15 család táborozott a Lindner alapítvánnyal
Utoljára módositva: 2019-07-12 09:50:10

Idén sem maradtak el a Hans Lindner Alapítvány Reménysugár programjának nyári táborai, június 30. és július 7. között két tábort is rendeztek daganatos betegséggel élő gyermekek, fiatalok és azok családjai részére. A két táborban mintegy 180-an vettek részt.

Június 30. és július 4., illetve július 1. és július 7. között két tábort is sikerült rendezni a kedvező körülményeknek és a sok támogatásnak köszönhetően, az egyiket a magyarországi Sárospatakon, a másikat pedig a Máramaros megyei Aknasugatagon.

Az ötnapos aknasugatagi táborban 15, a Reménysugár programban részt vevő család töltött el néhány napot, megcsodálva a máramarosi helyszín és a környék gyönyörű adottságait.

Az ott töltött napok ideje alatt a térség számos turisztikai látványosságát felkeresték a táborozók, sok élményt, szép emléket szerezve ezeken a helyeken.

A mogosai Bódi-tó a Gutin-hegység lábánál nagyon sok izgalmat kínált a gyermekek számára, lehetőség volt különböző sporttevékenységek kipróbálására, sőt, a vízibiciklizés lehetősége egészen felvillanyozta a társaságot. Később Şuior mesébe illő festői környezete varázsolta el a kirándulókat, a felvonó mindenkit felszállított az 1000 méteres csúcsra, ahol a helyi étteremben a vidék autentikus specialitásait lehetett megkóstolni.

A következő napon egészen más élményekkel töltődhettek fel a táborozók, a budfalvi Paşcu Ház Lovas Fogadóban töltöttek el egy napot, ahol a házigazdák kedvessége mellett nagy örömmel töltötte el a gyermekeket a lovak, a lámák és a ház körül található állatok közelsége, melyek közül többet lehetőség volt akár megetetni is, de a bátrabbak a lovaglást is kipróbálhatták.

Ezután Barcánfalvára érkeztek az utazók, ahol a helyi kolostor volt a kirándulás első számú célpontja. A bámészkodás mellett itt jutott idő a közös imádságra, a meditációra és a csendes pihenőre is, amely lelkileg sokakat új erővel töltött fel.

A máramarosi szaploncai vidám temető is igazi turisztikai csemegének bizonyult minden család számára, a gyermekeket lenyűgözte a hely szelleme, a fejfákon megjelenített sajátos humor pedig szintén egyedi tapasztalatnak bizonyult mindenki számára. A településen járva a táborozók megtekintették a Peri-kolostort is, megcsodálva annak 78 méter magas tornyát, amelyről azt is megtudták, hogy a hazai vallási építmények közül ez számít a harmadik legmagasabbnak.

Az alapítvány munkatársai a tábort követően elmondták, hogy sikeres, jó hangulatú együttlét volt az idei is, amely még inkább összekovácsolta a hasonló problémákkal küzdő családokat, kicsit kikapcsolt mindenkit a napi mókuskerékből, aminek köszönhetően sikerült feltöltődniük és új lendületet nyerniük a mindennapokban folytatott harchoz, valamint a betegségből való felépülés fáradalmaihoz.

 

Élményterápiás tábor Sárospatakon

 

Néhány nap különbséggel, július 1–7. között immár tizenkettedik alkalommal rendezték meg Sárospatakon a Tündértánc Nemzetközi Élményterápiás Tábort daganatos, tartósan beteg és fogyatékkal élő gyermekek, fiatalok részére, akik a tábor minden pillanatát élvezték.

A Kosztyu Ádám Emlékére Alapítvány és a Hans Lindner Alapítvány által szervezett eseményen 140-en vettek részt Magyarországról, illetve Délvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből, közöttük a Reménysugár program jóvoltából Szatmár megyei gyerekek és családjaik is.

A Tengerszem Camping, amely ilyenkor teljesen a táborozóké, ismét megtelt élettel, jókedvvel, önfeledt élmények sorozatával, és egy hétig mindenképp feledtette a sokat próbált családokkal a nehéz napokat. A táborozóknak szervezett programok izgalmasak és érdekesek voltak: egész napos fürdőzés a saját medencében, karatebemutató, ATV motoros show, kreatív kézművesség, textilszobrászat, levendulás ékszerkészítés, de a remek hangulatú esték is mindig hoztak valami meglepetést, például karaokét, éneklést és táncot, önfeledt szórakozást és rengeteg mosolyt az arcokra. A tábor talán egyik legizgalmasabb napja a Zemplén Kalandparkban telt bobozással, libegőzéssel, hegyközi drótkötélpályás csusszanással, de volt itt még csúszás-mászás a fákon, ugrálás, hófánkozás és sok-sok izgalom.

A táborba gyakran érkeztek vendégek: polgármesterek, tv-stáb, de a Hollóházi Csipet Csapat is Tóth Gábor atya vezetésével, akik egyházi, ifjúsági énekekkel örvendeztették meg a hallgatóságot. Az utolsó esti záróünnepség fénypontja a Ki mit tud? volt, amelyben a gyerekeké volt a főszerep. Ötletesebbnél ötletesebb előadásokkal készültek, egyesek énekeltek, mások táncoltak, szavaltak, de akadt olyan is, aki viccet mesélt a nagyközönségnek. Hazafelé mindenki megnyugodva, élményekkel telve, mosolygós arccal utazott, szemmel látható volt a felhőtlen kikapcsolódás, örömteli pillanatok és a lelki feltöltődés, így ha rövid időre is, de elfeledhették a küzdelmes hétköznapokat. A résztvevők életében hatalmas mérföldkő a Tündértánc Tábor, mert ha ezen rész tudtak venni, az azt jelenti, hogy engedte az állapotuk vagy befejezték a kórházi kezelést, és feltöltekezhettek a rájuk váró nehéz időszakokra.

A Hans Lindner Alapítvány ezúton is köszönetet mond minden olyan együttműködő partnerének, akiknek a hozzájárulása nélkül ez a két tábor nem valósulhatott volna meg: Király István, Kengye Zoltán, Fehér Zoltán, Barta Ludovic, Asztalnok Mária, Kállai Pál és Dobos Zs. tették a legtöbbet azért, hogy kivitelezhetők legyenek ezek a napok, de nem szabad megfeledkezni azokról a szatmáriakról sem, akik adójuk 2%-át a Hans Lindner Alapítvány Reménysugár programjának ajánlották fel, támogatva a daganatos betegséggel küzdő gyermekek felépülésének elősegítését.

Azok, akik többet szeretnének megtudni az alapítványról, illetve a Reménysugár programról, keressék fel az alapítvány honlapjait, a www.razasperantei.ro és a www.fundatiahanslindner.ro oldalakat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...