„Van jövője a szatmári magyarságnak”
Utoljára módositva: 2018-07-14 08:42:03

Ma, a Véndiáktalálkozón avatják Szatmárnémeti díszpolgárává Tóth Lászlót, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium egykori matematikatanárát. Az alábbiakban vele beszélgettünk szemléletéről.

— Mit jelent önnek a díszpolgári cím?

— Ez az elismerés nem csupán nekem szól, méltatja a velem együtt minőségi munkát végző kollégákat, sőt, azt a több száz diákot is, akik negyvennégy év alatt kikerültek a kezem, a kezünk alól. Megtiszteli a lelkiismeretes tanítókat, az ambiciózus, gondos szülőket is. Ha jól meggondolom, ez a cím az egész szatmári magyar közösség életképességének felismerése, megbecsülése.

— Milyen különbséget lát az egykori és a mostani matematikaoktatás között?

— Nagyok a különbségek. Fiam, dr. Tóth László most éppen a kanadai Quebecben van egy számelméleti konferencián, onnan pedig egyenesen Kijevbe megy egy oktatásmódszertani tanácskozásra. Tőle tudom, hogy ma már az egyetemeken is az elmélet helyett a gyakorlatra helyezik a hangsúlyt, azaz a digitális, információtechnológiai eljárásokra. Megtanítják az elméleti alapokat, a fő cél azonban az alkalmazások állandó, sőt, gyorsított fejlesztése. Az idegen nyelvek alapos ismerete is szükséges. A globalizáció világában élünk, tehát viszonylag otthonosan kell mozogni nemcsak a számok birodalmában, hanem a különböző kultúrákban is.

— Mit tanácsolna tehát a mai pedagógusoknak?

— Szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy feltétlenül lépést kell tartaniuk a korral, amelyben élünk. Ez elsősorban azt jelenti, hogy a tanulói érdeklődést a digitális programok, a számítógépes eljárások célszerű és rugalmas alkalmazása révén lehet felkelteni. Ma a legfőbb tankönyv a világháló. Mondok egy példát: tegyük fel, hogy éppen a differenciált integrálszámítás fontosságáról beszélek. Tömören felvezetem azokat az ismereteket, amelyekkel motiválni akarok, aztán már Leonard Euler munkásságával kapcsolatosan a világhálót jelölöm meg mint információforrást. No igen, a tankönyv megmarad az ismeretek klasszikus és örök tárának, de már nem biztos, hogy ő a főszereplő.

— Az oktatás tehát gyorsan változik. Miben áll azonban a nevelés korszerűsödése? Az osztályfőnöki órák kezdenek kimenni a divatból, talán nincs is családlátogatás. Sok egyéb program van, sokszor formálisan és főleg papíron.

— A pedagógiában a látszattevékenység mindig valóságos életveszély. Ez különösen igaz egy jólétet hajszoló, fogyasztásra épülő világban. Igaz, egy nagyon energiafüggő, IT-központú világban élünk, ahol egyrészt mindenki valamilyen felekezeti, kulturális vagy nemi kisebbség tagja, másrészt etnikailag és politikailag is tartozik valahova. Egy ilyen közegben művészet a jövőnek szóló, magas színvonalú erkölcsi és szellemi nevelés, hiszen mindenki mindent akar, lehetőleg még ma. Márpedig a ma meghozott áldozat nélkül nincs mit várni a holnaptól. Ma az a korszerű nevelési módszer, amely visszaadja a holnap becsületét.

— Milyennek látja a szatmári magyarság szellemi jövőjét?

— Szerintem minden arra utal, hogy van jövője a magyarságnak, a szatmári magyarságnak is. Ez a jövő csak színvonalas szellemi teljesítményeken alapulhat. Ehhez kell a minőségi oktatás. Nem könnyű biztosítani a feltételeket, de nem is lehetetlen. Ha elmondható, hogy a szatmári magyarság megmaradásának kulcsa az anyanyelvi oktatás, akkor talán azt is elmondhatjuk, hogy a szatmári magyarságnak igenis van szellemi jövője, főleg akkor, ha sikerül tartósan biztosítani az anyanyelvi oktatás szakmai

minőségét.

— Kérem, mondjon néhány szót terveiről!

— Nos, ahogy azt mondani szokás, benne vagyok a korban, de még vannak terveim, elképzeléseim. Szeretném megosztani szakmai és tudományos tapasztalataimat. Kereskényi Sándor barátommal egy könyvet tervezünk, a címe most: Isten harmóniája. Ez a beszélgetőkönyv természetesen a matematikáról, a matematika oktatásáról, kultúrtörténeti szerepéről fog szólni, remélhetőleg hasznosan, közérthető módon, és mindenki épülésére, örömére.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...