Hagyományőrző fesztivál Erdődön
Utoljára módositva: 2019-08-18 18:22:54

Szombaton az erdődi várnál rendezték meg a hetedik erdődi néptáncfesztivált, amelynek célja a bükkaljai néptáncok és népviseletek megismertetése és megszerettetése a mai fiatalokkal.

Marius Ovidiu Duma nyitotta meg a fesztivált, és elmondta, hogy az erdődi vár Bükkalja része, az itt élőknek felelősségük, hogy őrizzék és átadják az eljövendő nemzedékek számára a térség néphagyományait. A Bükkalja mint térség szét van szakítva Szatmár, Máramaros és Szilágy megye részein. Az erdődiek igyekeznek ösztönözni a fiatalokat, hogy tegyék magukévá ezeket a hagyományokat: tanulják meg a néptáncokat és a népdalokat, viseljék a népi öltözeteket. Erre az alkalomra amiatt hívják meg Erdőd város testvértelepüléseinek a hagyományőrzőit, hogy ismerjék és tanulják meg egymás népdalait és néptáncait.

Nagy Erzsébet, a magyarországi Napkor polgármestere elhangzott szavait Adrian Cosma Szatmár megyei tanácsos fordította magyarról román nyelvre. A polgármester asszony elmondta, hogy nagy örömmel fogadták a meghívást, nagy odaadással készítették a műsorukat, remélve, hogy elnyeri a közönség tetszését.

Az ukrajnai Veleatino küldöttség vezetőjének köszöntőjét László Róbert tolmácsolta. A néptánccsoport több alkalommal járt már Erdődön, és mindig nagy szeretettel jön.

László Róbert, a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont igazgatója magyar nyelven is köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozta, hogy az erdődiek tudnak jó pályázatokat írni, hogy támogatást szerezzenek kulturális rendezvényekre; Erdődön van a legtöbb hagyományőrző fesztivál, amiért elismerés jár a város vezetőinek.

Adrian Cosma megyei tanácsos elismerően szólt az Erdődön megszervezésre kerülő kulturális rendezvényekről, és példaként említette, hogy Szatmár megyében itt van a legnagyobb egyezség a nemzetiségek között. Ezen a fesztiválon is lehet látni román, magyar és sváb népviseletet.

A megnyitó után kezdetét vette a néptáncosok seregszemléje, melyen négy együttes vett részt: a szatmárnémeti Doruri Sătmărene, valamint az ákosi, a magyarországi napkori és az ukrajnai veleatinói hagyományőrző csoportok.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...