„Milyen jó, hogy van nekünk egy ilyen Máriánk!”
Utoljára módositva: 2019-08-16 16:38:32

„Nem vagyunk árvák, van édesanyánk, aki a magas mennyekből gondot visel reánk, kitartó közbenjárónk, aki nem hagy magunkra” — hangzott az egyházi év legnagyobb Mária-ünnepén Túrterebesen, amelynek Nagyboldogasszony-templomához több százan érkeztek haza.

A morcos, kellemetlen időjárás ellenére is több százan gyűltek össze a túrterebesi, Nagyboldogasszony titulussal rendelkező római katolikus templomban, annak kertjében, de még a közelében lévő parkban is az egyházi év legnagyobb Mária-ünnepén, amelyet hagyomány szerint a szabadtéren tartottak. Az otthoniak mellett jelen voltak a tíz vagy sok száz kilométeres távolságból hazaérkezettek is — és képletesen hazajöttek a szatmárnémeti, sárközújlaki, nagybányai, halmi zarándokok is, akiket a mindkét értelemben hazaérkezett nm. és ft. Schönberger Jenő megyéspüspök köszöntött: „Csodálatos dogmát ünneplünk — a Boldogságos Szűzanya nem ízlelte meg a halál romlását, hanem testestől-lelkestől fölvétetett a mennyországba. Az egyház, amikor egy dogmát ad elénk, értünk teszi. Nekünk akar célt mutatni, minket akar fölemelni, vigasztalni, hogy az életnek bármilyen nehézsége, megpróbáltatása ér, fogjuk meg a Szűzanyánk kezét, hiszen ő az édesanyánk, aki már a mennyben van, és akire Krisztus bízott bennünket. Higgyük el, nem ez a sárfészek a mi örök otthonunk, nem itt kell nekünk feltétlenül boldognak lenni, hiszen Isten nekünk a mennyben készít örök boldogságot, és Ő, aki a menny királynőjévé tette a Szűzanyát, bennünket is fel akar emelni” — mondta, örömmel tekintve végig a sokadalmon.

Ünnepi szentbeszédében dr. Ágoston Ferenc krasznabélteki plébános Mária erényeiről elmélkedett, tisztaságára mutatva a bűntelenség szépségét hangsúlyozta, hiszen ez a lelki szépség kisugárzik, és fizikai értelemben is széppé teszi az embert: „Kedves ünneplő hívek — nagy megdöbbenést váltanék ki, ha egy temetésen így köszönteném a jelenlévőket. Most Mária ravatalánál állunk, de más ez a ravatal és más ez a temetés: ez ünnep. Ki is volt a Szűzanya? Vallásos szülők kései, egyetlen gyermeke, egy csodálatos, tiszta szemű, törékeny nő kék ruhában — így ábrázolja minden festő, és még a Piétán, halott fiát karjaiban tartva is ilyen fiatalnak látjuk. Nem akarjuk, nem tudjuk, és nem is lehet ráncos öregasszonynak látni, mert a tisztaság szinonimája a fiatalságnak, és mivel ő testben-lélekben mindig tiszta volt, fiatal maradt. Halk szavú, szelíd, imádkozó, háttérbe húzódó — vajon tényleg ilyen volt? Szerintem nem, és elég csak az angyali üdvözlet történetére gondolnunk, amikor ez a szelíd, fiatal nő nem esik kétségbe a reá váró feladatokról hallván, hanem faggatja az angyalt — aki Máriának a saját sorsáról nagyon keveset mond: gyermeket szülsz, Jézusnak nevezed, de hogy mi lesz aztán, hogyan tovább, arról nem szól az angyal. És Mária elfogadja ezt. Modern szóhasználattal úgy mondom: belevaló nő, aki tudja, mit akar. Meghallja Isten hangját, igent mond rá, és egész élete során ehhez az igenhez tartja magát — akkor is, amikor nehéz, akkor is, amikor a kereszt alatt áll. Ha én meg akarom hallani Isten hangját, maradjak csendben, imádkozzak, és akkor szól. Megmutatja, mit kell tennem, és ha olyan hűséges vagyok, mint Mária, akkor erőt is ad, hogy teljesítsem, amire igent mondok” — magyarázta, hangsúlyozva: Mária erős, céltudatos nő volt, aki Krisztust hordozta, és ha Krisztust hordozzuk mi is, akkor oda kell mennünk, ahová Ő akarja. „Milyen ez a Szűzanya? A fiát nagyon szereti, mindent megtesz érte. Persze nem kényezteti úgy, mint ma az egykéket szokás, sőt, három napig észre sem vette, amikor a gyermek Jézus eltűnt — de így kell szeretni, Istenre bízva. Mert ez a feltétel nélküli szeretet” — fogalmazott, nem hallgatva el azt sem: sok mindent kérünk Istentől, de jó lenne köszönetet is mondani. Nem csak amikor teljesíti kérésünket, hanem mindig, hiszen Isten mindig teljesíti a kérésünket, csak legyen bizalmunk és türelmünk! „Testvérek, milyen jó, hogy valaki Istennél értünk közbenjár, és kitartó közbenjáró, aki nem hagy magunkra. Milyen jó, hogy van nekünk egy ilyen Máriánk! Bizalommal mondhatjuk az ének szavait: Nem vagyunk árvák, van édesanyánk, aki a magas mennyekből gondot visel ránk!”

A szentmise végén Seffer Dániel ugocsai esperes mondott köszönetet a helyi és zarándok híveknek a részvételért, mindenkinek a szervezésben nyújtott segítségért, mindenekelőtt pedig Istennek, hogy Máriában égi édesanyát ajándékozott az emberiségnek.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...