×
2024. 04 20.
Szombat
Tivadar
5 °C
borús égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.26 RON
Sport

1998 után ismét Juventus–Real döntő a BL-ben

2017.05.11 - 08:30
Megosztás:
1998 után ismét Juventus–Real döntő a BL-ben

19 évvel ezelőtt rendeztek legutóbb Juventus – Real Madrid BL-döntőt. A torinóiak akkori irányítója, Zinedine Zidane most a Real Madrid edzőjeként várja a Juve elleni június 3-i finálét.

Juventus – Real Madrid finálét rendeznek a labdarúgó Bajnokok Ligája 2016–2017-es kiírásában, miután a szerdai BL-elődöntőben az Atlético Madrid 2–1-re legyőzte ugyan a Realt, de a blancók így is jobbnak bizonyultak összesítésben 4–2-vel.

Az Atlético irdatlan nehéz helyzetbe került az első mérkőzésen elszenvedett 3–0-s vereséggel, de Diego Simeonénak ezúttal is sikerült feltüzelnie játékosait. Akiken az első pillanattól látszott, hogy hisznek a csodában, amely nem sokkal később már nem is tűnt olyan távolinak. A 12. percben Koke szögletére Saúl Níguez érkezett jól, és Cristiano Ronaldót túlugorva a kapuba fejelt (1–0). Az első negyedóra végén Raphaël Varane buktatta Fernando Torrest, ezzel tizenegyeshez jutott az Atlético. Antoine Griezmann kissé pimasz löbbölésébe Navas csak belekapni tudott, így egygólosra olvadt a Real előnye (2–0).

A Vicente Calderón Stadion közönségét a gólok után a kemény és sokszor durva belépők tüzelték tovább, Cüneyt Cakir játékvezető leginkább a reklamálóknak adott sárga lapokkal igyekezett fékezni az indulatokat, kevés sikerrel.

A már korántsem olyan kényelmes helyzetben lévő Real a félidő második felére átvette az irányítást, és a 42. percben szépített. Karim Benzema három hazai védőt bolondított meg az alapvonalon tenyérnyi területen, visszatett labdáját Toni Kroos lőtte először kapura, és bár Oblak hatalmas bravúrral ezt még védte, a kipattanót Isco közelről gólra váltotta (2–1).

A hazaiak tehát megint ott tartottak, hogy három gólra volt szükségük, csak éppen egy félidejük maradt azok megszerzésére. Mentek is előre becsülettel, de még egyszer sem sikerült úgy meglepniük a Realt, mint a meccs elején. Így az Atlético keserédes győzelmet aratott a Vicente Calderón Stadion utolsó nemzetközi kupamérkőzésén (a következő szezonban már az új stadionjában fogadja ellenfeleit a gárda), míg a városi rivális egy lépésre került attól, ami még egyetlen csapatnak sem sikerült: a címvédés a Bajnokok Ligájában.

A Real hatodszor jutott be a BL döntőjébe, amivel holtversenyben első a Milannal és az idei ellenfelével, a Juventusszal. A torinóiaknak rossz ómen, hogy a Real még soha nem veszítette el a BL döntőjét. Csupán a Bajnokcsapatok Európa Kupájában maradt alul a királyi gárda: 1962-ben a Benfica, 1964-ben az Inter, 1981-ben pedig a Liverpool múlta felül a Realt, amelynek a kirakatát az öt BL-serleg mellett hat BEK-győzelem ékesíti. A 15. BEK/BL-döntő szerepléssel toronymagasan vezet az örökrangsorban a 11 fináléig jutó AC Milannal előtt.

Az idei finálénak egyébként az a pikantériája, hogy a Real edzője, Zinedine Zidane a Juventus játékosaként lépett pályára 1998-ban, a legutóbbi Juve – Real BL-fináléban. „A Juventusnál lettem férfi és jobb játékos. Nagyszerű csapat, különleges lesz ellenük döntőt vívni, hiszen a Juvét mindig is a szívemben őrzöm. Csodálatos finálét várok” — mondta a szerdai találkozó után a francia szakvezető.

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó

Atlético Madrid – Real Madrid 2–1 (2–1).

Gólszerzők: Saúl Níguez (12. perc), Griezmann (16. – 11-esből), illetve Isco (42.).

Atlético: Oblak – Giménez (Partey, 57. perc), Szavics, Godín, Filipe Luís, Koke (Correa, 76.), Gabi, Saúl Níguez, Carrasco, F. Torres (Gameiro, 56.), Griezmann. Vezetőedző: Diego Simeone.

Real: Navas – Danilo, S. Ramos, Varane, Marcelo, Kroos, Casemiro (Lucas Vásquez, 77. perc), Modric, Isco (Morata, 88.), Benzema (M. Asensio, 77.), C. Ronaldo. Vezetőedző: Zinédine Zidane.

Továbbjutott: a Real Madrid, 4–2-es összesítéssel.

A döntőben

Juventus – Real Madrid.

Helyszín: The National Stadium of Wales, Cardiff – június 3., 21.45 óra.