×
2024. 05 04.
Szombat
Mónika, Flórián
15 °C
borús égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.65 RON
100HUF = 1.28 RON
Vidék

6500 magyar könyv a tasnádi iskolának

2017.07.10 - 19:31
Megosztás:
6500 magyar könyv a tasnádi iskolának

Simon Melinda, a Szegedi Tudományegyetem dolgozója 6500 magyar könyvet gyűjtött össze a Tasnádi Általános Iskolának, de ezekből kap majd a városi könyvtár is. Jelenleg néprajzi könyveket gyűjtenek a Rekettye Kulturális Egyesületnek.

A Szegedi Tudományegyetemen dolgozó Simon Melinda személyes élményen alapuló kezdeményezésére könyvgyűjtő akció indult ez év januárjában, amely nemrég sikeresen zárult le. Az elmúlt évben Tasnádon töltötte a szilvesztert, és szóba került az iskola könyvtárának a helyzete. A tasnádi ismerősök elmondták, hogy lehetne több olvasó is, ha lennének jobb könyvek, amelyekhez hozzányúlhatnának. Ebből a gondolatból csírázott ki, hogy könyveket kellene gyűjteni. Simon Melinda ezt több fórumon meghirdette, és jöttek a kisebb-nagyobb felajánlások. A tasnádiakkal történt beszélgetésből kiderült, hogy jó lenne, ha a kötelező olvasmányok ott lennének a könyvtárban, lehetőleg jó minőségben. Nagyon sok gyerek- és ifjúsági könyv, valamint ismeretterjesztő kötet érkezett a felhívásra. Váratlan, de szerencsés fordulat volt, hogy érkezett néhány nagyon nagy adomány, többezres kollekció, ami egy-egy ember magángyűjteménye volt — ezt az örökösök ajánlották fel.

Június 6-án összesen 6500 magyar nyelvű kötet érkezett Tasnádra, amelyek részben a városi könyvtár polcain, részben az általános iskolában fognak olvasmányul szolgálni az érdeklődőknek. A gyűjtés során klasszikus és kortárs magyar irodalom, a világirodalom legjava, gyerekkönyvek, szótárak, nyelvkönyvek, iskolai szöveggyűjtemények és atlaszok kerültek a dobozokba. Az adományozók általában saját könyvtárukból ajánlottak fel 10–50–100 példányt, de néhány nagyobb állomány is érkezett. Sánta Gábor irodalomtörténész magánkönyvtárát özvegye teljes egészében a tasnádi magyar közösségnek adományozta, s ezer darabon felüli igényes, válogatott irodalmi gyűjteményt ajánlottak fel Meskó Gábor vegyészmérnök örökösei is. A könyvek Szegeden kívül Algyőről, Budapestről, Hódmezővásárhelyről, Mezőhegyesről, Szentesről és Veszprémből érkeztek, de még a Helsinki Balassi Intézet is hazajuttatott 5–6 doboznyi kitűnő gyerekkönyvet és ifjúsági irodalmat. A Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. által kiadott Nemzeti Könyvtár egy sorozatát Kőszegi László ügyfélszolgálati csoportvezető jóvoltából sikerült Tasnádra is eljuttatni. (Néhány nagy adományozó kimondottan azt kérte, hogy ne említsük meg a nevét. – szerkj. megj.)

Az akció létfontosságú háttérfeltételeit a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtára biztosította azzal, hogy az intézmény vezetőségének engedélyével a könyvtár egyik raktárában lehetett tárolni a folyamatosan gyarapodó állományt. Hasonlóan nélkülözhetetlen segítséget nyújtottak az intézmény raktári osztályának munkatársai, akik az anyag mozgatásában több alkalommal is önfeláldozó lelkesedéssel járultak hozzá az akció sikeréhez. A marketingosztály munkatársai a szegedi városi gyűjtés szervezésében segítettek.

„Lehetetlen felsorolni azokat az eseteket, amikor sokszor teljesen ismeretlenek önzetlenül segítettek az akció szervezőjének akár a doboz-utánpótlás folyamatos biztosításával, akár az Országos Széchenyi Könyvtárban folyó gyűjtés lebonyolításával, akár a Szegeden belüli és kívüli autós transzportokban és cipekedésekben, akár a felhívás továbbadásában.

Az anyag 277 dobozba csomagolva egy 7,5 tonnás kisteherautóval jutott el Szegedről a célállomásra. A szállítást Nagy Tünde, a helyi kórház főorvosnője és Szász Sándor mérnök szervezte meg, Grieb Csaba polgármester támogatásával. A dobozokat egyelőre a helyi iskola egyik osztálytermében őrzik, a hely biztosításáért köszönet illeti Maier Florin igazgatót és Gáll Jusztina aligazgatónőt, akik maguk is örömmel álltak az ügy mellé. A helyi háttérszervezésért elismeréssel tartozunk még Katona Péter mérnöknek, Dohi Lóránd belgyógyász szakorvosnak és Kiskasza Balázs alpolgármesternek is.

Hogy a kezdeményezés nem volt sikertelen, már abból is láthattuk, hogy a könyvek lepakolásában lelkesen segítő tasnádi gyerekek már ott helyben élvezettel lapoztak bele egyik-másik színes gyerekkönyvbe” — tudtuk meg Simon Melindától.

A szállítmányban van egy százkötetes sorozat eddig megjelent hatvan kötete, ezt a magyar kormány támogatásával adták ki, és a magyar irodalom legjavát tartalmazza, s az év végéig megérkezik a többi is.

Egy másik terv, hogy a nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesületnek is szállítanak néprajzi könyveket. A Magyar Néprajzi Tudományos Társaság felajánlott minden kiadványából és folyóiratából egy darabot. Az akadémia néprajztudományi intézete is felajánlotta kiadványait, ez tíz-tizenöt nagy doboznyi könyv lesz, s ezt Budapestről szállítják Nagykárolyba. A Rekettyének még nincs könyvtára, ezzel az adománnyal fogják megalapítani.

Elek György