„Nyíljatok nagy kapuk… fényes csillag ragyog” — tasnádi gyerekek az Európai Parlamentben
Utoljára módositva: 2019-01-13 09:20:27

Székely Kapuk – Zöld Kapuk címmel minden évben az egész Kárpát-medencére kiterjedő ökocivilizációs pályázatot hirdet a magyarországi Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány. Idén is sok csapat nevezett be Európa magyarok lakta területeiről, így Romániából is.

A betlehemezéssel és a természetvédelmi plakátok elkészítésével foglalkozó csapatok egy képes beszámolót, naplót állítanak össze munkájukról, amelyeket az EMF alapítvány munkatársai az előre megadott kritériumok alapján bírálnak el. Az elért pontszámok alapján értékes jutalomkirándulásokban részesülnek a pályázók a következő év folyamán. A program keretében Magyarországon, Szlovákiában, Kárpátalján, a Vajdaságban, Romániában a tavalyi adventi időszakban több ezer gyermek hordozta a Krisztus születéséről szóló örömhírt a magyar és a velük együtt élő más nyelvű nemzetek közösségeibe.

A partiumi Tasnádról ebben az évben 3 csapat vesz részt a versenyben. Az Újtasnádi Csillagocskák Gáll Jusztina aligazgatónő, a Tasnádi Angyalok Gózner Artúr római katolikus hittantanár és a Minitinik Jáger Enikő református vallástanár irányításával betlehemeztek. A város magyar és román ajkú lakossága, kis- és nagyvállalkozói lelket melengető szeretettel, szívélyes odaadással fogadták és támogatták a karácsony örömét énekszóval, szavalattal, betlehemes játékkal hirdető lelkes gyerekeket.

A székelykapusok az európai Csillagénekes mozgalomhoz csatlakozva minden évben részt vesznek az újévi rendezvényeken is. Vagyis a munkájuk és eddigi teljesítményük alapján kiválasztott, magyarlakta területeken munkálkodó betlehemezőknek és felkészítő tanáraiknak lehetőségük nyílik több európai nemzet képviselőivel együtt ellátogatni a Brüsszelben székelő Európai Parlamentbe és az Európai Püspöki Konferenciák Bizottsága (COMECE) székhelyére. Az európai nemzetiségeket képviselő gyerekek Krisztus áldását viszik ezekbe az intézményekbe, ahol a latin szöveg (Christus mansionem benedicat! — Krisztus áldása legyen a házon!) kezdőbetűivel és az új évszámmal jelölik meg a főbejáratot és a parlamenti képviselők irodáinak ajtóit.

A 2019. január 7–9. között Brüsszelben zajló csillagénekes programon németországi, ausztriai, olaszországi, belgiumi, magyarországi, romániai gyerekek és felkészítő tanáraik vettek részt. A magyar nemzet képviseletében négy csapat volt jelen dr. Varga-Berta József irányításával. Magyarországról a hódmezővásárhelyi és a kisteleki gyerekek Garai Edit és Harmat József tanárok kíséretében. Romániát a Partium két betlehemező csoportja képviselte: Nagyváradról Benedek Ramóna hittantanár és diákjai. A Tasnádi Általános Iskola küldöttei a Minitinik csapatának tagjai: Dohi Csenge és Domuta Dániel, őket Jáger Enikő református vallástanár készítette fel és kísérte el.

A háromnapos, városnézéssel, ismerkedéssel egybekötött program fő eseménye kedden, január 8-án volt, amikor a betlehemezők és a csillagénekesek közös műsorral köszöntötték a COMECE és az Európai Parlament munkatársait. A királyi jelmezbe öltözött, örömhírt hordozó gyerekeket Rainer Wieland, az Európai Parlament alelnöke és az EP politikusai fogadták. Az alelnök meleg hangú beszéddel köszöntötte a nemzetközi csapatot, amelyben a betlehemezés és a hagyományok ápolásának fontosságára is kitért. A magyar betlehemezők az áldás kezdőbetűivel 20*C+M+B+19 jelölték meg többek között Hölvényi György, Winkler Gyula és Sógor Csaba európai parlamenti képviselők irodáinak ajtóit, majd abban a megtiszteltetésben volt részük, hogy Winkler Gyula képviselő úr társaságában az Európai Parlament főbejáratára is a magyar gyermekdelegáció írhatta fel az áldást.

Kísérje ez az áldás a szervezők és résztvevők, felnőttek és gyermekek, egész közösségünk életét az előttünk álló időkben!

Jáger Enikő

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...