×
2024. 04 25.
Csütörtök
Márk
11 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.66 RON
100HUF = 1.26 RON
Nagykároly

2019-ben is örülni fognak a körgyűrűnek

2018.11.29 - 14:34
Megosztás:
2019-ben is örülni fognak a körgyűrűnek

Szerdán déltájt is javában dolgoztak a kivitelezők a nagykárolyi elkerülő út mentén. A Gencs felé lévő körforgalomba éppen jelzőtáblákat helyeztek ki, de a felüljárónál is szorgoskodtak.

Hosszú évek óta húzódik már a terelőút kialakítása, annak idején, 2012-ben 2014. március 15-ére ígérték a befejezést. Az akkori elképzelések szerint a beruházás összértéke 72 976 189 lej, amely összegből az Európai Unió 62 milliót biztosít vissza nem térítendő támogatásként egy regionális fejlesztési alapon keresztül. Egyébként már évekkel ezelőtt, 2015 nyarára befejeződött az aszfaltozás az útfelület nagy részén, azaz a munkálatok több mint háromnegyedét elvégezte egy spanyolországi vállalkozás. Azonban ez időközben elállt a kivitelezés folyatásától, így a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) vette kézbe a megvalósítást, és közben két szervezetté alakította át önmagát, az egyik a kivitelezés megvalósításáért felelős, a másik pedig majd a fenntartásért. Tavaly év végén meghirdettek egy közbeszerzési eljárást a munkálatok folytatására, mégpedig mintegy 14,8 millió lej értékben (áfa nélkül). Ezt egy kolozsvári cég nyerte el közel 12 millió lejnyi ajánlatával, a cég amúgy az osztrák Strabag konszern része. Ennek kellett elvégeznie az útkialakítás fennmaradó részét, a jelzőrendszereket kialakítania stb. Remélhetőleg jövőre, az év első hónapjában át is adja az elkészült utat.

Ezt a keveset már kibírják

Bizonyos abban, hogy a Nagykárolyt elkerülő út munkálatai még az év utolsó hónapjában befejeződnek — nyilatkozta lapunknak Kovács Jenő polgármester. Hozzátette azonban, hogy a romániai bürokrácia ismeretében nem tartja valószínűnek, hogy már idén megnyitják az útszakaszt a közúti forgalom előtt.

Irdatlan közúti forgalom halad át naponta a Nagykárolyt átszelő főúton. Az elöljáró szerint azért is fontos lenne a város számára a körgyűrű, mert az áthaladó forgalom egyszerűen kikerülhetné Nagykárolyt. Mind a Szatmárnémeti felől Nagyvárad irányába (vagy fordítva) haladók, mind pedig a Tasnád felé közlekedők. Ezzel kapcsolatban nyomatékosította, hogy az áthaladó teherforgalmat kitiltanák a városból. Értelemszerűen csak azok a tehergépjárművek mehetnek majd be, amelyeknek dolguk van a városban. De egyébként is — tette hozzá — mind a kamionoknak, mind pedig az áthaladó személygépjárműveknek érdemes kikerülniük a városi forgalmat, hiszen jelentős időt spórolhatnak meg ezzel. Emlékeztetett, hogy a kerülőút nyomvonala picivel hosszabb a városon áthaladó főúténál, ám kevésbé szabdalt, azaz jobban lehet rajta haladni.

Mint ismeretes, a városvezetőség a főút nagy részének felújítására is pályázott. Az elektromos buszok beszerzéséről szóló projekt révén a főút azon része is megújul. Az elöljáró reményei szerint 2020-ra meg is valósul az a beruházáscsomag, így kiegészíti egymást a két projekt.

Mint elárulta, a legújabb ígéretek arról szólnak, hogy az illetékes hatóság januárban, azaz 2019 első havában átveszi és remélhetőleg akkor meg is nyitja a terelőutat. Az elöljárót úgy tájékoztatták, hogy az út kivitelezési munkálatai most már tényleg elkészültek, jelen pillanatban a megfelelő kivilágítás hiányzik. Jelesül egy, a nyári hónapokban hatályba lépett jogszabály értelmében a négy körforgalmat, illetőleg a vasút feletti felüljárót is ki kell világítani. A kivitelezők ezt a munkálatot végzik. Mint az elöljáró a nagykárolyiak számára üzent: „Ha már a hét évet kibírtuk, ezt a pár hónapot ki kell bírnunk…”

Megyeri Tamás Róbert