„Nagyon zaklatott időszak következik”
Utoljára módositva: 2019-10-11 14:14:48

Fontos lenne, hogy az új kormány és az új ellenzék ne a politikai csatározásokra, visszatromfolásokra és gáncsoskodásokra, hanem az adminisztráció működésére helyezze a hangsúlyt.

Egy kormány megbuktatása soha nem egyszerű feladat, de még kevésbé az a megbuktatást követő periódus, nemcsak politikai, hanem mindennapi gyakorlati, országműködési szempontból sem — s ilyen megközelítésben a tegnapi sikeres bizalommegvonás nem a legszerencsésebben volt időzítve: küszöbön áll(t) egy égetően szükséges költségvetés-kiigazítás, neki kell(ene) kezdeni a 2020-as költségvetési tervezet előkészítésének (és elfogadni sem ártana, hogy ne járjunk úgy, mint idén, amikor már bőven tavaszt mutatott a naptár, mire lett valami az ország költségvetéséből), pár hét múlva elnökválasztás, hamarosan helyhatósági választások jönnek. Mindezekhez pedig szükség van egy — ha nem is jól, de legalább — működő kormányra. „Lényeges (lenne), hogy minden hatóság működjön — gyakorlatilag két hónapja egy sem működik már. Nagyon fontos, hogy mihamarabb legyen egy működőképes kormány, amely odafigyel, hogy évet tudjanak zárni az önkormányzatok — ugyanis óriási csúszások, óriási hiányok vannak; elég, ha csak a szociális gondozók több hónapos fizetéselmaradását említem. De említhetem Szatmár megye legnagyobb beruházását, a több mint 250 millió eurós víz- és csatornahálózat-bővítést, amelynek elindítása egyetlen kormányhatározattól függ, amihez ugye kormány kell” — mondja megkeresésünkre Pataki Csaba úgy is, mint a megyei RMDSZ és úgy is, mint a megyei tanács elnöke. „Nagyon zaklatott időszak következik, s lényeges lenne, hogy az adminisztratív dolgok működjenek. Küszöbön áll(t) egy második költségvetés-kiigazítás, amikor azt az 1,5 milliárd lejt akarták odaadni az önkormányzatoknak, amit a múltkori kiigazításkor ‘eldugtak’ — igaz, ezt a jelentős összeget különféle rendelkezésekkel és elbírálás alapján akarták szétosztani, s valószínűleg a párthű önkormányzatok kapták volna a nagyobb részét, azonban az a kicsi, ami a nem párthű önkormányzatokhoz került volna, számukra óriási segítséget jelentene. Most nem tudni, hogy az ügyvivő kormány kiigazítja-e, illetve van-e törvény adta lehetősége a költségvetés-kiigazításra. A leváltott Dăncilă-kormánynál elméletileg bárki csak jobb lehet — de nagyon fontos lenne ugyanakkor az is, hogy a hangsúlyt ne a politikai csatározásokra, visszatromfolásokra és gáncsoskodásokra, hanem az adminisztráció működésére helyezze az új kormány és az új ellenzék is” — hangsúlyozta. Nyomatékosította azt is: mielőbb kormányt kell alakítani, mert olyan problémák előtt áll az ország, amelyeket egy parlament által megerősített kormánynak kell rendeznie: egyrészt elő kell készíteni az ország költségvetési tervezetét, másrészt az Európai Unió költségvetése is most készül, a sarokszámok most kerülnek elfogadásra, és ott sem „ártana” a megerősített képviselet.

 

„Előrehozott parlamenti választások kellenek”

 

Érthető módon óvatosan fogalmaz megkeresésünkre Adrian Albu, a Nemzeti Liberális Párt megyei szervezetének elnöke, hiszen a pártvezetőség ma kora délelőtt ül össze és dönt arról, hogyan tovább. „Természetesen örvendek, hogy a bizalmatlansági indítvány átment, de látnunk kell, mit csinálnak, mit is akarnak a kormány megbuktatásában mellénk állt partnerek, mert az már nem olyan biztos, hogy egy nemzeti liberális kormány mellé is olyan egységesen és szolidárisan odaállnak, mint a bizalmatlansági indítvány mellé. Úgy vélem, mindenképp szükséges az előrehozott parlamenti választás — hiszen bármilyen új kormány is jön most, szüksége van a többségre, a parlamenti támogatottságra. Az biztos, hogy érdekes dolgok következnek, a helyzet pedig nem kényes, de nagyon labilis” — mondta.

Az előrehozott parlamenti választásokig eljutni azonban — bármennyire tiszta lapot is jelentene — nem túl könnyű, hiszen lényegében meg kell győzni a törvényhozók többségét, hogy mondjon le a mandátumáról. Ráadásul az Alkotmány 89. cikkelye tételesen tiltja a parlament feloszlatását az államfő megbízatásának utolsó fél évében — azaz erre csak a novemberi elnökválasztások és a decemberi tisztségbe iktatás után lehetne sort keríteni, de csak akkor, ha a parlament 60 nap leforgása alatt, legalább két próbálkozás után nem szavaz bizalmat egy új kormánynak.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...