Maia Sandu moldáv kormányfőt fogadta Iohannis
Utoljára módositva: 2019-07-02 13:57:27

Románia eddig is a Moldovai Köztársaság állandó és legodaadóbb támogatója volt, és ezután is az lesz – nyilatkozta kedden Klaus Iohannis államfő, miután Maia Sandu moldovai miniszterelnököt fogadta a Cotroceni-palotában.

A megbeszélésüket követő közös sajtótájékoztatón Iohannis hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy Maia Sandu új moldovai miniszterelnök első külföldi útja Romániába vezetett. “Románia támogatta a Chişinăuban június 14-én lezajlott békés hatalomátvételt, amely véget vetett a politikai válságnak” – nyomatékosította.

Az elnök azt mondta, Románia készen áll segítséget nyújtani a Moldovai Köztársaságnak intézményei megerősítésében, külön szakértői csoport is létesül e célból.

A kétoldalú projektek kapcsán Iohannis rámutatott, Romániának fő célja hozzájárulni a Moldovai Köztársaság állampolgárai jólétének biztosításához, Chişinănak az Európai Unióhoz való közeledéséhez.

Maia Sandu a közös sajtóértekezleten úgy nyilatkozott, országának nagy szüksége van Románia támogatására, annál is inkább, hogy nemcsak a közös gazdasági érdekek kötik össze a két országot, hanem történelmük, kultúrájuk is. “Az oligarchikus rezsim nehéz örökséget hagyott maga után. Tönkretették az ország gazdaságát, saját vállalkozásukká alakították az állami intézményeket, és nemzetközi szinten elszigetelték a Moldovai Köztársaságot” – jelentette ki.

A moldovai kormányfő hozzátette, az általa vezetett kabinet prioritásai közé tartozik a jogállam megerősítése, a korrupció elleni küzdelem és a sajtószabadság.

A Moldovai Köztársaság európai uniós csatlakozás kapcsán rámutatott, ez egy “bonyolult” folyamat, mert az országnak előbb vissza kell nyernie az európai intézmények bizalmát.

Az Igor Dodon orosz párti alakulatával kötött szövetségre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Maia Sandu azt mondta, a szocialistákkal kötött politikai megállapodás valóban “kevésbé megszokott”, de ez volt az egyetlen megoldás arra, “hogy megszabaduljon az ország a korrupt, antidemokratikus rezsimtől”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...