22 000 liter butángáz sodródott le
Utoljára módositva: 2018-12-05 18:21:05

Könnyen hatalmas robbanással vagy vegyi balesettel végződhetett volna a kedden késő este történt incidens: 22 000 literes, butángázt szállító tartálykocsi sodródott le az úttestről.

A 112-es egységes segélyhívón riasztották a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőséget kedden 22 óra 30 perckor, ugyanis a Lázári és Nagypeleske közötti útszakaszon egy Krassó-Szörény megyei tartálykocsi lesodródott az úttestről és szinte-szinte felborult — a monstrum pedig nem kevesebb mint 22 000 liternyi butángázt szállított. A baleset helyszínére elsőként a lázári önkéntes tűzoltók érkeztek meg, majd nem sokkal később a hivatásos lánglovagok is — minden eshetőségre felkészülve egy habbal-vízzel oltó autóval és egy feszítő-vágó felszereléssel ellátott, speciális járművel. Szerencsére egyik bevetésére sem volt szükség, a tartálykocsi sofőrjének nem esett baja és maga a tartály sem sérült meg, a veszélyes szállítmány nem kezdett szivárogni, a katasztrófavédelmisek „csak” vissza kellett állítsák a járművet az úttestre. Természetesen ez a manőver sem volt teljesen veszélytelen, ám végül sikeresen megoldották, a monstrum pedig tovább folytatta útját.

Bár az eset lakott területen kívül, a házaktól távol történt, egy esetleges butángáz-szivárgás komoly „fejfájást” okozhatott volna az önkéntes és hivatásos tűzoltóknak is — alig pár héttel ezelőtt épp ilyen, a vegyi balesetek témájában zajlott szakmai megbeszélés Halmiban, Szatmár megyei, Szamos-Szatmár-Beregi és kárpátaljai szakemberek (önkéntes és hivatásos lánglovagok), valamint környezetvédelmi szakemberek részvételével. Mint akkor elhangzott, a határ menti területek fokozottan rizikófaktorosoknak minősülnek, hiszen a veszélyes-/vegyi anyag szállításának zöme kamionokban/tartálykocsikban történik, s számtalan oka és lehetősége van annak, hogy a szállítmány szivárogni kezdjen a levegőbe. Ráadásul megyénk területét nagy forgalmat bonyolító ország- és nemzetközi utak szelik keresztül-kasul, és a hatóságok nincs honnan tudják mikor és mi „lép” be a megye területére, illetve ki onnan, ugyanis nem minden tartálykocsin, kamionon van feltüntetve a szállítmány, még ha a törvény szigorúan is kötelezi erre őket, épp ezért mind a hivatásosak, mind az önkéntesek fel kell legyenek készülve minden lehetséges esetre a lehető leghatékonyabb közbelépés és mentés érdekében.

 

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...