50 országba jutottak el a Bikfalvi-fotók
Utoljára módositva: 2019-09-25 11:56:50

A nagykárolyi Bikfalvi Zsolt E.FIAP minősítéssel rendelkező fotóművész 54 különböző fotóját fogadta el a rangos szakmai zsűri, a fotók 348 alkalommal lettek kiállítva a világ minden szegletében, összesen 50 országban. Művészeti tevékenységéről kérdeztük.

A nagykárolyi Bikfalvi Zsolt fotóművészt arra kértük, számoljon be a művészeti tevékenységéről. Merre fotózott mostanában? — tudakoltuk.

Képeket készített idén a Duna-deltában, továbbá megkapta a Nemzetközi Fotóművész-szövetség kiváló művész elismerését. „Így már május közepétől E.FIAP (Excelet of FIAP) minősítéssel rendelkezem. Ez egy fontos elismerés számomra, hogy úgy mondjam, nem csak egy papírral több, hanem igenis egy komoly, több éven keresztül tartó kitartó munka és minőségi fotók tucatjának eredménye. Csak hogy számszerűen is szemléltessem, mi vezetett ennek az elismerésnek a megszerzéséig: 54 különböző fotóm lett elfogadva és kiállítva — szám szerint 348 alkalommal a világ minden szegletében, összesen 50 országban. Minden egyes alkalommal zsűri bírálta el, hogy megfelelnek-e az adott képek az adott szalon minőségi követelményének. Voltak fotóim, amelyek csupán egy alkalommal szerepeltek jól, mások pedig hozták mindig az elvárásoknak megfelelő formát, és elfogadások mellett díjakkal is megörvendeztettek. Néhány fotóm címe, amelyek talán a közönség számára ismertek, és jól szerepeltek a nemzetközi megmérettetésben: Mustang Sally’s, Predestination, Mózsi, The ninetieth pages vagy a Tanti fotóm, amellyel legutóbb egy craiovai nemzetközi szalon egyik aranyérmét kaptam meg” — mondta el a fotóművész.

Megemlítette azt is, hogy nagy örömére idén is meghívták a hagyományossá vált Szilágysági Fotótáborba. Egy héten át fotózták a szilágysági hagyományokat, kulturális és vallási örökséget, a nagyszerű vendégszeretetet. A tábor fotósai által készített képek jövő év januárjában „érkeznek meg” a nagykárolyi Károlyi-kastélyba, egy tárlat keretében tekinthetjük meg azokat.

Júliusban Románia, vagyis inkább Észak-Erdély volt a helyszíne a GPU Photo Festival 2019-nek. Ez egy egy hétig tartó esemény, és arra hivatott, hogy az adott régiót megismerhessék a fotósok által a nagyvilágban. A szélrózsa minden irányából egész pontosan 143 fotós érkezett erre a fesztiválra — részletezte Bikfalvi. A GPU (Global Photographik Union) elnökének, Manolis Metzakisnak a meghívására ő is részt vett a fesztivál több eseményén. A többi között a Vasér völgyében. „Sajnos minden erőfeszítésem ellenére nem sikerült elhoznom a fesztivált legalább egy napra Nagykárolyba, pedig a szándék mindenki részéről megvolt, csupán egyszerűen nem volt rá logisztikai lehetőség” — avatott be. Augusztusban a budapesti Józsa Judit Galériában sikeres kiállítása nyílt a korábban díjazott fotóiból. „Ezt a kiállítási anyagot szeretném valamikor december elején, az adventi időszakban a nagykárolyi közönség elé hozni” — mondta.

Természetesen a terveire is kíváncsiak voltunk.

„Egyelőre nem tervezek újabb fotókból álló önálló kiállítást, nem érzek késztetést. Nem szeretném, hogy arról szóljon: ‘na, még egy kiállítással több’, úgy nem látom semmi értelmét. Igaz, a legutóbbi kiállításom, a Face to Face nagyon jó lett, jó fotókkal, jó összeállításban egy egységes anyag, azt nehéz lesz túlszárnyalni. Ezt az összeállítást szeretném csiszolgatni, hozzátenni-kivenni fotókat, és más helyszíneken kiállítani. Egyeztetek is ennek kapcsán, például a Bukaresti Balassi Intézettel, jövő tavasszal a reményeim szerint eljutnak a képek hozzájuk is.”

Nagykárolyban az utóbbi években több képes élménybeszámolót is tartottak — rendszerint nagy az érdeklődés egy-egy ilyen alkalom iránt. „Többen szóvá tették, hogy miért nem tartok egy vetített élménybeszámolót a Duna-deltai fotótúráról. Amennyiben van érdeklődés, akkor a közeljövőben sort kerítenék egy ilyen rendezvényre” — ígérte.

Bikfalvi Zsoltot persze a művészfotózáson túl a repülőgépek megörökítőjeként is ismerjük. Az idei évben a repülők fotózása jóval elmaradt az eddig megszokottól, vallotta be, hozzátéve, hogy semmi rosszra nem kell gondolni, csupán így alakult. Épp azért, hogy az endorfinszintje ne csökkenjen, az elmúlt hétvégén részt vett az ostravai (Csehország) NATO-napon, ami egyben a cseh hadsereg napja is.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...