3000 új munkahelyet ígérnek
Utoljára módositva: 2014-01-31 20:14:55

A kerülőút kialakításáról is szavazott tegnap a nagykárolyi tanács. A zömében kulturális kérdésekkel foglalkozó ülésen viszont nem született döntés a Károlyiak életét bemutató könyvről.

 

Illusztráció

Nem mindennapi ajánlattal állt elő a létesítendő munkahelyek számát illetően a németországi érdekeltségű WOCO vállalat — 3000 alkalmazottat foglalkoztathat a gyárában, ezért cserében azt kérik, hogy a nagykárolyi önkormányzat biztosítson számukra egy kerülőutat, hogy a Kaplony irányában található gyárat könnyebben megközelíthessék. Kovács Jenő polgármester indoklásképpen ismertette a tanácsosok előtt ezt az ajánlatot, a hitetlenkedő liberális párti tanácsosok felvetésére válaszolva. „Ha csak kerülőút kialakítása áll a munkahelyteremtés útjába, javaslom azonnal, sok utat készíttessünk!” — kiáltott fel a PNL főszónoka, Ilie Ciuta.

Kovács Jenő elmondta, a 3000-es munkahelyszám számára is hihetetlennek tűnt, azonban mivel olyan cégről van szó, mellyel szemben egyelőre a hiteltelenségnek a gondolata sem merül fel, nem lát okot arra vonatkozóan, hogy kételkedjen ennek a célnak a megvalósulásában. Öt éven belül érnék el ezt a számot, három munkacsarnok kialakítása révén. A tervezett kerülőutat úgy alakítanák ki, hogy nyitnának egy új utat az egykori kendergyár és a jelenlegi gumigyár, a Continental Contitech között, amely egyenesen a WOCO gyárhoz vezet. Így a WOCO kamionjai és egyéb járművei gond nélkül megközelíthetnék a gyárat. Kovács elmondta, az elsődleges cél a munkahelyteremtés, és mivel a WOCO képviselői keresték meg az önkormányzatot, nem pedig fordítva, úgy véli, hogy a kerülőutat az önkormányzatnak biztosítania kell a cél érdekében. A polgármester hozzátette, hogy a kerülőút révén az Ágoston utcát is tehermentesíteni lehet, mihelyt befejeződik a teljes kivitelezés. A tanács döntésének értelmében szeptemberig 300 méternyi útszakaszt alakítanak ki a tervezett kb. 2200 méterből. A WOCO gyár egyébként gumi és műanyag előállításával foglalkozik.

 

Nagykároly és a Károlyiak

Nem sikerült döntést hozniuk a Károlyi család életét bemutató, A nagykárolyi gróf Károlyi Család ezeréves története című könyv megvásárlásával kapcsolatosan a tanácsosoknak. Mint ismeretes, Kovács Jenő polgármester hónapokkal ezelőtt nyilatkozott arról, hogy szeretné, ha Nagykárolyban is hozzáférhető lenne a város névadó családjának, a Károlyi grófoknak az életét bemutató tartalmas, tetszetős kivitelezésű könyv. Az eredetileg Szlovákiában kiadott könyv szerzője Szabó Imre. Kovács Jenő kifejtette, a kötet magyar nyelvű kiadását románra is lefordíttatnák, s véleménye szerint lenne igény arra, hogy az önkormányzat által megvásárolt 300 példányt értékesítsék, illetve a Városi Könyvtár és esetleg iskolák számára is hozzáférhetővé tegyék.

A könyvvásárlással kapcsolatos kérdés az ülés egyik napirendi pontjaként szerepelt: 40 500 lejt kellene a 300 kötet megvásárlására költenie az önkormányzatnak. Az USL-frakció liberális tagjai, ha nyíltan nem is léptek fel a könyvvásárlás ellen, azt kérték, hogy Kovács biztosítson számukra 20 példányt, hogy a következő ülésig elolvashassák, s az olvasottak alapján szavazzanak a vásárlás mellett vagy esetleg ellen. Ciuta elmondta, nagyon jól boldogul a magyar nyelvvel, nem jelent számára semmiféle gondot, hogy a magyar változatot elolvassa. Kovács Jenő kifejtette, nem fog most megvenni 20 példányt, mert nyugati felfogású országokban finoman szólva furcsán venné ki magát, ha megpróbálná elmagyarázni, miért akadékoskodnak a nagykárolyi liberális tanácsosok. Kiemelte, nem érti, mitől félnek a román tanácsosok, hiszen nem politikai, hanem csak történelmi tényeket közlő kötetről van szó. Arról már nem is beszélve, hogy a szóban forgó könyv Szlovákiában került nyomdába. „Ha a szlovákok megengedték, nincs mitől félni itt sem. A történelmet ettől függetlenül mindenki másképp látja. A sváb, a román és én is” — adott hangot véleményének a polgármester.

Mivel az álláspontok nem igazán közeledtek egymáshoz, végül az USL-sek megkapták azt az egy-egy szlovák és magyar nyelvű példányt, amely a hivatalban éppen volt, hogy a jövő pénteken sorra kerülő ülésre áttanulmányozzák, s elvileg akkor hoznak majd döntést a kérdésben.

Kovács Jenő még annyit fűzött az elhangzottakhoz, hogy június 14-ére terveznek egy nagyszabású találkozót, melyre a városba visszatér a Károlyi család több külföldön élő tagja, s ebből az alkalomból kerül majd bemutatásra a könyv tervezett román nyelvű fordítása is. A román fordítást egyébként elismert szakemberrel készíttetné el az önkormányzat.

 

 

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Az Emoji-film
Ma, 15:00
Még nincs minden felfedezve: feltérképezetlen univerzumok vesznek körül minket, még ha nem is tudunk róluk - talán azért, mert nagyon kicsik. Az okostelefonjában például mindenkinek van: egy boldog völgy, ahol a különféle szmájlik és hangulatjelek élnek és dolgoznak. Ám mindig mosolygós és kacsingatós békéjüket megzavarja egyikük, aki kerek fejébe veszi, hogy kideríti, mi van a völgyükön túl. Kalandos vándorútra indul, amelynek során neki és társainak egyre veszélyesebb alkalmazások kerülnek útj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A sötét torony
Ma, 19:20
Léteznek más világok is. Roland Deschain (Idris Elba) az utolsó Harcos, a hatlövetű mestere örök harcot vív Walter O Dimmel (Matthew McConaughey), a feketébe öltözött emberrel, hogy megvédje a Setét Torony épségét. A Torony ugyanis az univerzum tengelye, ha egyszer leomlik, minden világ elpusztul. A tét hatalmas - nem volt még ennél több, amit egy csapatában megnyerhetett vagy elveszíthetett valaki. A Jó és a Gonosz erői összecsapnak: csak Roland lovag és az ő különleges fegyverei akadályozhatjá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...