„Jóízűen” haladt a néptánctábor
Utoljára módositva: 2018-07-16 13:32:55

A kézművestermékek kiállításával és színpompás gálával zárult a XXII. Néptánc- és kézművestábor Avasújvárosban, a fáradhatatlan táborlakók közel kétórás előadáson mutatták be mindazt a tudást, amit elsajátítottak, s még szüleiket is megtáncoltatták.

Kicsinek bizonyult az avasújvárosi sportpálya lelátója szombaton délután, izgatott szülők, nagyszülők várták a XXII. Néptánc- és kézművestábort záró gálaműsor kezdetét — a lelátó alatt, előtt pedig nem kevésbé izgatott gyermeksereg piros, zöld, kék, fehér népviseleti színkavalkádja hullámzott, s már alig várták, hogy bemutathassák mindazt, amit a hátuk mögött hagyott héten sajátítottak el népdalból, néptáncból, citerázásból és furulyázásból. Mint a tábor társvezetője, Krupa Anna üdvözletében elmondta, hogy a kézműves-foglalkozások és a dalok-táncok programját úgy állították össze, hogy mind a 112 gyermek, fiatal találjon a szívének kedves tevékenységet — s hogy ez mennyire jól sikerült, azt mi sem igazolta jobban, mint a kultúrház asztalain felsorakoztatva álló egész heti kézművesmunkák színes sokasága. „Eddig még nem voltam soha néptánctáborban, s be kell valljam, nagyon sajnálom, hogy ennyi élményből kimaradtam” — summázta Deé Róbert hangszertanár, nem titkolva azt sem: maga is meglepődött, hogy a táborozók milyen nagy számban jelentkeztek furulyatanulásra, s milyen ügyesen sajátították el a Süss fel nap, a Megfogtam egy szúnyogot vagy a Lipem-lopom a szőlőt dallamait. Nem „unatkozott” az asszonyvásári Bertalan Attila citerakészítő-mester sem, hiszen a pengetős hangszer már a tavalyi táborban is nagy népszerűségnek örvendett — s valamikor (de nem is olyan régen) vasárnap délutánonként a legtöbb avasújvárosi ház tornácáról hallatszott a citeraszó. „Unatkozni fognak most az avasújvárosiak, hiszen minden délben fő és kedves szórakozásuk volt nézni a párosával vonuló gyermeksereget — nem csak azért, mert ennyi vidám gyermek együtt szívet melengető látvány, hanem azért is, mert a tudat s a messzire hallatszó muzsika- és énekszó felidézte, kicsit visszahozta azokat az időket, amikor a település életében még természetes és a mindennapokhoz elválaszthatatlanul hozzá tartozó volt a népdal és a néptánc” — mondja a tábort teljes „mellszélességgel” támogató Majláth Gábor polgármester, hozzátéve azt is: érdemes tevékenykedni, van fiatalság, akikért érdemes, és a jövő évi táborba szeretnének még több gyermeket fogadni. Turos Lóránd szenátor apukaként köszönte meg az oktatók munkáját, a kisfia számára feledhetetlen hetet, s gratulált az egész avasújvárosi közösségnek, amiért nem csupán otthont, de nyitott szívű, szeretetteljes otthont ad a rendezvénynek.

Az idei néptánctábor újítása volt, hogy a gyermekeket két korcsoport szerint oktatták a táncra, a kisebbeket Benedek Árpád és Szőcs Brigitta szatmárira, az ifjakat pedig Konrád Tamás és Dimény Eszter a mezőségi lépésekre. „Jóízűen haladt a tábor, mi nagyon jól éreztük magunkat, a zenészek is és a gyermekek is. Persze az esténkénti táncházakban felcsendült a felcsíki és a kalotaszegi muzsika is a szatmári és a mezőségi mellett, s a gyermekek nem csak táncot, éneket tanultak, de azon vidékek szokásaival és hagyományaival is megismerkedtek. A fő hangsúly értelemszerűen a szatmári táncokra, dalokra, hagyományokra esett, hiszen mindig az a legfontosabb, hogy a gyermek saját vidéke hagyományait tanulja meg; a szatmári gyermek mindig tudjon szatmárit táncolni, azután tanulja a többit” — magyarázta a kicsit fáradt, ám mérhetetlen energiával feltöltődött „Árpi bácsi” táncpedagógus. Ezen elv mentén oktatta Dimény Eszter a népdalokat is Fejér Kálmán zenepedagógus Rózsát hintettem gyalogútra gyűjteményéből, a táborlakók pedig egy csokorra valót nyújtottak át a hallgatóságnak — aztán kezdődött a tánc. Előbb az elsajátított szatmári és mezőségi lépéseket ropták, majd az avasújvárosi Bokréta néptánccsoport perdült szatmárira, a gála zárómomentumaként pedig a közönséget is megtáncoltatták — a szülők, testvérek, de még a nagyszülők is élvezettel járták, s alig-alig akart vége szakadni a néptánc- és kézművestábort záró mulatságnak.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sötét elmék
Ma, 21:00
Amikor tizenévesek rejtélyes módon új, természetfeletti adottságok birtokába jutnak, a kormány fenyegetésnek nyilvánítja és befogja őket. A tizenhat éves Ruby, az egyik legerősebb fiatal mind közül, megszökik a táborból és csatlakozik a biztonságos menedék felé tartó tinédzserek csapatához. Rövidesen ráébred azonban újdonsült családjával együtt, hogy egy világban, ahol az irányító felnőttek elárulták a gyerekeket, menekülni nem elég. Ellenállást kell szítaniuk, együttesen használva erőiket, hogy
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 21.
Olyannyira makacs vagy, hogy az mások számára könnyen tűnhet következetességnek. Mások talán azt gondolják, hogy azért ismételgeted ugyanazt, mert következetes vagy. De valójába csak arról van szó, hogy félsz megnyílni az újdonságok előtt kedden. Talán attól is félsz, hogy kiengedd a kezedből az irányítást.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...