„Túl kell élni ezt a frászt!”
Utoljára módositva: 2018-11-12 18:52:36

A betegségek kezdetben talán elcsüggesztenek, de minden nehézség megszűnik egyszer. Minden kétségbeesést követ a remény; minden sötétséget felvált a fény — a Monarchia Operett káprázatos és magas színvonalú előadásával pedig valóságos optimizmusbombát „robbantott”.

Szatmárnémetiben ritkán látott magas színvonalú, szemkápráztatóan színes gálaműsor keretében csendültek fel a magyar operett hallhatatlan betétdalai és jól ismert dallamai a Monarchia Operett társulatának és Esztergályos Cecíliának köszönhetően, akik vidámságot hoztak s valóságos optimizmusbombát „robbantottak” a sokak számára csak szürke, de sokak számára igencsak küzdelmes, a rákbetegséggel vívott harccal terhes hétköznapokba. A megelőzésre, a rendszeres szűrésen való részvétel fontosságára való felhívás pedig talán senki tolmácsolásában nem hangzott hitelesebben, mint a szatmáriak számára oly jól ismert és szeretett „hangén”, aki a mellrák elleni küzdelemben személyesen is érintett, s nem csak frázisként, hanem mély hittel tanácsolja: „Figyeljenek magukra és szeressék az életüket!”

Zsúfoltságig megtelt, és pótszéknek sem volt már hely a szakszervezetek művelődési házának nagytermében vasárnap este, ahová a Gyöngyszem Egyesület és a Szatmár megyei RMDSZ Nőszervezete meghívására érkezett a Monarchia Operett és sztárvendégként Esztergályos Cecília — egyrészt, hogy Szatmáron ritkán látott magas színvonalú, szemkápráztatóan színes és változatos gálaműsorukkal vidámságot, derűt hozzanak és valóságos optimizmusbombát „robbantsanak” a sokak számára csak szürke, de sokak számára igencsak küzdelmes hétköznapokba; másrészt a szűrővizsgálatok, pontosabban a mellrákmegelőző szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozni, hiszen már hagyománnyá érett: a nőszervezet meghívott vendégei nem csak kellemes perceket szerezni érkeznek, hanem felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára egy-egy betegséggel kapcsolatosan; harmadrészt pedig, hogy az előadáson befolyt adományokkal segítsenek egy olyan hölgyön, aki hatalmas erővel küzd a betegség ellen.

Az est műsorvezetője a szatmáriak által jól ismert és szeretett „hang”, azaz Bartos Erzsébet volt, aki „hiányzót” jelentett az idei nyár szabadtéri rendezvényeinek színpadairól, mert személyesen is érintett a mellrák elleni küzdelemben. „Tudom, sokan csodálkozva mondják: ‘Bartos beteg, mégis itt van?!’ Annál inkább itt, s ha a Jóisten megadja, még sokáig. Nem vagyok mindig a topon, nem hozom mindig a régi formámat, de a betegségen nincs mit szégyellni. Persze beszélni sem könnyű róla — január óta áttétes melldaganattal küzdünk én és a családom” — vallotta, cseppet sem önsajnálkozóan, hanem a rá jellemző vitalitással és energiával, nyomatékosítva ugyanakkor azt is, hogy a szűrés nem „ér rá” 40 éves kor fölött. Az onkológia tele van 20-as, 30-as fiatal nőkkel, akiknek semmi keresnivalójuk nem lenne ott — summázta, jó példaként hozva fel a magyarországi nőket, akik 18 éves koruktól 91 éves korukig évi rendszerességgel járnak szűrővizsgálatokra. „Betegségünk során nemcsak mi szenvedünk, de férjünk, testvéreink, szüleink is, néha talán még kegyetlenebbül, mint mi magunk. S a szűrések elbliccelésével, a rálegyintéssel nemcsak magunkkal tolunk ki, hanem azokkal is, akiket a legjobban szeretünk” — hangsúlyozta, ismételten megköszönve azt a rengeteg szeretetet, amelyet az elmúlt hónapokban ismerősöktől és ismeretlenektől kapott. „Persze ott vannak a huhogók is, akik már eltemettek — nem hiányzik ilyenkor senkinek, egyetlen rákbetegséggel küzdőnek sem a pletyka, a negatív ellendrukkerek. Akárki akármit mondd, én jövőre is itt leszek! Önöknek pedig csak azt tudom tanácsolni: figyeljenek magukra, és szeressék az életüket!” — mondta. A hatalmas vastapsot követően Major Melinda nőszervezeti elnök köszöntötte az egybegyűlteket, a rendezvény és a szűrés, a megelőzés fontosságára való felhívás főtámogatójává vált Korall Klinikát, valamint az est fővédnökségét elvállaló Dunai Mónika magyarországi parlamenti képviselőt, aki üdvözlő szavaiban nemcsak a teremben lévő hölgyeket, hanem az urakat is megszólította. „Amikor egy nő azt érzi, hogy valami nem stimmel a szervezetében, a testében, akkor azt önök is tudják — és olyankor kell bátorítani társukat, hogy azonnal, nem holnap vagy holnapután, hanem azonnal el kell menni az orvoshoz, hiszen a korai diagnózissal és kezeléssel a mellrák igen jó eséllyel gyógyítható. S ez nemcsak a nő ügye, hanem a férjé, az apáé, a testvéré is” — hangsúlyozta, gratulálva a szervezőknek a nők egészségének megőrzése érdekében vállalt harchoz.

Aztán felgördült a függöny, s a színpadon káprázatos látványvilág tárult a nézők elé; egymást váltották a kán-kán-táncosnők, a keringők királyai, tüzes spanyol dámák, muzsikus cigányok, a revük tollas-csillogó táncosnői, a több mint 200 jelmez és a jól ismert operettbetétdalok kétórás, minőségi kavalkádja felejthetetlen élmény marad a szatmári közönség számára — akárcsak az előadás sztárvendége, az „optimizmus színésznője”, Esztergályos Cecília, akiről talán kevesen tudják, hogy 60 éves korában nyirokmirigyrákkal diagnosztizálták, s aki a rá jellemző kibuggyanó vidámsággal és közvetlenséggel summázta: „de túl kell élni ezt a frászt!”

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 27.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...