„Van jövője a szatmári magyarságnak”
Utoljára módositva: 2018-07-14 08:42:03

Ma, a Véndiáktalálkozón avatják Szatmárnémeti díszpolgárává Tóth Lászlót, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium egykori matematikatanárát. Az alábbiakban vele beszélgettünk szemléletéről.

— Mit jelent önnek a díszpolgári cím?

— Ez az elismerés nem csupán nekem szól, méltatja a velem együtt minőségi munkát végző kollégákat, sőt, azt a több száz diákot is, akik negyvennégy év alatt kikerültek a kezem, a kezünk alól. Megtiszteli a lelkiismeretes tanítókat, az ambiciózus, gondos szülőket is. Ha jól meggondolom, ez a cím az egész szatmári magyar közösség életképességének felismerése, megbecsülése.

— Milyen különbséget lát az egykori és a mostani matematikaoktatás között?

— Nagyok a különbségek. Fiam, dr. Tóth László most éppen a kanadai Quebecben van egy számelméleti konferencián, onnan pedig egyenesen Kijevbe megy egy oktatásmódszertani tanácskozásra. Tőle tudom, hogy ma már az egyetemeken is az elmélet helyett a gyakorlatra helyezik a hangsúlyt, azaz a digitális, információtechnológiai eljárásokra. Megtanítják az elméleti alapokat, a fő cél azonban az alkalmazások állandó, sőt, gyorsított fejlesztése. Az idegen nyelvek alapos ismerete is szükséges. A globalizáció világában élünk, tehát viszonylag otthonosan kell mozogni nemcsak a számok birodalmában, hanem a különböző kultúrákban is.

— Mit tanácsolna tehát a mai pedagógusoknak?

— Szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy feltétlenül lépést kell tartaniuk a korral, amelyben élünk. Ez elsősorban azt jelenti, hogy a tanulói érdeklődést a digitális programok, a számítógépes eljárások célszerű és rugalmas alkalmazása révén lehet felkelteni. Ma a legfőbb tankönyv a világháló. Mondok egy példát: tegyük fel, hogy éppen a differenciált integrálszámítás fontosságáról beszélek. Tömören felvezetem azokat az ismereteket, amelyekkel motiválni akarok, aztán már Leonard Euler munkásságával kapcsolatosan a világhálót jelölöm meg mint információforrást. No igen, a tankönyv megmarad az ismeretek klasszikus és örök tárának, de már nem biztos, hogy ő a főszereplő.

— Az oktatás tehát gyorsan változik. Miben áll azonban a nevelés korszerűsödése? Az osztályfőnöki órák kezdenek kimenni a divatból, talán nincs is családlátogatás. Sok egyéb program van, sokszor formálisan és főleg papíron.

— A pedagógiában a látszattevékenység mindig valóságos életveszély. Ez különösen igaz egy jólétet hajszoló, fogyasztásra épülő világban. Igaz, egy nagyon energiafüggő, IT-központú világban élünk, ahol egyrészt mindenki valamilyen felekezeti, kulturális vagy nemi kisebbség tagja, másrészt etnikailag és politikailag is tartozik valahova. Egy ilyen közegben művészet a jövőnek szóló, magas színvonalú erkölcsi és szellemi nevelés, hiszen mindenki mindent akar, lehetőleg még ma. Márpedig a ma meghozott áldozat nélkül nincs mit várni a holnaptól. Ma az a korszerű nevelési módszer, amely visszaadja a holnap becsületét.

— Milyennek látja a szatmári magyarság szellemi jövőjét?

— Szerintem minden arra utal, hogy van jövője a magyarságnak, a szatmári magyarságnak is. Ez a jövő csak színvonalas szellemi teljesítményeken alapulhat. Ehhez kell a minőségi oktatás. Nem könnyű biztosítani a feltételeket, de nem is lehetetlen. Ha elmondható, hogy a szatmári magyarság megmaradásának kulcsa az anyanyelvi oktatás, akkor talán azt is elmondhatjuk, hogy a szatmári magyarságnak igenis van szellemi jövője, főleg akkor, ha sikerül tartósan biztosítani az anyanyelvi oktatás szakmai

minőségét.

— Kérem, mondjon néhány szót terveiről!

— Nos, ahogy azt mondani szokás, benne vagyok a korban, de még vannak terveim, elképzeléseim. Szeretném megosztani szakmai és tudományos tapasztalataimat. Kereskényi Sándor barátommal egy könyvet tervezünk, a címe most: Isten harmóniája. Ez a beszélgetőkönyv természetesen a matematikáról, a matematika oktatásáról, kultúrtörténeti szerepéről fog szólni, remélhetőleg hasznosan, közérthető módon, és mindenki épülésére, örömére.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sötét elmék
Ma, 21:00
Amikor tizenévesek rejtélyes módon új, természetfeletti adottságok birtokába jutnak, a kormány fenyegetésnek nyilvánítja és befogja őket. A tizenhat éves Ruby, az egyik legerősebb fiatal mind közül, megszökik a táborból és csatlakozik a biztonságos menedék felé tartó tinédzserek csapatához. Rövidesen ráébred azonban újdonsült családjával együtt, hogy egy világban, ahol az irányító felnőttek elárulták a gyerekeket, menekülni nem elég. Ellenállást kell szítaniuk, együttesen használva erőiket, hogy
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 21.
Olyannyira makacs vagy, hogy az mások számára könnyen tűnhet következetességnek. Mások talán azt gondolják, hogy azért ismételgeted ugyanazt, mert következetes vagy. De valójába csak arról van szó, hogy félsz megnyílni az újdonságok előtt kedden. Talán attól is félsz, hogy kiengedd a kezedből az irányítást.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...