×
2024. 04 16.
Kedd
Csongor
10 °C
enyhe intenzitású zápor
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.26 RON
Egészség

2400-an haltak már meg az ebolától

2014.09.12 - 15:40
Megosztás:
2400-an haltak már meg az ebolától

Elérte a 2400-at az ebola vérzéses láz halálos áldozatainak száma Nyugat-Afrikában, ahol eddig 4784-en kapták el a súlyos betegséget - jelentette be Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatója pénteken Genfben, a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb adatokat ismertetve.

 

Az intézmény vezetője szerint további 500-600 külföldi szakemberre és ezer helyi egészségügyi alkalmazottra van szükség az ebolajárvány megfékezéséhez a leginkább érintett három országban, Libériában, Sierra Leonéban és Guineában. Jelenleg egymást váltva több csoportban 500-600 (egyszerre 170) külföldi szakorvos vesz részt a betegek ellátásában és a fertőzés terjedésének megállításában. Az orvoscsoportok ugyanis a rossz munkakörülmények miatt egyfolytában csak egy-két hónapot tudnak eltöltetni a járvány sújtotta országokban.

 

Margaret Chan elmondta, hogy a nyugat-afrikai egészségügyi központokban átlagosan 20 százaléknyi külföldi dolgozik, akiknek feladata az is, hogy képezzék a helyi szakembereket.

 

A WHO szerint sürgősen szükség van további tíz központ létrehozására, körülbelül 70-80 férőhellyel, és ezek mindegyikében legalább kétszáz embernek kellene dolgoznia, beleértve a teljes személyzetet.

 

Az igazgató felhívását nem sokkal előzte meg Kuba bejelentése, hogy jelentős létszámú segítséget küld Sierra Leonéba. A szigetországból 165-en utaznak Nyugat-Afrikába, köztük orvosok, ápolók, járványügyi szakemberek.

 

A WHO azzal számol, hogy a vírus terjedésének megfékezése még legalább hat-kilenc hónapig tart, amennyiben az érintett országok megfelelő nemzetközi segítségben részesülnek.

 

Az ebola vérrel és más testnedvekkel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az ebolavírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.