„Nagyon zaklatott időszak következik”
Utoljára módositva: 2019-10-11 14:14:48

Fontos lenne, hogy az új kormány és az új ellenzék ne a politikai csatározásokra, visszatromfolásokra és gáncsoskodásokra, hanem az adminisztráció működésére helyezze a hangsúlyt.

Egy kormány megbuktatása soha nem egyszerű feladat, de még kevésbé az a megbuktatást követő periódus, nemcsak politikai, hanem mindennapi gyakorlati, országműködési szempontból sem — s ilyen megközelítésben a tegnapi sikeres bizalommegvonás nem a legszerencsésebben volt időzítve: küszöbön áll(t) egy égetően szükséges költségvetés-kiigazítás, neki kell(ene) kezdeni a 2020-as költségvetési tervezet előkészítésének (és elfogadni sem ártana, hogy ne járjunk úgy, mint idén, amikor már bőven tavaszt mutatott a naptár, mire lett valami az ország költségvetéséből), pár hét múlva elnökválasztás, hamarosan helyhatósági választások jönnek. Mindezekhez pedig szükség van egy — ha nem is jól, de legalább — működő kormányra. „Lényeges (lenne), hogy minden hatóság működjön — gyakorlatilag két hónapja egy sem működik már. Nagyon fontos, hogy mihamarabb legyen egy működőképes kormány, amely odafigyel, hogy évet tudjanak zárni az önkormányzatok — ugyanis óriási csúszások, óriási hiányok vannak; elég, ha csak a szociális gondozók több hónapos fizetéselmaradását említem. De említhetem Szatmár megye legnagyobb beruházását, a több mint 250 millió eurós víz- és csatornahálózat-bővítést, amelynek elindítása egyetlen kormányhatározattól függ, amihez ugye kormány kell” — mondja megkeresésünkre Pataki Csaba úgy is, mint a megyei RMDSZ és úgy is, mint a megyei tanács elnöke. „Nagyon zaklatott időszak következik, s lényeges lenne, hogy az adminisztratív dolgok működjenek. Küszöbön áll(t) egy második költségvetés-kiigazítás, amikor azt az 1,5 milliárd lejt akarták odaadni az önkormányzatoknak, amit a múltkori kiigazításkor ‘eldugtak’ — igaz, ezt a jelentős összeget különféle rendelkezésekkel és elbírálás alapján akarták szétosztani, s valószínűleg a párthű önkormányzatok kapták volna a nagyobb részét, azonban az a kicsi, ami a nem párthű önkormányzatokhoz került volna, számukra óriási segítséget jelentene. Most nem tudni, hogy az ügyvivő kormány kiigazítja-e, illetve van-e törvény adta lehetősége a költségvetés-kiigazításra. A leváltott Dăncilă-kormánynál elméletileg bárki csak jobb lehet — de nagyon fontos lenne ugyanakkor az is, hogy a hangsúlyt ne a politikai csatározásokra, visszatromfolásokra és gáncsoskodásokra, hanem az adminisztráció működésére helyezze az új kormány és az új ellenzék is” — hangsúlyozta. Nyomatékosította azt is: mielőbb kormányt kell alakítani, mert olyan problémák előtt áll az ország, amelyeket egy parlament által megerősített kormánynak kell rendeznie: egyrészt elő kell készíteni az ország költségvetési tervezetét, másrészt az Európai Unió költségvetése is most készül, a sarokszámok most kerülnek elfogadásra, és ott sem „ártana” a megerősített képviselet.

 

„Előrehozott parlamenti választások kellenek”

 

Érthető módon óvatosan fogalmaz megkeresésünkre Adrian Albu, a Nemzeti Liberális Párt megyei szervezetének elnöke, hiszen a pártvezetőség ma kora délelőtt ül össze és dönt arról, hogyan tovább. „Természetesen örvendek, hogy a bizalmatlansági indítvány átment, de látnunk kell, mit csinálnak, mit is akarnak a kormány megbuktatásában mellénk állt partnerek, mert az már nem olyan biztos, hogy egy nemzeti liberális kormány mellé is olyan egységesen és szolidárisan odaállnak, mint a bizalmatlansági indítvány mellé. Úgy vélem, mindenképp szükséges az előrehozott parlamenti választás — hiszen bármilyen új kormány is jön most, szüksége van a többségre, a parlamenti támogatottságra. Az biztos, hogy érdekes dolgok következnek, a helyzet pedig nem kényes, de nagyon labilis” — mondta.

Az előrehozott parlamenti választásokig eljutni azonban — bármennyire tiszta lapot is jelentene — nem túl könnyű, hiszen lényegében meg kell győzni a törvényhozók többségét, hogy mondjon le a mandátumáról. Ráadásul az Alkotmány 89. cikkelye tételesen tiltja a parlament feloszlatását az államfő megbízatásának utolsó fél évében — azaz erre csak a novemberi elnökválasztások és a decemberi tisztségbe iktatás után lehetne sort keríteni, de csak akkor, ha a parlament 60 nap leforgása alatt, legalább két próbálkozás után nem szavaz bizalmat egy új kormánynak.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 2.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...