×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

10 500 fős kísérleti próbatesztelésre készül a Matei Balş intézet

2020.03.26 - 18:00
Megosztas :
 • 10 500 fős kísérleti próbatesztelésre készül a Matei Balş intézet

  10 500 fős kísérleti koronavírus-próbatesztelésre készül a Matei Balş intézet - jelentette be csütörtökön Adrian Streinu-Cercel, az intézmény igazgatója

  A szakember azt mondja: nem elég a kórházakat felkészítni a járványra, meg kell akadályozni, hogy az emberek megfertőződjenek, ehhez pedig tudni kell, hogy hol terjed a vírus.

  Streinu-Cercel kifejtette: a mintegy kétmillió lakosú fővárosban legalább 9558 emberen kell elvégezni a tesztet, erre a számra egy 10%-os korrekciót kell alkalmazni.

  Az orvos utalt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásaira és azt mondta: a lakosságot is tesztelni kell, 'hogy tudjuk, hogy egészséges-e, fertőzött-e, vagy már átesett a fertőzésen'.

  Hozzátette: jóllehet az esetek 80 százaléka könnyű lefolyású, el kellene szigetelni azokat is, akik szinte tünetmentesek, mert éppen úgy fertőznek, mint a többiek, és figyelembe kell venni azt is, hogy az észrevétlenül maradt fertőzések utólag súlyos szövődményekhez vezethetnek.

  A professzor szerint nem egyszerű tesztelésről van szó, hanem 'tudományos értékű' munkáról. Két típusú tesztet használnak.

  "Az egyik az antitestek jelenlétét mutatja ki, hogy tudjuk, hogy hányan estek át már a fertőzésen, a másik egy gyors antigén teszt, amely megmondja nekünk, hogy a vírus terjed-e jelenleg. (...) Többé nem visszük az embereket egyik kórházból a másikba, hanem otthon kezeljük őket, hogy bezárjuk a gócokat oda, ahol vannak."

  A tesztelést korcsoportok szerint végzik el a következő kategóriákban: 0-19 év, 20-44 év, 45-64 év, 65-79 év és 80 év felett. A megfelelő keresztmetszetet statisztikusok számítják ki.

  Hozzátette: bárki elutasíthatja a tesztelést, ám így kihagyja a lehetőséget, hogy megtudja, hogy fertőzött-e.

  'Ha találunk egy koronavírus-pozitív személyt, az egész területet karantén alá vonjuk' - magyarázta a professzor, és példának azt hozta fel, hogy ha egy-két személy tesztje pozitív lesz, az egész lépcsőház egyféle karanténba kerül. A hatóságok orvosi felügyeletet biztosítnak és fertőtlenítik a lépcsőházat. 14 nap elteltével ismét mindenkit letesztelnek.

  Elmondta: a kísérleti programban a mintavételt a szabad ég alatt, az utcán végzik. Az eredmények fél órán belül kész lesznek, és sms-ben küldik meg az illető személyeknek. A kiválasztott alanyokat a lépcsőházfelelős, vagy a körzeti rendőr értesíti, hogy jelentkezzenek mintavételre.

  Kérdésre válaszolva a professzor leszögezte: a koronavírus-fertőzés nem terjed szúnyogcsípéssel.

  AGERPRES

  Cookie