219 műtét egy év alatt
Utoljára módositva: 2014-01-10 09:44:18

A szív- és érsebészeti osztályt 2012-ben hozták létre a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban, ahol egy év alatt 219 műtétet végeztek el.

 

Dr. Galajda Zoltán

Az elmúlt napokban többen — többek között Dorel Coica, Szatmárnémeti polgármestere — is megkérdőjelezte a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház szív- és érsebészeti osztályának létjogosultságát. Coica egyik sajtótájékoztatóján elmondta, szerinte fölösleges volt egymillió lejt fordítani egy olyan osztály létrehozására és felszerelésére, melynek fenntartása igencsak költséges, s még az egyetemi klinikáknak is fejtörést okoz egy ilyen osztály működtetése. A Szatmár Megyei Tanács tájékoztatásából kiderül, hogy az osztály kialakítására 133 ezer lejt, a bútorok beszerzésére 100 ezer lejt, míg korszerű gépek vásárlására 1,3 millió lejt költöttek 2012-ben és 2013-ban. „A szív- és érsebészeti osztály létrehozása elődöm, Csehi Árpád Szabolcs ötlete volt. Én már akkor is támogattam az elképzelést, majd miután én kerültem az elnöki tisztségbe, folytattam az osztály létrehozásával és működésbe helyezésével járó teendőket. Az osztály a szatmáriak érdekét szolgálja, nem értem, miért kell belekötni a létezésébe” — fogalmazott Adrian Ştef, a Megyei Tanács elnöke. Dr. Galajda Zoltán szív- és érsebész, a Debreceni Egyetemi Klinika vezetője, aki egyben a szatmári szív- és érsebészeti osztály vezetője is, a felhozott vádakra reagálva elmondta, az általa vezetett osztály papíron másfél éve, gyakorlatilag azonban csak egy éve működik. Ebben az időszakban arra fektették elsősorban a hangsúlyt, hogy az osztályra megfelelő szakembereket alkalmazzanak, s azokat szakmailag továbbképezzék. Ilyen körülmények között 219 műtétet hajtottak végre az osztály munkatársai, melyek 67 esetben különböző végtagok megmentését szolgálták, míg hét esetben nyílt szívműtétet végeztek. „Szatmárnémeti polgármestere nem sebész, nem tudja, mit jelent egy nyílt szívműtét. Ezért elmondom, hogy egy év alatt hét nyitott szívműtétet hajtottunk végre a szatmári kollégákkal. Ami az én munkaprogramomat illeti, a szatmári kórházban mindenkinek tudnia kell, hogy én szakmailag nem függök a szatmári munkámtól. Mivel egyedüli szakorvos vagyok Szatmáron, s még a debreceni osztályt is vezetem, nem lehetek állandó jelleggel Szatmárnémetiben. Azt figyelembe véve, hogy a sürgősségi eseteket Kolozsváron műtik, én akkor jövök ide, mikor különleges problémák adódnak. Ami a fizetésemet illeti, azt még 300 euróval meg kell pótolnom, hogy fedezni tudjam az üzemanyagköltséget. Így néz ki az én beszámolóm” — összegzett Galajda.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...