20 éves az euró – vajon 20 év múlva is létezik majd? Májusban ez is eldőlhet
Utoljára módositva: 2019-01-20 13:35:23

Legalább két évtizedig még biztosan létezni fog az euró, mivel a pénzügyi válságok kezelésére hozott intézkedésekkel a kormányok jelentősen megerősítették az alapokat – derül ki a Bloomberg firrs összeállításából. Az euró idén lesz 20 éves, a lap ezért közgazdászokat kérdezett meg a közös pénz kilátásairól.

A szakértők azért óvnak a túlzott elbizakodottságtól, leginkább azért, mert Európa-szerte populista politikai kampányok indultak, felvetve az EU-ból való kilépés lehetőségét is. A Dekabank szakértője, Kristian Toedtmann összességében sikertörténetnek nevezte a Bloombergnek az eurót, amelynek előnyei még tovább is nőhetnek, ha a bankunió és a tőkepiaci unió kialakításában további előrehaladást sikerül elérni.

Amit a britek művelnek, az mindenki kedvét elveszi a kilépéstől?

Első hallásra furcsa lehet, de a válaszadók közel 80 százaléka részben épp a Brexit miatt hisz az euró további fennmaradásában. A britek kiválása az EU-ból ugyanis annyira problémásra sikeredett, hogy könnyen elveheti bármilyen más “billegő” ország kedvét a kilépéstől. A britek nem tagjai az eurózónának, a szakértők szerint azonban a közös pénz elhagyásának gazdasági következményei még súlyosabbak lennének, mint az EU-ból történő kilépésnek. Az Intesa Sanpaolo közgazdásza szerint az euró [bevezetése] gyakorlatilag visszafordíthatatlan folyamat; a közös pénz elhagyása egy olyan költséges folyamat lenne, amelyet egyik tagállam sem kíván magának.

Mi lesz, ha tényleg megerősödnek az európai populisták?

Mások azért a kockázatokról is beszéltek a lapnak, vannak, akik kevésbé optimisták abban, hogy a kormányoknak sikerül szorosabbra fűznie az integrációt. Szerintük az elmúlt 20 év története óvatosságra int; bár a mostani politikai vezetők elkötelezettnek tűnnek abban, hogy biztosítsák az euró túlélését, ez megváltozhat akkor, ha a májusi európai parlamenti választásokon a populista erők törnek előre, kapnak nagyobb szerepet a döntéshozatalban. Ezért van, aki inkább úgy fogalmaz: az euró 20 év múlva is velünk lesz – de nem feltétlenül ugyanaz a 19 ország használja majd, aki most is.

A németeken és franciákon múlik minden

Természetesen továbbra is a görögöknek és az olaszoknak adnak a legnagyobb esélyt arra, hogy elhagyják valamikor az euróövezetet, a közös pénz sikere vagy kudarca azonban leginkább Németország és Franciaország együttműködésén múlik. Ha egyszer ennek a két országnak egyszer elege lenne egymásból, akkor az eurózóna végét jelentené egy szakértő szerint.

 

Forrás: https://privatbankar.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. június 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...