×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

14 napig szünetel a járóbeteg-ellátás

2020.03.25 - 13:26
Megosztas :
 • 14 napig szünetel a járóbeteg-ellátás

  A koronavírus-járvány és annak magas fertőzőképessége miatt április 6-ig szünetel a poliklinikán a járóbeteg-ellátás. A kórházból hazaengedték a gyógyulófélben lévő pácienseket.

  Újabb intézkedések születtek a Szatmár megyei egészségügyben, hogy ezzel is óvják mind a pácienseket, mind az egészségügyi személyzetet. Az egyre gyorsabban és nagyobb mértékben terjedő koronavírus-járvány miatt a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház újabb szigorításokat léptetett életbe — tájékoztatta lapunkat Constantin Demian, az egészségügyi intézmény szóvivője.

  Eszerint március 24-től, keddtől 14 napra felfüggesztették a kórházhoz tartozó járóbeteg-rendelő, a régi poliklinika tevékenységét. Arra kérik azokat a pácienseket, akiknek március 24. és április 6. között előzetes egyeztetés alapján időpontjuk volt valamelyik itt rendelő szakorvoshoz, hogy konzultációért, receptért még sürgős esetben is forduljanak a családorvosaikhoz.

  A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház keretén belül, a régi kórház épületében működő Diabétesz Központ és a Táplálkozási Betegségek Járóbeteg-rendelője szintén felfüggesztette két hétre tevékenységét, járóbetegeiket ebben az időszakban szintén a családorvosok látják el. A szintén a régi kórházban lévő onkológiai osztály orvosai az onkológiai betegeket viszont továbbra is ellátják, fogadják azokat a pácienseket, akik előzetesen időpontot egyeztettek, és megkapják a szükséges kemoterápiás kezeléseket is.

  Amint arról már tegnap is beszámoltunk, a kórházban már felfüggesztették a beutalásokat, és elhalasztották a nem sürgős műtéteket, felszabadították az ágyakat. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház 1102 férőhelyes, de átlagosan nagyjából 700 pácienst szoktak ellátni az intézmény különböző osztályain. Jelenleg csupán 329 beutalt pácienst kezelnek a kórházban az orvosok, azokat, akiknek a kezelése nem tűrt halasztást. A bent fekvő betegek közül is nemsokára közel 30-an távozhatnak, így nagyjából 300 beutalt marad.

  Azért, hogy a már beutalt betegek minél kevésbé legyenek kitéve a fertőzésveszélynek, az egészségügyi intézmény úgynevezett betegutakat alakított ki a kórházépületen belül. Azokat a beutaltakat, akik fertőzésgyanúsak, így egy, a többi betegre jóval kevesebb veszélyt jelentő útvonalon szállítják esetlegesen a műtőbe vagy az intenzív osztályra.

  A szakemberek szerint az előttünk álló napokban és hetekben komolyan és felelősségteljesen kell viselkedjen minden lakos, és be kell tartani a szigorított intézkedéseket, korlátozásokat, mivel csak így tudjuk elkerülni azokat a hibákat, amiket sajnos más országokban már elkövettek. A koronavírus most már szinte mindenhol ott lehet Szatmár megyében is. Bárki hordozhatja a vírust és bárkinek továbbadhatja a fertőzést. Épp ezért nagyon fontos, hogy lassítsuk a járvány terjedését, tartsuk be a szabályokat, és maradjunk otthon. A családorvosokat se személyesen keressük fel, ne menjünk el a rendelőbe anélkül, hogy felhívtuk volna előzetesen a szakembert!

  A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályát se terheljük: az elkövetkező két hétben csak a legsúlyosabb eseteket látják itt el a szakemberek.

  A koronavírus-fertőzés kifejezetten az idős emberekre, krónikus betegekre veszélyes. Rájuk kell a legjobban vigyáznunk. Minden 6. fertőzöttből nagyjából 1-nél alakul ki súlyos betegség és légzési nehézség. Azoknál valószínűbb ezeknek a kialakulása, akiknek már olyan meglévő egészségügyi problémáik vannak, mint a magas vérnyomás, szívproblémák vagy cukorbetegség, valamint az idősebbeknél.

  Bumbuluţ Krisztina

  Cookie