2018 legjobb magyar képalkotásai
Utoljára módositva: 2019-02-02 10:57:11

Idén is elhozták Nagykárolyba a legjobbnak választott fényképalkotásokat, amelyek egyedi életpillanatokat, olyan foglalkozásokat örökítenek meg, amelyek a szemünk láttára halnak ki.

Magyar fotóművészek legjobb alkotásai indulnak útnak évről évre. Immár ötödik alkalommal Nagykárolyban is megállnak s megtekinthetők ezek a fotográfiák a nagykárolyi Károlyi-kastélyban. Csütörtök délután nyitották meg a tavalyi év legjobb képeit tartalmazó tárlatot.

A Magyar Fotóművészek Világszövetsége által meghirdetett XVIII. NemzetKÖZTI Magyar Fotószalon kiállítási anyagát tartalmazó kiállítás megnyitóját a képek megtekintése foglalta keretbe. Hágó Attila Nándor, a házigazda egyesület, a Vasile Vénig László Fotóklub elnöke szólt arról, miként kerülhet egy ilyen rangos tárlat a Károlyi-kastélyba.

Utána Magdó István fotóművész, a szövetség erdélyi alelnöke beszélt a szervezetről, az alkotásokról, illetve úgy általában a fotóstársadalom küldetéséről. Mindenekelőtt látható és bevallott örömmel újságolta, hogy a korábbi, nem túl szerencsés „nemzetközi” elnevezést felváltotta a „nemzet közti”, azaz a magyar nemzetiségű fotóművészek közötti verseny, seregszemle. A brassói illetőségű fotóművész így fogalmazott: „Én úgy éreztem, és úgy is érzem mint kisebbségi és nem anyaországi, hogy az elnevezés így jobban összeköt minket, és többet mond a ‘nemzetközinél’ a ‘nemzet közti’.”

A kiállítás kapcsán elmondta, hogy talán a mostani anyaga a legerősebb — „talán ez a legszebb kiállítás a tizennyolc közül” —, dacára annak, hogy sajnos csak 5 országból érkeztek alkotások, míg előzőleg például nyolcból. Egyébként az előzőnél több, 114 fotóművész pályázott, mégpedig 1208 alkotással — ezekből választották ki a legjobb 45-öt. A Nagykárolyban is látható kiállítás újdonsága az, hogy a zsűri által kiválasztott 45 képalkotás mellett még további 13, Erdélyhez kötődő kép is érkezett, ezek itteni alkotók munkái. De természetesen a többi között is vannak erdélyi vonatkozású képek, például a nagykárolyi Bikfalvi Zsolt egy képe is látható szerte a Kárpát-medencében.

A világszövetség egyébként évről évre négy kategóriában írja ki a pályázatot. A tavalyi témakörök: általános (színes, monokróm); Mátyás király (2018 Mátyás király emlékév volt); a magyar trikolór; vásári örömök. A kiállításon témakörök alapján csoportosítva tekinthetők meg a fotóművészeti alkotások.

A fotózást művelők feladata kapcsán a neves fotóművész megjegyezte: a többi között fontos, hogy dokumentáljanak. Például olyan szakmákat, hivatásokat, életpillanatokat, amelyek eltűnnek. Ennek kapcsán is ajánlotta mindenki figyelmébe a mostani tárlatot is, amelyet két héten át lehet megtekinteni a kastély nyitvatartási rendje szerint.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 24.
Meg kell tanulnia megfékezni haragját még akkor is, ha egyértelműen Önnek van igaza. Indulatainak erejét csillapítsa határozottsággá!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. április 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...