111 éves a mentőszolgálat
Utoljára módositva: 2017-08-19 09:55:05

A mentősök feladata folyamatosan bővül, így szükségszerű a géppark korszerűsítése, a munkatársak szakképzése és teherbírásuk növelése — hangzott el tegnap a nyílt nap keretében.

Tegnap ünnepelte a Szatmár Megyei Mentőszolgálat a mentők nemzeti napját. Hazánkban az első mentő 1906. július 28-án jelent meg Bukarestben, Nicolae Minovici professzor magánkezdeményezésére, ezzel pedig Európában Románia lett a harmadik állam Hollandia és Ausztria után, ahol mentőszolgálat üzemelt. A hazai mentőszolgálat tevékenysége és felszereltsége 1995 óta folyamatosan fejlődik, ám ezzel arányosan bővül a mentőszolgálat feladata is.

A fennállásának 111. évét ünneplő mentőszolgálat Szatmár megyei munkatársai is ünnepeltek tegnap, nyílt nap és látványos bemutató keretében „mutatkoztak” be a tevékenységük iránt érdeklődést mutató civileknek.

Elsőként Gabriela Opriş, a Szatmár Megyei Mentőszolgálat igazgatónője köszöntötte a vendégeket, és röviden beszámolt a mentőszolgálat tevékenységéről. „Egy érzelmekkel teli nap ez számomra és munkatársaim számára. Szeretlek titeket, és elismerem munkátokat!” — fogalmazott kissé meghatódva az igazgatónő. Az ünnepélyes megnyitón Altfatter Tamás alprefektus, Nagy Szabolcs megyemenedzser, Adrian Albu, Szatmárnémeti alpolgármestere és Macrina Mihai, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője méltatta a mentőszolgálat tevékenységét és kívánt a munkatársaknak kitartást mindennapos munkájukhoz. Az ünnepi eseményen az ország több részéről érkezett szakemberek és politikusok is köszöntötték a jelenlévőket. Chiş Gheorghe, a mentősök országos érdekvédelmi szakszervezetének elnöke gratulált a szatmári mentősöknek ahhoz, hogy milyen szakértelemmel végzik munkájukat, ugyanakkor kitartást kívánt a további feladatokhoz, emlékeztetve arra, hogy egyre több riasztást kapnak a mentősök, legyen szó akár éjszakai, akár nappali bevetésről. „A legjobb az az állapot, amikor mi nem dolgozunk. Ez azt jelenti, hogy a lakosság jól van” — fogalmazott a szakszervezeti vezető. A Szatmár Megyei Mentőszolgálatnál a jóváhagyott 154 állásból jelenleg 151 van betöltve, többek között 7 orvos, 61 egészségügyi asszisztens és 63 mentős látja el az beérkező eseteket.

Az ünnepi alkalmat kihasználva a mentőszolgálat vezetése elismerő oklevelet adott át az elmúlt évben nyugdíjba vonult munkatársaknak. Mozer Maria nyugállományba vonult orvosnőtől könnyes szemmel búcsúztak tegnap kollégái, megköszönve anyai szeretetét, tanítását és szakértelmét, mellyel példaképként állt kollégái előtt. A 35 év és hat hónap munkaszolgálat után nyugdíjba vonult doktornő könnyeivel küszködve köszönte meg a kiemelt figyelmet, és kihangsúlyozta, hogy a mentőszolgálat jelentette és jelenti ma is számára az életet, de elfáradt és pihenésre van szüksége, ám szükség szerint a továbbiakban is segíti kollégái munkáját.

A köszöntők után látványos bemutatót tartott a mentőszolgálat, a rendőrség és a tűzoltóság, mely során egy balesetet szenvedett sofőrt mentettek ki összeroncsolódott autójából és szállítottak a sürgősségire további kivizsgálásra. A nyílt napon megjelent civilek betekintést nyerhettek az elsősegélynyújtás, az újraélesztés módszereibe, ugyanakkor ingyenes vércukorszint- és vérnyomásmérésre is lehetőségük nyílt, de elektrokardiográfiás (EKG-) vizsgálatot is kérhettek. A gyerekek leginkább a mentőautók iránt érdeklődtek, különösen a szirénázás és a villogó fények nyerték el tetszésüket.

 

Sógor Beáta

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 19:15
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 20.
Képes kiolvasni kedvese szeméből annak kívánságait és ez bizony elbűvöli őt. Alakítsák úgy időbeosztásukat, hogy az estét zavartalanul együtt tölthessék.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. szeptember 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...