12 mentő szállította el a buszbaleset sérültjeit
Utoljára módositva: 2017-09-12 15:11:41

Tizenkét mentő szállította el a Mezőpetri – Piskolt közötti buszbaleset sérültjeit, egy áldozatot SMURD helikopter vitt Nagyváradra, még a szabadnapos tűzoltók is a helyszínre siettek.

Mint arról korábban már beszámoltunk, nagyon súlyos baleset történt szeptember 11–én, hétfőn délután 18 óra körül Mezőpetri és Piskolt között, a 19-es országúton, ahol egy kisteherautó és egy szerbiai, munkásokat szállító autóbusz ütközött. A 3,5 tonnás kisteherautó, amelyet egy 24 éves, mezőfényi fiatalember vezetett, le akart térni a Kisdengeleg felé vezető útra, amikor a Nagyvárad irányából érkező autóbusszal — eddig még ismeretlen okok miatt — „összeakaszkodtak”, a busz pedig árokba borult. A benne utazó 37 (+ két sofőr) szerb vendégmunkás közül — akik a Dräxlmaier céghez érkeztek szakmai továbbképzésre — 13–an súlyosan megsérültek, egyikük állapota annyira válságos volt, hogy Aradról érkezett SMURD mentőhelikopter szállította a nagyváradi kórházba. A baleset helyszínére összesen 12 mentő és rohammentő érkezett (9 Szatmár megyéből, két roham- és egy mentő pedig Bihar megyéből és Érmihályfalváról), a busz esetleges robbanásától tartva pedig a katasztrófavédelmisek vízzel-habbal oltó autóval, valamint egy, a speciális mentésre alkalmas feszítő-vágó járművel.

Szintén a baleset helyszínére érkezett Altfatter Tamás alprefektus is, aki lapunk számára elmondta: a sürgősségi osztályra az éjszakai szolgálatot teljesítő személyzet mellé berendelték a nappali dolgozókat is annak érdekében, hogy minden sérültet a lehető leggyorsabban orvosi ellátásban tudjanak részesíteni. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházba szállított 12 sérült közül kettőt (egy 26 és egy 41 éves nőt) koponyasérülésekkel a sebészeti osztályon kezelnek — mint Constantin Demian szóvivőtől megtudtuk, állapotuk kielégítő, öntudatuknál vannak —, tíz személy sérüléseit (zúzódások, rándulások, könnyebb fejsérülések, ficamok) pedig a sürgősségi osztályon látták el s kivizsgálásuk-állapotuk javulásának függvényében még az éjszaka folyamán kiengedték őket.

A kisteherautóban utazó két személy közül senki nem sérült meg, a rendőrség pedig még vizsgálja a baleset pontos körülményeit — a hétfő esti, hosszú időtartamú mentés és helyszínelés miatt lezárták a forgalmat az érintett útszakaszon, ezért jelentős kocsisor torlódott fel. A rendőrség hétfőn késő estig és kedden egész délelőtt is vizsgálta a baleset megtörténtének pontos körülményeit, vizsgálataik eredménye értelmében az autóbuszt vezető, 31 éves szerb sofőr nem a megfelelő sebességgel hajtott a kanyarban, áttért a szemközti sávba, ahol oldalról nekiütközött, „összeakadt” az ott közlekedő kisteherautóval, majd az árokba csúszott.

 

Megkeresésünkre a Dräxlmaier vállalat közölte: a cég szatmárnémeti vezetősége még hétfőn este felkereste a sérülteket a kórházban, Szerbiában lévő rokonaikat folyamatosan tájékoztatták állapotukról; ugyanakkor pontosították azt is: a szakmai tapasztalatcserére érkezett dolgozókat szállító autóbusz sofőrjei minden, a vezetési, illetve pihenési kötelezettséget előíró törvényt betartottak.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. május 25.
Sokszor elkedvetleníti az örökös pénzzavar, de most alkalma nyílik rá, hogy komolyabb tartalékra tegyen szert, persze csak ha képes megállni, hogy azonnal elköltse.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. május 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 2 ek. holland kakaópor, 10 dkg vaj (+ a tepsihez), 4 db tojás, 15 dkg ...