20 éves az euró – vajon 20 év múlva is létezik majd? Májusban ez is eldőlhet
Utoljára módositva: 2019-01-20 13:35:23

Legalább két évtizedig még biztosan létezni fog az euró, mivel a pénzügyi válságok kezelésére hozott intézkedésekkel a kormányok jelentősen megerősítették az alapokat – derül ki a Bloomberg firrs összeállításából. Az euró idén lesz 20 éves, a lap ezért közgazdászokat kérdezett meg a közös pénz kilátásairól.

A szakértők azért óvnak a túlzott elbizakodottságtól, leginkább azért, mert Európa-szerte populista politikai kampányok indultak, felvetve az EU-ból való kilépés lehetőségét is. A Dekabank szakértője, Kristian Toedtmann összességében sikertörténetnek nevezte a Bloombergnek az eurót, amelynek előnyei még tovább is nőhetnek, ha a bankunió és a tőkepiaci unió kialakításában további előrehaladást sikerül elérni.

Amit a britek művelnek, az mindenki kedvét elveszi a kilépéstől?

Első hallásra furcsa lehet, de a válaszadók közel 80 százaléka részben épp a Brexit miatt hisz az euró további fennmaradásában. A britek kiválása az EU-ból ugyanis annyira problémásra sikeredett, hogy könnyen elveheti bármilyen más “billegő” ország kedvét a kilépéstől. A britek nem tagjai az eurózónának, a szakértők szerint azonban a közös pénz elhagyásának gazdasági következményei még súlyosabbak lennének, mint az EU-ból történő kilépésnek. Az Intesa Sanpaolo közgazdásza szerint az euró [bevezetése] gyakorlatilag visszafordíthatatlan folyamat; a közös pénz elhagyása egy olyan költséges folyamat lenne, amelyet egyik tagállam sem kíván magának.

Mi lesz, ha tényleg megerősödnek az európai populisták?

Mások azért a kockázatokról is beszéltek a lapnak, vannak, akik kevésbé optimisták abban, hogy a kormányoknak sikerül szorosabbra fűznie az integrációt. Szerintük az elmúlt 20 év története óvatosságra int; bár a mostani politikai vezetők elkötelezettnek tűnnek abban, hogy biztosítsák az euró túlélését, ez megváltozhat akkor, ha a májusi európai parlamenti választásokon a populista erők törnek előre, kapnak nagyobb szerepet a döntéshozatalban. Ezért van, aki inkább úgy fogalmaz: az euró 20 év múlva is velünk lesz – de nem feltétlenül ugyanaz a 19 ország használja majd, aki most is.

A németeken és franciákon múlik minden

Természetesen továbbra is a görögöknek és az olaszoknak adnak a legnagyobb esélyt arra, hogy elhagyják valamikor az euróövezetet, a közös pénz sikere vagy kudarca azonban leginkább Németország és Franciaország együttműködésén múlik. Ha egyszer ennek a két országnak egyszer elege lenne egymásból, akkor az eurózóna végét jelentené egy szakértő szerint.

 

Forrás: https://privatbankar.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...