×
2024. 04 23.
Kedd
Béla
18 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.26 RON
Sport

1984 után ismét szemtől szemben: Liverpool – Roma

2018.04.23 - 18:00
Megosztás:
1984 után ismét szemtől szemben: Liverpool – Roma

A Liverpool és az AS Roma mérkőzik elsőként a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Az olasz alakulat 27 év után szerepel ismét nemzetközi kupasorozat elődöntőjében. 1991-ben még az UEFA Kupában sikerrel túl is jutottak a dán Bröndbyn, hogy aztán a kétmeccses döntőben az Inter 2–1-es összesítéssel elhódítsa előlük a trófeát.

Azt megelőzően, 1984-ben történt, hogy legutóbb nemzetközi kupadöntőt vívott a Roma, s éppen az a Liverpool volt az ellenfél, melyet a sors most is az olaszok útjába sodort. A Bajnokcsapatok Európa Kupájában a rómaiak akkor 120 perc játék után tizenegyesekkel 4–2-re kikaptak és elvesztették a finálét.

A római alakulatnak egyetlen sikere volt nemzetközi sorozatokban: a Vásárvárosok Kupájának (az UEFA Kupa jogelődje) harmadik kiírását 1961-ben nyerte meg, miután a döntőben 4–2-es összesítéssel legyőzte az előző idényben is döntős Birmingham City együttesét, vagyis egy angol együttest.

A Romának azóta sem megy valami fényesen az angolok ellen; ha a döntő rendes játékidőben számolt eredményét számoljuk, egy győzelem, valamint két iksz mellett két vereség a mérlege. Van min javítani tehát.

„Itt a tökéletes esély számunkra, hogy végleg eltöröljük az 1984-es elvesztett kupadöntő emlékét a szurkolóink memóriájából. Nagyon erős csapat lesz az ellenfelünk, amely a Manchester City kiejtésével jutott el az elődöntőig, de mi csak magunkkal foglalkozunk, hogy megismételhessük, amit a Barcelona ellen véghezvittünk” — mondta az olaszok spanyol sportigazgatója, Monchi.

„Minden ellenféllel szemben van esélyünk, szóval azt mondom, van sanszunk a Roma ellen is — mondta Jürgen Klopp, a Liverpool német edzője. — Vannak, akik azt gondolják persze, hogy mi kaptuk a legkönnyebb sorsolást, de nem tudok velük egyetérteni – ezek az emberek bizonyára nem látták a Barcelona elleni párharcot. A visszavágón a rómaiak fantasztikusan játszottak, akár négy vagy öt góllal is nyerhettek volna.”

A párharc egyik különlegessége, hogy a Liverpool nagyágyúja, Mohamed Szalah épp az előző csapata életét keserítheti meg. Az egyiptomi válogatott szélső tavaly nyáron liverpooli klubrekordot jelentő 42 millió euróért igazolt a „vörösökhöz”. Szalah 2015 és 2017 között tétmérkőzéseken 0,41 gólt lőtt átlagban Roma-játékosként. A Liverpoolban 0,89 ez a mutatója.

„Ez is a Roma erejét mutatja — mondta Klopp, amikor az egyiptomiról beszélt. — Mindenki tudja, hogy Szalah milyen hatással van a játékunkra, mennyire fontos tagja a csapatunknak. A Roma nélküle játszik ilyen fantasztikusan, mi lenne, ha még lenne egy Szalahuk is. Biztos vagyok benne, hogy nagyon különleges lesz a meccs számára.”

Korábbi játékosának az AS Roma hivatalos Twitter-csatornáján üzent, és vélhetően ezzel le is zárult az egyiptomi támadóval való foglalkozás római oldalról. „Szalah visszatérésével nem törődünk külön, mert az egész Liverpoolt remek játékosok alkotják, akik egy nagyszerű edző útmutatásait követik. Mindenkire kellő figyelmet fogunk fordítani” — fogalmazott Monchi.

Az FC Liverpool – AS Roma BL-elődöntőt kedden rendezik 21.45 órától. A mérkőzést a Pro Tv, a Telekom Sport 1 és az M4 Sport közvetíti.