111 éves a mentőszolgálat
Utoljára módositva: 2017-08-19 09:55:05

A mentősök feladata folyamatosan bővül, így szükségszerű a géppark korszerűsítése, a munkatársak szakképzése és teherbírásuk növelése — hangzott el tegnap a nyílt nap keretében.

Tegnap ünnepelte a Szatmár Megyei Mentőszolgálat a mentők nemzeti napját. Hazánkban az első mentő 1906. július 28-án jelent meg Bukarestben, Nicolae Minovici professzor magánkezdeményezésére, ezzel pedig Európában Románia lett a harmadik állam Hollandia és Ausztria után, ahol mentőszolgálat üzemelt. A hazai mentőszolgálat tevékenysége és felszereltsége 1995 óta folyamatosan fejlődik, ám ezzel arányosan bővül a mentőszolgálat feladata is.

A fennállásának 111. évét ünneplő mentőszolgálat Szatmár megyei munkatársai is ünnepeltek tegnap, nyílt nap és látványos bemutató keretében „mutatkoztak” be a tevékenységük iránt érdeklődést mutató civileknek.

Elsőként Gabriela Opriş, a Szatmár Megyei Mentőszolgálat igazgatónője köszöntötte a vendégeket, és röviden beszámolt a mentőszolgálat tevékenységéről. „Egy érzelmekkel teli nap ez számomra és munkatársaim számára. Szeretlek titeket, és elismerem munkátokat!” — fogalmazott kissé meghatódva az igazgatónő. Az ünnepélyes megnyitón Altfatter Tamás alprefektus, Nagy Szabolcs megyemenedzser, Adrian Albu, Szatmárnémeti alpolgármestere és Macrina Mihai, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője méltatta a mentőszolgálat tevékenységét és kívánt a munkatársaknak kitartást mindennapos munkájukhoz. Az ünnepi eseményen az ország több részéről érkezett szakemberek és politikusok is köszöntötték a jelenlévőket. Chiş Gheorghe, a mentősök országos érdekvédelmi szakszervezetének elnöke gratulált a szatmári mentősöknek ahhoz, hogy milyen szakértelemmel végzik munkájukat, ugyanakkor kitartást kívánt a további feladatokhoz, emlékeztetve arra, hogy egyre több riasztást kapnak a mentősök, legyen szó akár éjszakai, akár nappali bevetésről. „A legjobb az az állapot, amikor mi nem dolgozunk. Ez azt jelenti, hogy a lakosság jól van” — fogalmazott a szakszervezeti vezető. A Szatmár Megyei Mentőszolgálatnál a jóváhagyott 154 állásból jelenleg 151 van betöltve, többek között 7 orvos, 61 egészségügyi asszisztens és 63 mentős látja el az beérkező eseteket.

Az ünnepi alkalmat kihasználva a mentőszolgálat vezetése elismerő oklevelet adott át az elmúlt évben nyugdíjba vonult munkatársaknak. Mozer Maria nyugállományba vonult orvosnőtől könnyes szemmel búcsúztak tegnap kollégái, megköszönve anyai szeretetét, tanítását és szakértelmét, mellyel példaképként állt kollégái előtt. A 35 év és hat hónap munkaszolgálat után nyugdíjba vonult doktornő könnyeivel küszködve köszönte meg a kiemelt figyelmet, és kihangsúlyozta, hogy a mentőszolgálat jelentette és jelenti ma is számára az életet, de elfáradt és pihenésre van szüksége, ám szükség szerint a továbbiakban is segíti kollégái munkáját.

A köszöntők után látványos bemutatót tartott a mentőszolgálat, a rendőrség és a tűzoltóság, mely során egy balesetet szenvedett sofőrt mentettek ki összeroncsolódott autójából és szállítottak a sürgősségire további kivizsgálásra. A nyílt napon megjelent civilek betekintést nyerhettek az elsősegélynyújtás, az újraélesztés módszereibe, ugyanakkor ingyenes vércukorszint- és vérnyomásmérésre is lehetőségük nyílt, de elektrokardiográfiás (EKG-) vizsgálatot is kérhettek. A gyerekek leginkább a mentőautók iránt érdeklődtek, különösen a szirénázás és a villogó fények nyerték el tetszésüket.

 

Sógor Beáta

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 20.
Ha tudja, hogy mik a gyenge pontjai és érzi is, hogy jó lenne ezekben előrelépni, tudatosan menjen az olyan helyzetek elé, amelyek erősítik.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. február 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...