„Jóízűen” haladt a néptánctábor
Utoljára módositva: 2018-07-16 13:32:55

A kézművestermékek kiállításával és színpompás gálával zárult a XXII. Néptánc- és kézművestábor Avasújvárosban, a fáradhatatlan táborlakók közel kétórás előadáson mutatták be mindazt a tudást, amit elsajátítottak, s még szüleiket is megtáncoltatták.

Kicsinek bizonyult az avasújvárosi sportpálya lelátója szombaton délután, izgatott szülők, nagyszülők várták a XXII. Néptánc- és kézművestábort záró gálaműsor kezdetét — a lelátó alatt, előtt pedig nem kevésbé izgatott gyermeksereg piros, zöld, kék, fehér népviseleti színkavalkádja hullámzott, s már alig várták, hogy bemutathassák mindazt, amit a hátuk mögött hagyott héten sajátítottak el népdalból, néptáncból, citerázásból és furulyázásból. Mint a tábor társvezetője, Krupa Anna üdvözletében elmondta, hogy a kézműves-foglalkozások és a dalok-táncok programját úgy állították össze, hogy mind a 112 gyermek, fiatal találjon a szívének kedves tevékenységet — s hogy ez mennyire jól sikerült, azt mi sem igazolta jobban, mint a kultúrház asztalain felsorakoztatva álló egész heti kézművesmunkák színes sokasága. „Eddig még nem voltam soha néptánctáborban, s be kell valljam, nagyon sajnálom, hogy ennyi élményből kimaradtam” — summázta Deé Róbert hangszertanár, nem titkolva azt sem: maga is meglepődött, hogy a táborozók milyen nagy számban jelentkeztek furulyatanulásra, s milyen ügyesen sajátították el a Süss fel nap, a Megfogtam egy szúnyogot vagy a Lipem-lopom a szőlőt dallamait. Nem „unatkozott” az asszonyvásári Bertalan Attila citerakészítő-mester sem, hiszen a pengetős hangszer már a tavalyi táborban is nagy népszerűségnek örvendett — s valamikor (de nem is olyan régen) vasárnap délutánonként a legtöbb avasújvárosi ház tornácáról hallatszott a citeraszó. „Unatkozni fognak most az avasújvárosiak, hiszen minden délben fő és kedves szórakozásuk volt nézni a párosával vonuló gyermeksereget — nem csak azért, mert ennyi vidám gyermek együtt szívet melengető látvány, hanem azért is, mert a tudat s a messzire hallatszó muzsika- és énekszó felidézte, kicsit visszahozta azokat az időket, amikor a település életében még természetes és a mindennapokhoz elválaszthatatlanul hozzá tartozó volt a népdal és a néptánc” — mondja a tábort teljes „mellszélességgel” támogató Majláth Gábor polgármester, hozzátéve azt is: érdemes tevékenykedni, van fiatalság, akikért érdemes, és a jövő évi táborba szeretnének még több gyermeket fogadni. Turos Lóránd szenátor apukaként köszönte meg az oktatók munkáját, a kisfia számára feledhetetlen hetet, s gratulált az egész avasújvárosi közösségnek, amiért nem csupán otthont, de nyitott szívű, szeretetteljes otthont ad a rendezvénynek.

Az idei néptánctábor újítása volt, hogy a gyermekeket két korcsoport szerint oktatták a táncra, a kisebbeket Benedek Árpád és Szőcs Brigitta szatmárira, az ifjakat pedig Konrád Tamás és Dimény Eszter a mezőségi lépésekre. „Jóízűen haladt a tábor, mi nagyon jól éreztük magunkat, a zenészek is és a gyermekek is. Persze az esténkénti táncházakban felcsendült a felcsíki és a kalotaszegi muzsika is a szatmári és a mezőségi mellett, s a gyermekek nem csak táncot, éneket tanultak, de azon vidékek szokásaival és hagyományaival is megismerkedtek. A fő hangsúly értelemszerűen a szatmári táncokra, dalokra, hagyományokra esett, hiszen mindig az a legfontosabb, hogy a gyermek saját vidéke hagyományait tanulja meg; a szatmári gyermek mindig tudjon szatmárit táncolni, azután tanulja a többit” — magyarázta a kicsit fáradt, ám mérhetetlen energiával feltöltődött „Árpi bácsi” táncpedagógus. Ezen elv mentén oktatta Dimény Eszter a népdalokat is Fejér Kálmán zenepedagógus Rózsát hintettem gyalogútra gyűjteményéből, a táborlakók pedig egy csokorra valót nyújtottak át a hallgatóságnak — aztán kezdődött a tánc. Előbb az elsajátított szatmári és mezőségi lépéseket ropták, majd az avasújvárosi Bokréta néptánccsoport perdült szatmárira, a gála zárómomentumaként pedig a közönséget is megtáncoltatták — a szülők, testvérek, de még a nagyszülők is élvezettel járták, s alig-alig akart vége szakadni a néptánc- és kézművestábort záró mulatságnak.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...