3000 új munkahelyet ígérnek
Utoljára módositva: 2014-01-31 20:14:55

A kerülőút kialakításáról is szavazott tegnap a nagykárolyi tanács. A zömében kulturális kérdésekkel foglalkozó ülésen viszont nem született döntés a Károlyiak életét bemutató könyvről.

 

Illusztráció

Nem mindennapi ajánlattal állt elő a létesítendő munkahelyek számát illetően a németországi érdekeltségű WOCO vállalat — 3000 alkalmazottat foglalkoztathat a gyárában, ezért cserében azt kérik, hogy a nagykárolyi önkormányzat biztosítson számukra egy kerülőutat, hogy a Kaplony irányában található gyárat könnyebben megközelíthessék. Kovács Jenő polgármester indoklásképpen ismertette a tanácsosok előtt ezt az ajánlatot, a hitetlenkedő liberális párti tanácsosok felvetésére válaszolva. „Ha csak kerülőút kialakítása áll a munkahelyteremtés útjába, javaslom azonnal, sok utat készíttessünk!” — kiáltott fel a PNL főszónoka, Ilie Ciuta.

Kovács Jenő elmondta, a 3000-es munkahelyszám számára is hihetetlennek tűnt, azonban mivel olyan cégről van szó, mellyel szemben egyelőre a hiteltelenségnek a gondolata sem merül fel, nem lát okot arra vonatkozóan, hogy kételkedjen ennek a célnak a megvalósulásában. Öt éven belül érnék el ezt a számot, három munkacsarnok kialakítása révén. A tervezett kerülőutat úgy alakítanák ki, hogy nyitnának egy új utat az egykori kendergyár és a jelenlegi gumigyár, a Continental Contitech között, amely egyenesen a WOCO gyárhoz vezet. Így a WOCO kamionjai és egyéb járművei gond nélkül megközelíthetnék a gyárat. Kovács elmondta, az elsődleges cél a munkahelyteremtés, és mivel a WOCO képviselői keresték meg az önkormányzatot, nem pedig fordítva, úgy véli, hogy a kerülőutat az önkormányzatnak biztosítania kell a cél érdekében. A polgármester hozzátette, hogy a kerülőút révén az Ágoston utcát is tehermentesíteni lehet, mihelyt befejeződik a teljes kivitelezés. A tanács döntésének értelmében szeptemberig 300 méternyi útszakaszt alakítanak ki a tervezett kb. 2200 méterből. A WOCO gyár egyébként gumi és műanyag előállításával foglalkozik.

 

Nagykároly és a Károlyiak

Nem sikerült döntést hozniuk a Károlyi család életét bemutató, A nagykárolyi gróf Károlyi Család ezeréves története című könyv megvásárlásával kapcsolatosan a tanácsosoknak. Mint ismeretes, Kovács Jenő polgármester hónapokkal ezelőtt nyilatkozott arról, hogy szeretné, ha Nagykárolyban is hozzáférhető lenne a város névadó családjának, a Károlyi grófoknak az életét bemutató tartalmas, tetszetős kivitelezésű könyv. Az eredetileg Szlovákiában kiadott könyv szerzője Szabó Imre. Kovács Jenő kifejtette, a kötet magyar nyelvű kiadását románra is lefordíttatnák, s véleménye szerint lenne igény arra, hogy az önkormányzat által megvásárolt 300 példányt értékesítsék, illetve a Városi Könyvtár és esetleg iskolák számára is hozzáférhetővé tegyék.

A könyvvásárlással kapcsolatos kérdés az ülés egyik napirendi pontjaként szerepelt: 40 500 lejt kellene a 300 kötet megvásárlására költenie az önkormányzatnak. Az USL-frakció liberális tagjai, ha nyíltan nem is léptek fel a könyvvásárlás ellen, azt kérték, hogy Kovács biztosítson számukra 20 példányt, hogy a következő ülésig elolvashassák, s az olvasottak alapján szavazzanak a vásárlás mellett vagy esetleg ellen. Ciuta elmondta, nagyon jól boldogul a magyar nyelvvel, nem jelent számára semmiféle gondot, hogy a magyar változatot elolvassa. Kovács Jenő kifejtette, nem fog most megvenni 20 példányt, mert nyugati felfogású országokban finoman szólva furcsán venné ki magát, ha megpróbálná elmagyarázni, miért akadékoskodnak a nagykárolyi liberális tanácsosok. Kiemelte, nem érti, mitől félnek a román tanácsosok, hiszen nem politikai, hanem csak történelmi tényeket közlő kötetről van szó. Arról már nem is beszélve, hogy a szóban forgó könyv Szlovákiában került nyomdába. „Ha a szlovákok megengedték, nincs mitől félni itt sem. A történelmet ettől függetlenül mindenki másképp látja. A sváb, a román és én is” — adott hangot véleményének a polgármester.

Mivel az álláspontok nem igazán közeledtek egymáshoz, végül az USL-sek megkapták azt az egy-egy szlovák és magyar nyelvű példányt, amely a hivatalban éppen volt, hogy a jövő pénteken sorra kerülő ülésre áttanulmányozzák, s elvileg akkor hoznak majd döntést a kérdésben.

Kovács Jenő még annyit fűzött az elhangzottakhoz, hogy június 14-ére terveznek egy nagyszabású találkozót, melyre a városba visszatér a Károlyi család több külföldön élő tagja, s ebből az alkalomból kerül majd bemutatásra a könyv tervezett román nyelvű fordítása is. A román fordítást egyébként elismert szakemberrel készíttetné el az önkormányzat.

 

 

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Tulipánláz
Ma, 15:00
A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy elmenekülhessenek a kereskedő messzire érő kezei elől, a két szerelmes mindent kockára téve beszáll a tulipánhagyma-üzletbe, abban a reményben, hogy a megfelelő mennyiségű hagymával elég pénzre tesznek szert szabadságu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A Lego Ninjago film
Ma, 17:00
Ninjago csöpp szigetét rejtélyes ellenség ostromolja. Még szerencse, hogy hat legyőzhetetlennek tűnő nindzsa minden éjszaka harcba száll, és meghökkentő fegyverarzenálja segítségével visszaveri az ellenséget. De kik lehetnek ők? Senki sem tudja. És nem is sejti, hogy az éjszakai szuperharcosok nappal egész másfajta ellenséggel küszködnek. Ugyanis osztálytársak a helyi gimiben, és a középiskolások egyszerű, ám sok küzdelemmel teli hétköznapjait próbálják túlélni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Amerikai bérgyilkos
Ma, 19:00
Mitch Rapp (Dylan O Brien) életét egy szörnyű tragédia árnyékolja be: egy terrorista támadás során a szeme láttára ölik meg a menyasszonyát. A mindenre elszánt férfi személyes bosszút esküszik, egyetlen célja, hogy kiiktassa a kegyetlen merénylőket. Az egykori sikeres atlétára a CIA igazgatóhelyettese, Irene Kennedy (Sanaa Lathan) is felfigyel: felveszi Mitchet az ügynökség elit terroristaelhárító programjába, majd a hidegháborús veterán, a kőkemény Stan Hurley (Michael Keaton) kezeire bízza. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:00
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 25.
A Mars a Szűz jegyében áll. Jelentőségteljes nap elébe néz. Végre felkínálkozik a várva várt lehetőség, közeleg az idő, amikor válthat, és valami új dologba kezdhet. Döntsön megfontoltan!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...