24 tonna parlagfű gyűlt
Utoljára módositva: 2019-10-03 09:06:14

24,11 tonna parlagfüvet kaszáltak le az elmúlt napokban Szatmár megyében az országosan meghirdetett SOS – Parlagfű akció keretében. Nem kevesebb mint 222,23 hektárnyi terület tisztult meg.

Széles körű polgári és környezetvédelmi mozgalmat kezdeményezett a parlagfű terjedésének megfékezése érdekében az Országos Környezetvédelmi Ügynökség, amelynek javaslatára SOS – Parlagfű néven országos kampányt rendeztek hétvégén. Az akcióra a lakosság részéről érkező bejelentések, illetve a fokozottan allergén növény túlzott elszaporodása miatt került sor. Az akció mérlegét most közölte szerkesztőségünkkel a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Igazgatóság. Tájékoztatása szerint 23 egység — közintézmények, önkormányzatok, az út- és vasútkezelő társaság, mezőgazdasági társulások — csatlakozott a kampányhoz Szatmárnémetiben, Nagykárolyban, Tasnádon, Avasfelsőfaluban, Kolcson, Halmiban, Pusztadarócon, Mikolában, Érendréden, Nagymajtényban, Szaniszlón, Avasújvárosban, Egriben, Szokondon, Csomaközön, Homoródon, Bélteken, Nagytarnán, Udvariban, Kálmándon, Vetésen, Kisgércén és Mezőfényen; irtási munkájuk során így 222,23 hektárnyi területen 24 108 kilogramm parlagfüvet sikerült lekaszálni. A köztisztasági vállalat elszállította a lekaszált gyomnövényt a szamosdobi szeméttelepre komposztálás céljából.

Amint azt a környezetvédelmi hatóság illetékeseitől megtudtuk, több intézmény már az akció meghirdetése előtt is végzett parlagfűirtást, ugyanakkor jelezték, hogy a jövőben is szerveznek még hasonlókat. Azokról a területekről ráadásul, amelyeken korábban is végeztek rendszeres parlagfűirtást, egyetlen kilogrammnyi növényt sem kellett a mostani akció során lekaszálni.

Márpedig a parlagfű irtására, kaszálására nagy szükség van, hiszen a hivatalos adatok szerint közel félmillió romániai lakos hétköznapjait nehezíti meg évről évre a pollenszórás idején, augusztustól októberig, gyakori tüsszentést, könnyezést, szemviszketést, orrfolyást, fulladásérzetet, szédülést okozva.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...