„Mindeddig megsegített bennünket az Úr”
Utoljára módositva: 2017-10-02 11:28:52

 

Tegnap tizenhatodik alkalommal szerveztek Ákoson templomnapot, ami egyben a hazatérés napja is volt, ugyanakkor köszöntötték Dobai Zoltán lelkipásztort, aki húsz éve az egyházközség lelkipásztora, és lelkes mozgatója a templomfelújításnak.

 

 

 

Az ünnepi istentiszteleten az Ákosi Református Egyházközség kórusa és az ifjúsági kórus énekelt. Tolnay István, a Nagykárolyi Református Egyházmegye esperese Sámuel próféta I. könyve 7. részének 12. versét választotta alapigének: „Sámuel pedig vett egy követ, és felállítá Mispa és Sén között, és Ében-Háézernek nevezte el, mert mondá: Mindeddig megsegített minket az Úr!” Az ige egy más szemléletből láttatja velünk életünket és történelmünket. Akik hisznek Krisztusban, azok nemcsak önmagukat, hanem történelmüket is egésznek látják. Ahhoz, hogy az ember elégedett legyen azzal, amit Istentől kapott, szemléletváltásra van szükség. Életünk és történelmünk az Úr kezében van, ezt el kell ismerni és el kell fogadni. Az emberiség mindig megpróbál választ adni arra a kérdésre, hogy miről szól az élet, csak ne kelljen kimondania azt, hogy az életünk Krisztus kezében van. A kő, az emlékoszlop, amit Sámuel felállított, a jelenről és a jövőről szól. Ezt kell elfogadja a ma embere is.

 

Dr. Szőcs Péter régész-történész arról tartott előadást, hogy milyen hatással volt a reformáció Akosra és környékére. Ezzel kapcsolatos dokumentumok nem maradtak ránk, ugyanis a reformáció kezdeti időszakában jött a török hódítás, és a pusztítások során nagyon sok érték megsemmisült, ugyanakkor nagyon sok magyar fordult magyar ellen, aminek szintén megvoltak a pusztító következményei. A 16. században Ákos mezőváros volt, ahol heti vásárokat tartottak, amelyekben nagyon sok nyugatról érkezett kereskedő is megfordult, akik hozzájárultak az új hit terjesztéséhez. Nemcsak áruikat hozták el, hanem a szellemi-lelki értékeket is. A reformáció idejére az Ákos nemzetség kihalt, kisnemesek osztoztak a birtokokon, emiatt nem egy úr döntött arról, hogy alattvalói milyen vallást gyakoroljanak, hanem hosszas tárgyalások. Tény, hogy 1597-ben a templom már református volt, hiszen Harsányi Mihály református lelkipásztor kapta meg a kinevezését. Nyolcszáz éve katolikusok építették a templomot, de történelme során a reformátusok védték meg — hangsúlyozta Szőcs Péter. Az istentisztelet keretében fellépett a Carmina Renascentia zenekar. Az esperes és Zsoldos Ferenc gondnok köszöntötte Dobai Zoltán lelkipásztort, aki húsz éve szolgál Ákoson.

 

Délután a kultúrotthonban szeretetvendégséggel folytatódott az együttlét, de ez már a hazatérés napja volt, felléptek a helyi fiatalok néptánccal és népdalokkal, valamint az Ében zenekar.

 

 

 

 

 

 

 

Elek György

 

 

 

 


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az elrabol hercegnő
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Bosszúvágy
Ma, 16:40
A chicagói sebészorvos, Dr. Paul Kersey (Bruce Willis) csak közvetetten ismeri az utcai erőszakot, amit a műtőjébe került számtalan áldozat szenved el. Ám mindez megváltozik, mikor feleségét (Elisabeth Shue) és lányát (Camila Morrone) brutális támadás éri külvárosi otthonukban. Megelégelve a túlterhelt rendőrség tétlenségét, a bosszúvágytól fűtött Paul maga ered az elkövetők nyomába, hogy igazságot szolgáltasson. A megszaporodó önítélkezésekre a média is felfigyel, a lakosság pedig azt találgatj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 22.
Bánjon ma óvatosan a pénzzel! Ez vonatkozik saját pénztárcájára is, de üzleti döntéseiben sem árt most megfontoltabbnak lennie, mint általában.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...