3000 új munkahelyet ígérnek
Utoljára módositva: 2014-01-31 20:14:55

A kerülőút kialakításáról is szavazott tegnap a nagykárolyi tanács. A zömében kulturális kérdésekkel foglalkozó ülésen viszont nem született döntés a Károlyiak életét bemutató könyvről.

 

Illusztráció

Nem mindennapi ajánlattal állt elő a létesítendő munkahelyek számát illetően a németországi érdekeltségű WOCO vállalat — 3000 alkalmazottat foglalkoztathat a gyárában, ezért cserében azt kérik, hogy a nagykárolyi önkormányzat biztosítson számukra egy kerülőutat, hogy a Kaplony irányában található gyárat könnyebben megközelíthessék. Kovács Jenő polgármester indoklásképpen ismertette a tanácsosok előtt ezt az ajánlatot, a hitetlenkedő liberális párti tanácsosok felvetésére válaszolva. „Ha csak kerülőút kialakítása áll a munkahelyteremtés útjába, javaslom azonnal, sok utat készíttessünk!” — kiáltott fel a PNL főszónoka, Ilie Ciuta.

Kovács Jenő elmondta, a 3000-es munkahelyszám számára is hihetetlennek tűnt, azonban mivel olyan cégről van szó, mellyel szemben egyelőre a hiteltelenségnek a gondolata sem merül fel, nem lát okot arra vonatkozóan, hogy kételkedjen ennek a célnak a megvalósulásában. Öt éven belül érnék el ezt a számot, három munkacsarnok kialakítása révén. A tervezett kerülőutat úgy alakítanák ki, hogy nyitnának egy új utat az egykori kendergyár és a jelenlegi gumigyár, a Continental Contitech között, amely egyenesen a WOCO gyárhoz vezet. Így a WOCO kamionjai és egyéb járművei gond nélkül megközelíthetnék a gyárat. Kovács elmondta, az elsődleges cél a munkahelyteremtés, és mivel a WOCO képviselői keresték meg az önkormányzatot, nem pedig fordítva, úgy véli, hogy a kerülőutat az önkormányzatnak biztosítania kell a cél érdekében. A polgármester hozzátette, hogy a kerülőút révén az Ágoston utcát is tehermentesíteni lehet, mihelyt befejeződik a teljes kivitelezés. A tanács döntésének értelmében szeptemberig 300 méternyi útszakaszt alakítanak ki a tervezett kb. 2200 méterből. A WOCO gyár egyébként gumi és műanyag előállításával foglalkozik.

 

Nagykároly és a Károlyiak

Nem sikerült döntést hozniuk a Károlyi család életét bemutató, A nagykárolyi gróf Károlyi Család ezeréves története című könyv megvásárlásával kapcsolatosan a tanácsosoknak. Mint ismeretes, Kovács Jenő polgármester hónapokkal ezelőtt nyilatkozott arról, hogy szeretné, ha Nagykárolyban is hozzáférhető lenne a város névadó családjának, a Károlyi grófoknak az életét bemutató tartalmas, tetszetős kivitelezésű könyv. Az eredetileg Szlovákiában kiadott könyv szerzője Szabó Imre. Kovács Jenő kifejtette, a kötet magyar nyelvű kiadását románra is lefordíttatnák, s véleménye szerint lenne igény arra, hogy az önkormányzat által megvásárolt 300 példányt értékesítsék, illetve a Városi Könyvtár és esetleg iskolák számára is hozzáférhetővé tegyék.

A könyvvásárlással kapcsolatos kérdés az ülés egyik napirendi pontjaként szerepelt: 40 500 lejt kellene a 300 kötet megvásárlására költenie az önkormányzatnak. Az USL-frakció liberális tagjai, ha nyíltan nem is léptek fel a könyvvásárlás ellen, azt kérték, hogy Kovács biztosítson számukra 20 példányt, hogy a következő ülésig elolvashassák, s az olvasottak alapján szavazzanak a vásárlás mellett vagy esetleg ellen. Ciuta elmondta, nagyon jól boldogul a magyar nyelvvel, nem jelent számára semmiféle gondot, hogy a magyar változatot elolvassa. Kovács Jenő kifejtette, nem fog most megvenni 20 példányt, mert nyugati felfogású országokban finoman szólva furcsán venné ki magát, ha megpróbálná elmagyarázni, miért akadékoskodnak a nagykárolyi liberális tanácsosok. Kiemelte, nem érti, mitől félnek a román tanácsosok, hiszen nem politikai, hanem csak történelmi tényeket közlő kötetről van szó. Arról már nem is beszélve, hogy a szóban forgó könyv Szlovákiában került nyomdába. „Ha a szlovákok megengedték, nincs mitől félni itt sem. A történelmet ettől függetlenül mindenki másképp látja. A sváb, a román és én is” — adott hangot véleményének a polgármester.

Mivel az álláspontok nem igazán közeledtek egymáshoz, végül az USL-sek megkapták azt az egy-egy szlovák és magyar nyelvű példányt, amely a hivatalban éppen volt, hogy a jövő pénteken sorra kerülő ülésre áttanulmányozzák, s elvileg akkor hoznak majd döntést a kérdésben.

Kovács Jenő még annyit fűzött az elhangzottakhoz, hogy június 14-ére terveznek egy nagyszabású találkozót, melyre a városba visszatér a Károlyi család több külföldön élő tagja, s ebből az alkalomból kerül majd bemutatásra a könyv tervezett román nyelvű fordítása is. A román fordítást egyébként elismert szakemberrel készíttetné el az önkormányzat.

 

 

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 11:00
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 13:05
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Jumanji - Vár a dzsungel
Ma, 15:10
A történelem nem ismétli magát, de néha újra próbálkozik. Négy középiskolás talál egy régi játék konzolt, amelyen egy olyan program fut, amiről még sosem hallottak: a Jumanji. Kipróbálják, és a játék rögtön beszippantja őket - de igazán. Átváltoznak saját avatárjukká: Spencer, a nagy gémer izomagyú kalandorrá válik (Dwayne Johnson), a focista Fridge "elveszti teste felső ötven centijét", cserébe okos lesz, mint Einstein (Kevin Hart), a nagymenő bombázó csajból középkorú, pocakos prof. válik (Jac
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...