„Közeledik” egymáshoz Kis- és Nagytarna
Utoljára módositva: 2019-02-08 22:01:12

Négy határon átnyúló pályázat keretében újul meg a több mint egy évtizede bezárt nagytarnai határátkelőhöz vezető út, ami újabb konkrét érvet jelent az újranyitást szorgalmazó lobbiban.

Bő évtizede „zárták be” a Szatmár megyei Nagytarna és a kárpátaljai (Ukrajna) Kistarna közötti kishatárátkelőt, az utóbbi években viszont megszámlálhatatlanul sokszor tárgyaltak az újranyitásáról különböző fórumokon, s úgy tűnik, most még egy lépéssel közelebb került a majdani megnyitás. Nagytarna és Kistarna (Hizsa), az egykori Ugocsa vármegyéhez tartozó, jelentős számú magyar ajkú lakosság által lakott két szomszédos település esete sajnos nem egyedi: a XX. század történelme — átvágva rokoni, baráti szálakat, emberi és gazdasági kapcsolatokat — határt húzott a két falu közé. 1990-től gyalogos határátkelő működött ugyan a két település és a két ország között és könnyítette meg több mint 6000 ember közlekedését, kapcsolattartását, de a szükséges infrastruktúra hiánya miatt 2006-tól többé már nem emelkedtek fel a sorompók. Az újbóli megnyitás kérdése az elmúlt években mondhatni rendszeresen terítékre került, szorgalmazta ezt parlamenterként és szatmári elöljáróként is mind Pataki Csaba, mind Kereskényi Gábor, Radu Bud egykori kormánymegbízott s nem utolsósorban Mariana Sobius nagytarnai polgármester, aki a 2015-től életbe lépett román-ukrán kishatárforgalmi egyezmény, a közös múlt és a gazdasági, turisztikai, környezet- és katasztrófavédelmi okok mellett a határon átnyúló pályázati lehetőségekkel is nyomatékosította az újbóli és mielőbbi határnyitás szükségességét. Az átkelő újranyitásának egyik gyakorlati gátját a rossz infrastruktúra jelenti, azaz most már inkább csak jelentette, ugyanis tavaly nyáron a négy határon átnyúló, Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENI CBC Program 2014–2020 keretében nyertes lett a két település közötti közlekedési folyosó kialakítását célzó pályázat is. A projekt keretében korszerűsítik a

Nagytarna–Kistarna közötti, 2,859 kilométernyi községi útszakaszt, amelyből 1,696 kilométer Nagytarna községben található. A projekt összértéke 1 071 738 euró, a nagytarnai önkormányzat része ebből 896 622 euró, amihez 44 831 euró önrészt kell biztosítania, míg a megyei tanácsra eső rész 23 967 euró, amihez 1198,36 eurót kell önrészként biztosítania — az útkorszerűsítést követően pedig újabb „érvvel” alátámasztva lobbizhatnak majd a határátlépő megnyitásáért. A négy ország szakmai titkárságáról érkezett monitoringbizottság tagjai csütörtökön Szatmárnémetibe látogattak, és Pataki Csaba tanácselnök tárgyalt Roxana Damian programmenedzserrel a határátkelőhöz vezető út felújításának tervezetéről, illetve végigvették a program keretében ugyancsak nyertes, több százezer euró értékű másik három projektet is, amelyek a megyei kórház felszerelésének bővítését, a térség közúthálózatának feltérképezését és egy mobilitási terv kidolgozását, valamint Szatmár megye, a szlovákiai Presov megye és Kárpátalja közös vidéki értékeinek a felkutatását és népszerűsítését célozzák.

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 24.
Meg kell tanulnia megfékezni haragját még akkor is, ha egyértelműen Önnek van igaza. Indulatainak erejét csillapítsa határozottsággá!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. április 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...