230 előadás az idei évadban
Utoljára módositva: 2014-06-27 21:26:43

Tegnap délután sajtótátájékoztató keretén belül ismertették a Szatmárnémeti Észak Színház Harag György Társulatának 2013/2014-es eredményeit, melyből kiderült, 10 hónap alatt 230 előadást tartottak.

 

Bandura Emese, Bessenyei Gedő István, Stier Péter a sajtótájékoztatón

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata a 2013/2014-es színházi évadban — annak ellenére, hogy sok erőfeszítést igénylő, bonyodalmas költözésen, épületcserén esett át — a számok szerint mégis remek eredményeket produkált. Az elmúlt 10 hónapban 230 előadást tartottak, az össznézőszámuk pedig, ha csak keveset is, de növekedett, hiszen a 41 000 nézőről 41 234-re emelkedett. A társulat az évadban 15 bemutatót tartott, a színház alkalmazásában álló rendezők mellett vendégművészek is vittek színre darabokat. Az elmúlt színházi évad során a Harag György Társulatnak 162 ezer lejnyi vissza nem térítendő összeget sikerült pályázati alapokból lehívnia. A társulatnak az idei évad elején sikerült több új színházi bérletet is indítania: Nyiredi Piroska és Kovács Ferenc stúdióbérleteket, Fodor Sándor ifjúsági bérletet, illetve Nóti Károly tasnádi felnőttbérletet. A korábbi hagyományokat folytatva idén is hangsúlyt fektettek a jótékonyságra. A legutóbbi ilyen jellegű előadásukkal — Fekete Péter —, mellyel egy román színésztársuk gyógyulását kívánták elősegíteni, 4950 lejt gyűjtöttek össze, ugyanakkor három korábbi karitatív akciójukkal együtt összesen 10 100 lejt tudtak adományozni. A társulat hazai és magyarországi turnén és fesztiválokon is fellépett, illetve meghívott művészeket és társulatokat is vendégül látott.

Bessenyei Gedő István művészeti igazgató, valamint Stier Péter adminisztratív igazgató a Harag György Társulat elmúlt évi eredményeit ismerette, míg Bandura Emese, a Brighella Bábtagozat megbízott vezetője a bábtagozat jelenéről és jövőbeli terveiről ejtett néhány szót. A statisztikai adatok mellett az előadásokról, vendégszereplésekről, jótékonysági előadásokról is szó esett. Az elmúlt évad homlokterében a társulat 60 éves, valamint a bábtagozat 10 éves fennállása, ennek méltó megünneplése állt. A Harag György Társulat fennállásának 60. évfordulójára háromnapos ünnepi hétvége keretében emlékeztek. A nagyszínpadi és stúdióelőadások mellett könyvbemutatókat, megemlékezéseket, ünnepi gálát szerveztek. A három nap alatt mintegy 1200 ember fordult meg a szinte az egész megyét átfogó rendezvényeken. A Brighella Bábtagozat 10 éves fennállása alkalmából háromnapos bábos hétvégét szerveztek, ugyanakkor idén már harmadik alkalommal vett részt aktívan a Harag György Társulat is A Magyar Kultúra Hete elnevezésű rendezvénysorozat megszervezésében. Március 15-én Hazám, hazám címmel ünnepi műsort szervezett a társulat, a Magyar Költészet Napját pedig Ady-esttel ünnepelte. SzatmÁrt címmel fiatal képzőművészek felkarolását is céljául tűzte a színház — kiállítások keretében. Az elmút évad során színházközi megállapodást kötöttek Tasnádi Csabával, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatójával is, a jövőbeni tervekben pedig a debreceni színházzal való szorosabb együttműködés is szerepel. A színészek közül hárman is rendeztek az évadban: Kányádi Szilárd, Nagy Orbán, Bessenyei István, ezen kívül pedig a bábtagozat részéről Bandura Emese is.

Az elmúlt évadban a bábtagozat BábSzínTér címmel vetélkedőt hirdetett meg a gyermek számára, ugyanakor a Bábszínházi Világnap és a Nemzetközi Gyermeknap megünnepléséről sem feledkeztek meg. A bábosok tevékenyen részt vettek a Hans Lindner Alapítvány beteg gyerekeket táboroztató programjában is. A jövő évi tervek között „babaelőadás” is szerepel, 3 éves korig, a mesevetélkedőt pedig másodjára is szeretnék megszervezni. Végül, de nem utolsósorban pedig hétvégi családi bérlet bevezetését is tervezik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 13.
Régen érezte magát ilyen elégedettnek. Jól sikerült a hete, rengeteget dolgozott és könnyedén, hatékonyan tudott együttműködni másokkal.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...