131 iskolaigazgató gyűlésezett tegnap
Utoljára módositva: 2014-09-10 08:32:06

Gyűlésre hívta össze a tanfelügyelőség az oktatási intézmények vezetőit, hogy megbeszélhessék a következő, 2014/2015-ös tanév újdonságait, és az iskolai év menetrendjéről is szó esett.

 

A Szatmár Megyei Tanács nagytermében gyűltek össze a tanfelügyelőség és a megyében tevékenykedő 131 oktatási intézmény igazgatói és aligazgatói. A pedagógusokat Claudiu Mondici főtanfelügyelő, Szász Piroska helyettes főtanfelügyelő és kollégája, a frissen szintén helyettes főtanfelügyelővé kinevezett volt vezető, Mariana Roman üdvözölte.

„Remélem, hogy optimistán, jókedvvel és jó egészségben telik majd az új tanév. Remélem, hogy a következő iskolai évben sikerül majd még magasabbra tenni a lécet, emelni a szatmári oktatás színvonalát. Abban is bízom, hogy sikerül jó példát mutatni az oktatóknak a tetteikben, viselkedésükben a fiataloknak, akik előtt a mai világban egyre kevesebb követendő példa áll” — hangsúlyozta Szász Piroska, egyben jó munkát kívánva a régi és frissen kinevezett iskolaigazgatóknak, aligazgatóknak.

Sok újonnan kinevezett vezetővel bővültek a Szatmár megyei oktatási intézmények: 23 igazgató- és 21 aligazgatócsere történt, de hat új pedagógus tölthet be aligazgatói tisztséget. A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség berkeiben is történtek változások, több magyar szaktanfelügyelőt is kineveztek. A következő tanévben Szász Piroska helyettes főtanfelügyelő, Gál Gyöngyi magyar nyelv és irodalomért, valamint kisebbségi oktatásért felelős szaktanfelügyelő és Szejke Otilia kisebbségi óvodai és elemi oktatásért felelős szaktanfelügyelő mellé csatlakozik Miclăuş Judit, aki a menedzsmentért felelős szaktanfelügyelői pozíciót tölti be, Átyim Pál a kémia és magánoktatásért felelős szaktanfelügyelői tisztséget kapja, míg Gnándt Zoltán a mentorátusért és a roma kisebbségért felel majd szaktanfelügyelőként.

 

36 hét oktatásért

 

Claudiu Mondici főtanfelügyelő a következő tanév menetrendjét is ismertette. A diákokra a 2014/2015-es tanévben is 36 hét tanulás vár, 177 napon át. Ez az iskolai év is két félévre oszlik: az első január végéig, míg a második június 20-ig tart, ekkor kezdődik meg az iskolások által minden évben várva várt nyári nagyvakáció. A tanév első szemeszterének dolgozatait december 19-ig kell megíratni, a második félév dolgozataira pedig 2015. május 22-ig kerül majd sor.

A nyolcadikos diákok 36 héten át „koptatják” az iskolapadokat, ebből 35 hét tanítás, egy héten keresztül pedig az országos felmérőket kell megírniuk. Számukra a következő tanév 2015. június 12-én zárul. A középiskolai végzősök számára az oktatás 33 hétből áll, ehhez hozzáadódik a négyhetes érettségi szesszió. Számukra a következő tanítási év május 29-én zárul.

 

Hiányoznak tankönyvek

 

A Szatmár megyei diákok tankönyveinek 90 százaléka megérkezett, ezeket szét is osztották az iskolák között. Az első és második osztályos diákok tankönyveivel azonban továbbra is gond van. Az új tankönyvekre kiírt pályázaton ugyanis 21-ből kilenc tankönyvtervet elutasított a Tanügyminisztérium szakbizottsága. A magyar tagozaton tanuló elsősöknek csak a magyar nyelvű ábécéskönyv biztosított. A licit kudarca miatt pedig új közbeszerzési eljárást kell indítani — így a kicsiknek még nincsenek könyvei. „Úgy tűnik, hogy a jövő hétre már meglesznek a tankönyvek, legalábbis az elektronikus változatuk. Bízunk benne, hogy pár héten belül már sikerül a nyomtatott verziót eljuttatni az iskolákba” — közölte a főtanfelügyelő.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 23.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...