„Mindeddig megsegített bennünket az Úr”
Utoljára módositva: 2017-10-02 11:28:52

 

Tegnap tizenhatodik alkalommal szerveztek Ákoson templomnapot, ami egyben a hazatérés napja is volt, ugyanakkor köszöntötték Dobai Zoltán lelkipásztort, aki húsz éve az egyházközség lelkipásztora, és lelkes mozgatója a templomfelújításnak.

 

 

 

Az ünnepi istentiszteleten az Ákosi Református Egyházközség kórusa és az ifjúsági kórus énekelt. Tolnay István, a Nagykárolyi Református Egyházmegye esperese Sámuel próféta I. könyve 7. részének 12. versét választotta alapigének: „Sámuel pedig vett egy követ, és felállítá Mispa és Sén között, és Ében-Háézernek nevezte el, mert mondá: Mindeddig megsegített minket az Úr!” Az ige egy más szemléletből láttatja velünk életünket és történelmünket. Akik hisznek Krisztusban, azok nemcsak önmagukat, hanem történelmüket is egésznek látják. Ahhoz, hogy az ember elégedett legyen azzal, amit Istentől kapott, szemléletváltásra van szükség. Életünk és történelmünk az Úr kezében van, ezt el kell ismerni és el kell fogadni. Az emberiség mindig megpróbál választ adni arra a kérdésre, hogy miről szól az élet, csak ne kelljen kimondania azt, hogy az életünk Krisztus kezében van. A kő, az emlékoszlop, amit Sámuel felállított, a jelenről és a jövőről szól. Ezt kell elfogadja a ma embere is.

 

Dr. Szőcs Péter régész-történész arról tartott előadást, hogy milyen hatással volt a reformáció Akosra és környékére. Ezzel kapcsolatos dokumentumok nem maradtak ránk, ugyanis a reformáció kezdeti időszakában jött a török hódítás, és a pusztítások során nagyon sok érték megsemmisült, ugyanakkor nagyon sok magyar fordult magyar ellen, aminek szintén megvoltak a pusztító következményei. A 16. században Ákos mezőváros volt, ahol heti vásárokat tartottak, amelyekben nagyon sok nyugatról érkezett kereskedő is megfordult, akik hozzájárultak az új hit terjesztéséhez. Nemcsak áruikat hozták el, hanem a szellemi-lelki értékeket is. A reformáció idejére az Ákos nemzetség kihalt, kisnemesek osztoztak a birtokokon, emiatt nem egy úr döntött arról, hogy alattvalói milyen vallást gyakoroljanak, hanem hosszas tárgyalások. Tény, hogy 1597-ben a templom már református volt, hiszen Harsányi Mihály református lelkipásztor kapta meg a kinevezését. Nyolcszáz éve katolikusok építették a templomot, de történelme során a reformátusok védték meg — hangsúlyozta Szőcs Péter. Az istentisztelet keretében fellépett a Carmina Renascentia zenekar. Az esperes és Zsoldos Ferenc gondnok köszöntötte Dobai Zoltán lelkipásztort, aki húsz éve szolgál Ákoson.

 

Délután a kultúrotthonban szeretetvendégséggel folytatódott az együttlét, de ez már a hazatérés napja volt, felléptek a helyi fiatalok néptánccal és népdalokkal, valamint az Ében zenekar.

 

 

 

 

 

 

 

Elek György

 

 

 

 


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 17.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...