„Közeledik” egymáshoz Kis- és Nagytarna
Utoljára módositva: 2019-08-30 10:11:50

Négy határon átnyúló pályázat keretében, egymillió euróból újul meg a bő évtizede bezárt nagytarnai határátkelőhöz vezető út, ami újabb konkrét érvet jelent az újranyitást szorgalmazó lobbiban. Ez az út egyébként már a negyedik HUSKROUA-beruházás a környéken.

Nagytarna és Kistarna (Hizsa), az egykori Ugocsa vármegyéhez tartozó s jelentős számú magyar ajkú lakosság lakta két szomszédos település esete sajnos nem egyedi: a XX. század történelme — átvágva rokoni, baráti szálakat, emberi és gazdasági kapcsolatokat — határt húzott a két falu közé. A rendszerváltásokat követően, 1990-től gyalogos határátkelő működött ugyan a két település és a két ország között, ám a szükséges infrastruktúra hiánya miatt 2006-tól már nem emelkedtek fel a sorompók. A határátkelő újbóli megnyitásának kérdése az utóbbi négy-öt évben menetrendszerűen terítékre került, szorgalmazta ezt az akkor még szenátor Pataki Csaba és képviselő Kereskényi Gábor is és természetesen nem utolsósorban Mariana Sobius nagytarnai polgármester, miközben Kárpátalján mind Kistarna polgármestere, mind Nagyszőlős járáselnöke megtette már az ukrán kormány felé azokat a lépéseket, amelyek szükségesek a határátkelő újbóli megnyitásához. Egyfajta válasz 2015-ben született, amikor a két ország aláírta és életbe is léptette a román-ukrán kishatárforgalmi egyezményt — amelyben nem mellékesen Nagytarna átkelőpontként fel van tüntetve —, amely megkönnyíti a határ két oldalán, harminc kilométeres körzetben élők határátlépését. Viszont a több mint 6000 lakost érintő, Kis- és Nagytarna közötti határátkelővel kapcsolatban azóta sem történt előrelépés. Az átkelő újranyitásának egyik gyakorlati gátját a rossz infrastruktúra jelenti, azaz most már inkább csak jelentette, ugyanis tavaly nyáron a négy határon átnyúló, Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENI CBC Program 2014–2020 keretében nyertes lett a két település közötti közlekedési folyosó kialakítását célzó pályázat is — a finanszírozási szerződést pedig tegnap írta alá Szatmárnémetiben Lenghel Vasile nagytarnai alpolgármester és a HUSKROUA ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program Közös Technikai Titkárságát vezető Szakács Áron.

A projekt keretében korszerűsítik a Nagytarna–Kistarna közötti 2,859 kilométernyi községi útszakaszt, amelyből 1,696 kilométer Nagytarna községben található. A projekt összértéke 1 071 738 euró, a nagytarnai önkormányzat része ebből 896 622 euró, amihez 44 831 euró önrészt kell biztosítania, míg a megyei tanácsra eső rész 23 967 euró, amihez 1198,36 eurót kell önrészként biztosítania — az útkorszerűsítést követően pedig újabb „érvvel” alátámasztva lobbizhatnak majd a határátlépő megnyitásáért.

Ez az útfelújítás egyébként már a negyedik HUSKROUA-beruházás a környéken, s mint Lenghel alpolgármester elmondta, a határmegnyitás lehetőségének „erősítése” mellett az útfelújítás a nagytarnaiak életminőségét is emeli, ugyanakkor a gazdasági fejlődést is elősegíti.

 

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...