„Meghallgatták a kérésünket”
Utoljára módositva: 2019-05-22 19:51:58

Több mint 12 millió lejt kap a szaktárcától a megyei tanács, hogy megvásárolhassa a fennhatósága alá tartozó három kórház számára szükséges felszereléseket (ultramodern készülékektől ágyakig).

Örömhírt kapott a megyei tanács, de még inkább a Szatmár megyei egészségügy: a szaktárca 12,2 millió lejt irányzott elő az idei költségvetésből kórházfejlesztésre, a szükséges felszerelések és eszközök megvásárlására. „Az egészségügyi minisztérium kérésére országszerte a megyei közegészségügyi igazgatóságok gyűjtötték össze és továbbították az igénylistákat — mi is lajstromba szedtük mindazokat a gépeket, eszközöket, felszereléseket, amelyekre szükségünk van, és nem kis meglepetésemre, de nagy örömömre meghallgatott a szaktárca: 12,2 millió lejt ‘utalt’ ki nekünk. Ez a támogatási összeg a beszerzések 90%-át fedezi, míg a maradék 10%-ot a Szatmár Megyei Tanács saját forrásaiból egészíti majd ki. Azt még nem tudni — hiszen az összegkiutalás még csak most történt —, hogy a közbeszerzési eljárásokat az egészségügyi minisztérium vagy mi indítjuk majd el, de remélem, mielőbb elstartolnak, és a felszerelések vagy legalább egy részük még idén megérkezik a szatmári kórházakba. Nagyon sokat segít ez a 12,2 millió lej, mint ahogy a megyei tanács bőkezű támogatásai is, amelyeket nemcsak a működési költségekre, de fejlesztésekre is fordítunk, valamint az európai uniós pályázatok is segítenek. A felújítások, modernizálások szempontjából a sebészeti, a dialízis-, az intenzív terápiás osztályok és a műtőegységek vannak az első vonalban, de szeretnénk beszerezni egy új CT-készüléket is, hiszen amink van, hogy úgy mondjam, már agyon van használva, de az elmúlt években senkinek nem jutott eszébe egy új beszerzése” — magyarázta lapunk megkeresésére Adrian Marc, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere. Nem hallgatta el azt sem: míg az eszközök, felszerelések pótlása, beszerzése ha nem is egyik napról a másikra történik, de összességében gördülékenyen megoldható feladat (főleg, ha van rá anyagi fedezet), a humánerőforrás már sokkal keményebb dió: „A legnagyobb szakemberhiány a sürgősségin van, ott nagyon rosszul állunk; no meg az intenzív terápiás osztályon — de ott javulni fog a helyzet, ugyanis három orvos érkezik, és ígéret van egy negyedikre is, valamint az imagisztikán is érezhető az orvoshiány; ezen a három osztályon vannak a legnagyobb gondok” — mondja.

A szaktárca által „kiutalt” összegből a Pneumoftiziológiai Kórház (tbc-kórház) két lélegeztetőt, 2 DAP-mérőt, két röntgenkészüléket és a röntgenfilmek előhívásához szükséges készüléket kap. A legtöbb felszerelés értelemszerűen a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházba érkezik majd: MRI-készülékkel kompatibilis lélegeztető, 15 felnőtt/gyermek/újszülött lélegeztetésére szolgáló készülék, eszközsterilizálók, fordított ozmózis víztisztító készülék, két életjelfigyelő monitor invazív mérési lehetőséggel és két nem invazív mérési lehetőséggel, illetve hat aneszteziológiai gép. Az Avasfelsőfalui Városi Kórház egy videoendoszkópos eljárásra alkalmas készülékkel gazdagszik majd, amellyel gasztro- és kolonoszkópia is megoldható lesz, 200 új kórházi ággyal, két lélegeztetőkészülékkel, egy szállítható lélegeztetőgéppel és egy agyi oxigénszint mérésére alkalmas gépezettel.

„Az egészségügy a Szatmár Megyei Tanács számára mindig kiemelten fontos területnek számít, éppen ezért saját forrásokból, illetve hazai és nemzetközi programok révén igyekszünk plusz, fejlesztésre fordítható összegekhez hozzáférni, hogy emelni tudjuk az ellátás színvonalát — és örömmel tölt el, hogy kezdenek megmutatkozni az utóbbi idők tárgyalásainak eredményei. Az ellátás minősége nagyban függ attól is, hogy milyen egészségügyi eszköztár áll az orvosok és a szakszemélyzet rendelkezésére, de az egészen bizonyos, hogy az új felszerelésekkel egyszerűbb lesz diagnosztizálni és megfigyelni is a betegeket, így nő majd azoknak a száma, akik gyógyultan hagyják el az egészségügyi intézményeinket” — mondta a támogatás kapcsán Pataki Csaba tanácselnök.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 5 dkg darált mák, 1,85 dl tej, 22 dkg kristálycukor, 20 dkg vaj, 3 db tojás, 30 dkg ...