„Kölcsönszülő” beteg gyerekeknek
Utoljára módositva: 2019-08-01 15:18:53

Az elmúlt két hétben 15 romániai városban közel négyezren jelentkeztek a Blondie Egyesület felhívására, hogy kórházakban betegeskedő, árva vagy magukra hagyott gyermekek pótszülei legyenek. A hasonló önkéntességi program elől Szatmáron sem zárkóznak el. 

Naponta két gyermeket hagynak magára a romániai kórházakban, tavaly ugyanakkor 1360 apróság hunyt el, mielőtt még betöltötte volna az első életévét. A legtöbb kórházakban „felejtett” apróság fiatal, egyedülálló anya szülötte, aki mellett nincs apuka, de a szűkebb családi kör támogatása is hiányzik. Sok kicsi koraszülött vagy valamilyen komoly betegségben szenved. Az árvaházi gyermekek 75 százaléka ugyanakkor azon apróságok közül kerül ki, akiket már a megszületésük után elhagytak az újszülöttosztályon. Olyan, hosszú kezelést igénylő beteg gyerkőcök is akadnak azonban, akiket bár nem szívesen, de időnként magukra kell hagyniuk az anyukáknak, akár napokra is a kórházban, mert az otthon maradt gyermekekre is vigyáznia kell valakinek. Ők azok a kicsik, akiknek a mindennapjait egy nemrég alakult civil szervezet szeretné jobbá tenni. A Blondie Egyesület (Asociaţia Blondie) ugyanis elhagyott és beteg csecsemők és gyerekek mellé keres önkéntes ápolókat. A felhívás szerint a jelentkezőnek pontosan azt kell tennie, mintha az anyja vagy szülője lenne a gyereknek: beszélni hozzá, mesélni neki és szeretgetni. Az Adelina Toncean vezette egyesület felhívására az elmúlt napokban már négyezernél is többen jelentkeztek 15 városból — a legtöbben a fővárosból, Kolozsvárról, Konstancáról, de már szatmárnémeti jelentkezők is kitöltötték a jelentkezési formanyomtatványt — az egyesület ötletgazdájának története ugyanis sokakat megérintett.

Adelina Toncean 2003-ban egy újság lapjain olvasott egy kórházban ápolt, elhagyott, komoly szívbetegséggel küszködő kisfiúról, Cristiről. Adelina igyekezett minden tőle telhetőt megtenni az akkor 2,5 éves apróságért, akinek legfeljebb 1–2 évet jósoltak a szakemberek. Nem csak bejárt hozzá, hanem idővel örökbe is fogadta: Cristi, vagy becenevén Blondie pedig még több mint 11 évig küzdött és maradt pótanyukájával. Röviddel azután, hogy a gyermek elhunyt, a tudomására jutott, hogy egy másik kisfiút is magára hagytak ugyanott, aki ráadásul szintén ugyanabban a szívbetegségben szenved. Adelina Toncean ezúttal sem gondolkodott sokáig: úgy döntött, örökbe fogadja Andreit is, hogy neki is legyen szerető családja, édesanyja, bármennyi időt is jósolnak neki. A Blondie Egyesület is pont ezért jött létre: hogy azokat a gyermekeket is legyen, aki ölbe vegye és megsimogassa, csillapítsa a fájdalmukat, akiket a vér szerinti szülőjük elhagyott.

Hogyan lehetek Blondie?

Ahhoz, hogy valaki önkéntes lehessen az elhagyott, beteg apróságok mellett, néhány feltételnek meg kell felelnie. Önkéntes lehet mindenki, aki betöltötte már a 16. életévét, és egészséges, nem szenved semmilyen fertőző betegségben. Ezt az apróságok védelmében természetesen hivatalosan is bizonyítani kell. A családorvos adhat minderről igazolást, néhány alapvető vizsgálat elvégzését követően — ezeket egyébként az önkénteseknek időről időre meg kell ismételniük.

Az egyesület honlapján lévő jelentkezési lap kitöltését követően, szeptembertől felveszik az önkéntesekkel a kapcsolatot, hogy mindenkivel elbeszélgessenek, ugyanakkor egy rövid képzést is biztosítanak a bekapcsolódott kórházak orvosaival közösen. Elméleti és gyakorlati képzésben egyaránt lesz részük az önkénteseknek, hiszen nem könnyű feladatra vállalkoznak. Az önkénteseknek ugyanis szigorúan be kell tartaniuk az apróságok kezelőorvosainak utasításait. Ezt követően kerülhet sor egy önkéntességi szerződés megkötésére, és kezdődhet a „munka”, amely minden bizonnyal tele lesz sok felelősséggel, érzelemmel, boldog és nehéz pillanatokkal egyaránt.

A kapu nyitva áll

Az önkéntesség intézménye a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban sem újdonság, jelenleg is — pár osztály kivételével — szinte mindenütt tevékenykednek önkéntesek: főként az asszisztensképzők diákjai végeznek önkéntes munkát az intézményben, de a szociális területen dolgozók is be szoktak segíteni.

Az újszülött- és gyermekosztályon ellenben nem működik a Blondie Egyesülethez hasonló önkéntességi program, de nem zárkóznak el előle, sőt: ha megkeresik őket, mindent megtesznek azért, hogy a hatályos törvények és protokollok szerint Szatmáron is gyakorlatba lehessen ültetni egy ilyen programot — mondta megkeresésünkre Marc Adrian, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház vezetője, hiszen sajnos nálunk sem ritka az, hogy apróságokat hagynak magukra pár órásan-naposan vagy betegen a kórházban.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...