29 ezres alapból gazdálkodnak
Utoljára módositva: 2018-05-16 16:11:04

Közös programot kezdeményezett a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség és a Szatmár Megyei Labdarúgó Egyesület az utánpótlás-nevelés fellendítésére. 1–8. osztályos diákoknak tornát szerveznek, amelyet az egykori „aranycsapat” tagjai is támogatnak.

Kisiskolás és általános iskolás gyereknek indít közös projektet a Szatmár Megyei Labdarúgó Egyesület (AJF) és a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség. Ezt szerdán jelentették be egy sajtótájékoztató keretén belül, amelyen a honi labdarúgás két jeles személyisége is jelen volt: Cristian Balaj egykori FIFA-bíró, a Máramaros Megyei Labdarúgó Egyesület elnöke és az ifjúsági- és sportminiszter tanácsadója, illetve Florin Prunea, az egykori román válogatott „aranycsapat” kapusa.

„Én gratulálni tudok önöknek, hogy az országban elsőként kezdeményeznek egy ilyen programot. Bízom abban, hogy sok megye átveszi majd ezt a programot” — mondta Prunea.

„A tanfelügyelőségnek is fontos, hogy a gyerekek mozogjanak, sportoljanak. Ennek a projektnek éppen ez a célja, hogy a foci által a mozgást, az egészséges életmódot népszerűsítsük — méltatta Călin Durla főtanfelügyelő. — Piramis rendszerben kell építkezni, ahol az alapot az utánpótlás, a gyerekek jelentik. Minél több gyerek vesz részt a programban, annál nagyobb az alap, annál nagyobb az esély arra, hogy tehetséges fiatalokat fedezzünk fel” — tette hozzá.

Prunea, a tanfelügyelő által említett piramissal kapcsolatban azt mondta, hogy jelenleg ez a rendszer a feje tetején áll. „A román szövetség által vezetett honi fociban a piramis a feje tetején áll: az utánpótlás nevelésről és támogatásáról szó sem esik, nem foglalkoztat senkit az AJF-k, vagy a Liga 3 és a Liga 2 normális működése. Csak a Liga 1-re koncentrálnak. Ezért fontosnak tartom azt, hogy mi végre munkához lássunk, és egy hangos ellenzéke legyünk a jelenlegi FRF-vezetőségnek” — mondta az egykori labdarúgó, aki a múlt hónapi FRF elnökválasztáson az újraválasztott Răzvan Burleanu ellenjelöltjét, Ionuț Lupescut támogatta. Ez utóbbinak szimpatizáns táborában van Balaj is, aki figyelmeztetett arra is, hogy a FRF vezetője által, a múlt héten Szatmárnémetiben megígért szabványos nagy méretű műfüves pálya építésének a projektje megalapozatlan. „A szövetség lemásolja azt, amit mi, a minisztériumnál kezdeményeztünk. Nincs alapja a FRF-nek, hogy mindenhol építsen, csak mindenhol megígéri ugyanazt. Ez valójában az a projekt, amit a minisztérium kezdeményezett, és a szaktárca támogatásával fog épülni minden megyeszékhelyen és nagyobb városban” — hangsúlyozta Ioana Bran miniszter tanácsadója.

A focitornával kapcsolatosan Mihai Sabău-Svegler, testnevelési szaktanfelügyelő a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az AJF-vel közösen kezdeményezett program által a gyerek korosztályos fociéletet szeretnék fellendíteni. „A tanügyminisztérium által rendezett diákolimpiász iskolánként csak egy csapat nevezését engedélyezi. Mi minden fokozaton szeretnénk két csapatnak is helyet biztosítani. 1–2., 3–4., 5–6. és 7–8. osztályos szintek lesznek, és a jelentkezők négy zónában fognak kezdeni: Tasnád–Nagykároly, Avasfelsőfalu–Turc–Nagytarna–Sárközújlak, a Szamos bal partja, illetve a Szamos jobb partja zónákra lesz osztva a megye. Ha túljelentkezés lesz, akkor alzónákat hozzunk létre. A négy fő zóna legjobb két csapata jut be a korosztályonkénti nyolcas döntőbe. Június 4–14. között zajlik majd a torna szimulálása, amelynek a résztvevőit csapatonként fogjuk jutalmazni. Szeptember 15. – október 10. között zajlik majd a torna. Végezetül, szeretnénk, hogy korosztályonként egy válogatottat állítsunk fel, és a szomszédos megyék csapataival játsszunk majd egy-egy barátságos meccset” — tette hozzá Mihai Sabău-Svegler.

„Le akarjuk másolni azt, amit ma itt Szatmár megyébe elindítanak. Remélem, hogy Máramaros megyében is sikerül ősztől beindítani ezt a programot. Ehhez elszánt, és odaadó emberekre van szükség. Olyan pedagógusok kellenek, akik önszántukból, iskolai programon kívül is hajlandóak maradni a gyerekekkel, hiszen a mérkőzések délután lesznek rendezve” — mondta Balaj.

Durla hozzátette, hogy ezeken a programokon való részvételt pontozni fogja a tanfelügyelőség, mint iskolai programon kívüli tevékenység. Ugyanakkor biztos abban, hogyha meg tudják ígérni a gyerekeknek, hogy a döntő tornán jelen lesz az egykori aranycsapat néhány tagja, akkor az plusz motiváció lesz a diákoknak, hogy jöjjenek erre a tornára.

Szilágyi István, az AJF elnöke elmondta, ez a projekt országos szinten indult volna, amennyiben Lupescu kerül a FRF élére, viszont most Szatmár megye úttörőként lép fel. „A tanfelügyelőség adatai által 29 ezer fős bázis áll a rendelkezésünkre. Ez azon fiúk és lányok száma, akik elemista és általános iskolai osztályban járnak. Az alap megvan, most hozzá kell lássunk a munkához” — hangsúlyozta Szilágyi.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. január 19.)


  KONYHA
  Készítsünk olyan ételeket újévre, amelyekkel két legyet ütünk egy csapásra: nemcsak a szilveszteri menühöz, de az újévi asztalra is ...