2018 legjobb magyar képalkotásai
Utoljára módositva: 2019-02-02 10:57:11

Idén is elhozták Nagykárolyba a legjobbnak választott fényképalkotásokat, amelyek egyedi életpillanatokat, olyan foglalkozásokat örökítenek meg, amelyek a szemünk láttára halnak ki.

Magyar fotóművészek legjobb alkotásai indulnak útnak évről évre. Immár ötödik alkalommal Nagykárolyban is megállnak s megtekinthetők ezek a fotográfiák a nagykárolyi Károlyi-kastélyban. Csütörtök délután nyitották meg a tavalyi év legjobb képeit tartalmazó tárlatot.

A Magyar Fotóművészek Világszövetsége által meghirdetett XVIII. NemzetKÖZTI Magyar Fotószalon kiállítási anyagát tartalmazó kiállítás megnyitóját a képek megtekintése foglalta keretbe. Hágó Attila Nándor, a házigazda egyesület, a Vasile Vénig László Fotóklub elnöke szólt arról, miként kerülhet egy ilyen rangos tárlat a Károlyi-kastélyba.

Utána Magdó István fotóművész, a szövetség erdélyi alelnöke beszélt a szervezetről, az alkotásokról, illetve úgy általában a fotóstársadalom küldetéséről. Mindenekelőtt látható és bevallott örömmel újságolta, hogy a korábbi, nem túl szerencsés „nemzetközi” elnevezést felváltotta a „nemzet közti”, azaz a magyar nemzetiségű fotóművészek közötti verseny, seregszemle. A brassói illetőségű fotóművész így fogalmazott: „Én úgy éreztem, és úgy is érzem mint kisebbségi és nem anyaországi, hogy az elnevezés így jobban összeköt minket, és többet mond a ‘nemzetközinél’ a ‘nemzet közti’.”

A kiállítás kapcsán elmondta, hogy talán a mostani anyaga a legerősebb — „talán ez a legszebb kiállítás a tizennyolc közül” —, dacára annak, hogy sajnos csak 5 országból érkeztek alkotások, míg előzőleg például nyolcból. Egyébként az előzőnél több, 114 fotóművész pályázott, mégpedig 1208 alkotással — ezekből választották ki a legjobb 45-öt. A Nagykárolyban is látható kiállítás újdonsága az, hogy a zsűri által kiválasztott 45 képalkotás mellett még további 13, Erdélyhez kötődő kép is érkezett, ezek itteni alkotók munkái. De természetesen a többi között is vannak erdélyi vonatkozású képek, például a nagykárolyi Bikfalvi Zsolt egy képe is látható szerte a Kárpát-medencében.

A világszövetség egyébként évről évre négy kategóriában írja ki a pályázatot. A tavalyi témakörök: általános (színes, monokróm); Mátyás király (2018 Mátyás király emlékév volt); a magyar trikolór; vásári örömök. A kiállításon témakörök alapján csoportosítva tekinthetők meg a fotóművészeti alkotások.

A fotózást művelők feladata kapcsán a neves fotóművész megjegyezte: a többi között fontos, hogy dokumentáljanak. Például olyan szakmákat, hivatásokat, életpillanatokat, amelyek eltűnnek. Ennek kapcsán is ajánlotta mindenki figyelmébe a mostani tárlatot is, amelyet két héten át lehet megtekinteni a kastély nyitvatartási rendje szerint.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 14:35
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...