„Ökumenikus” látogatás
Utoljára módositva: 2019-05-30 08:54:57

Ferenc pápa romániai látogatása — amelynek egyik kiemelkedő állomása Csíksomlyó lesz — azt szolgálja, hogy túl lehessen lépni a „történelmi megosztottságon” — mondta szerdán Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár. Pietro Parolin egy Rómában szerdán zajlott egyházi eseményen beszélt az egyházfő pénteken kezdődő, háromnapos útjáról.

A szentszéki államtitkár kijelentette, hogy Ferenc pápa a látogatás mottójában is idézett „együtt haladást” tartja szem előtt. Ilyen értelemben az egyházfő útja a „történelmi megosztottságon való túllépést szolgálja annak keresésével, ami összeköt bennünket, s az nem más, mint a hit” — mondta Parolin bíboros.

A vatikáni diplomácia vezetője a csíksomlyói Mária-kegyhelyet említette meg a történelmi megosztottság túllépésének egyik jelképes helyszíneként. Itt Ferenc pápa június elsején mutat be misét.

A Vatikán honlapján megjelent a csíksomlyói mise részeit és szövegeit tartalmazó liturgikus könyv: a szertartás szinte végig latin és magyar nyelven zajlik. A fohászok közül az első kettő magyar nyelven hangzik el, az elsőben a pápáért és a papságért, a másodikban a politikai vezetőkért imádkoznak annak érdekében, hogy segítsék az állampolgárok méltóságának védelmét, valamint támogassák a családokat. A harmadik és negyedik fohász román nyelven a papi hivatásért és a keresztényekért szól, az utolsó fohász pedig németül a halottakért.

„Ökumenikus” látogatásról beszélt Alessandro Gisotti szentszéki szóvivő a látogatás szerdai vatikáni bemutatásán. Hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa pásztori útja „nemzetközi politikai” súllyal is bír, mivel a katolikus egyházfő kevesebb mint egy héttel az EP-választások után az EU soros elnöki tisztségét betöltő Romániába látogat el. „Úgy gondolom, hogy a pápa beszédeit európai szemszögből is értelmezni lehet majd” — hangoztatta a szentszéki szóvivő.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...