„Tiszta forrásból” meríthettek a Kalazanci iskola pedagógusai
Utoljára módositva: 2019-10-09 20:11:03

„Tiszta forrásból határtalanul” címmel határokon átívelő programon, szakmai napokon vettek részt a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum tantestületének képviselői Nyíregyházán. A találkozón a hagyományőrzés, néprajz is helyet kapott.

A kétnapos rendezvényt a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Alapítvány, a Rákóczi Szövetség és a Nemzeti Együttműködési Alap Nemzeti Összetartozás Kollégium szervezésében és támogatásával hirdették meg, egyébként idén immár ötödszörre. Az eseményt Nyíregyházán, a Szent Atanáz Hittudományi Főiskola dísztermében Navratil Andrea, a népművészet ifjú mesterének Kerek egy ég alatt… című előadása nyitotta, ezt követően a résztvevők megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc nagyságos fejedelem domborművét. A délelőtt alkalmat adott a kötetlen tapasztalatcserére, az iskola és óvoda meglátogatására, továbbá módszertani megbeszélésekre.

A program a Szent Imre Gimnázium dísztermében folytatódott, ahol a résztvevők előadásokba kapcsolódhattak be, melyek a Rákóczi-emlékév alkalmából bemutatták, hogy II. Rákóczi Ferenc nagyságos fejedelem hogyan válaszolt a kor, a 18. század kihívásaira, korunkban az általa képviselt értékek hogyan lehetnek aktuálisak, követendő példák. A pedagógus mint a jövő nemzedékek nevelője milyen örök értékekbe, életigazságokba kell kapaszkodjon? Rákóczi példáját középpontba állítva hogyan lehet harcolni az érdektelenség ellen? A megmaradás helyett miért a növekedést kell célul tűzni? Milyen dinamizált magatartásra volt szükség Rákóczi korában, a 21. század milyen hozzáállást kíván meg a pedagógustól, a rá bízott fiataloktól? Ezekhez hasonlatos kérdések mentén keresték a válaszokat.

II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem jelleméről, imádságos lelkületéről Felföldi László általános helynök, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosa értekezett. Előadásában bemutatta az imádságos lelkületű államférfi misztikus vonzódását Magyarország Védőasszonyához és mély tiszteletét az oltáriszentség iránt. Ez a devóció, odaadás a 21. századi, megújulni és épülni kívánó magyarság számára különösen aktuális, hiszen a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készül az ország. A közösség megtartásában, megerősítésében győztes hadvezérként és bujdosó fejedelemként egyaránt példát adott II. Rákóczi Ferenc a 18. századi magyarságnak. Utolsó pillanatáig tevékeny, rendbe szedett, kitartó életének példájából a 21. század emberei is erőt meríthetnek, ezért van üzenete 300 év távlatában is a nagyságos fejedelemnek.

A kétnapos találkozón a hagyományőrzés, néprajz is helyet kapott: így a Van egy forrás titok alatt… című előadás révén, avagy mire tanítanak eleink a meséken és az énekeken keresztül; továbbá kitértek arra is, hogy a hála, a köszönet és a bőség miként jelenik meg a Kárpát-medencei népszokásainkban.

A rendezvény Mátraverebély-Szentkúton folytatódott, a részvevők megismerkedhettek Szentkút keresztény és történelmi értékeivel. Ezt követően Hollókőre látogattak, ahol a település történetébe, népművészeti értékeibe tekinthettek be; a szervezők kiemelték a világörökségben elfoglalt helyét, nevezetességeit.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 11.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...