24 tonna parlagfű gyűlt
Utoljára módositva: 2019-10-03 09:06:14

24,11 tonna parlagfüvet kaszáltak le az elmúlt napokban Szatmár megyében az országosan meghirdetett SOS – Parlagfű akció keretében. Nem kevesebb mint 222,23 hektárnyi terület tisztult meg.

Széles körű polgári és környezetvédelmi mozgalmat kezdeményezett a parlagfű terjedésének megfékezése érdekében az Országos Környezetvédelmi Ügynökség, amelynek javaslatára SOS – Parlagfű néven országos kampányt rendeztek hétvégén. Az akcióra a lakosság részéről érkező bejelentések, illetve a fokozottan allergén növény túlzott elszaporodása miatt került sor. Az akció mérlegét most közölte szerkesztőségünkkel a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Igazgatóság. Tájékoztatása szerint 23 egység — közintézmények, önkormányzatok, az út- és vasútkezelő társaság, mezőgazdasági társulások — csatlakozott a kampányhoz Szatmárnémetiben, Nagykárolyban, Tasnádon, Avasfelsőfaluban, Kolcson, Halmiban, Pusztadarócon, Mikolában, Érendréden, Nagymajtényban, Szaniszlón, Avasújvárosban, Egriben, Szokondon, Csomaközön, Homoródon, Bélteken, Nagytarnán, Udvariban, Kálmándon, Vetésen, Kisgércén és Mezőfényen; irtási munkájuk során így 222,23 hektárnyi területen 24 108 kilogramm parlagfüvet sikerült lekaszálni. A köztisztasági vállalat elszállította a lekaszált gyomnövényt a szamosdobi szeméttelepre komposztálás céljából.

Amint azt a környezetvédelmi hatóság illetékeseitől megtudtuk, több intézmény már az akció meghirdetése előtt is végzett parlagfűirtást, ugyanakkor jelezték, hogy a jövőben is szerveznek még hasonlókat. Azokról a területekről ráadásul, amelyeken korábban is végeztek rendszeres parlagfűirtást, egyetlen kilogrammnyi növényt sem kellett a mostani akció során lekaszálni.

Márpedig a parlagfű irtására, kaszálására nagy szükség van, hiszen a hivatalos adatok szerint közel félmillió romániai lakos hétköznapjait nehezíti meg évről évre a pollenszórás idején, augusztustól októberig, gyakori tüsszentést, könnyezést, szemviszketést, orrfolyást, fulladásérzetet, szédülést okozva.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...