfrankos).

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...