7 millió munkás, 5 millió nyugdíjas
Utoljára módositva: 2019-10-22 13:08:04

Romániában közel 7 millió alkalmazott és több mint 4,9 millió nyugalomba vonult személy van, és soha nem volt még ilyen alacsony a munkanélküliség — vont mérleget a Munkaügyi Minisztérium.

 

Romániában jelen pillanatban közel 7 millió alkalmazott dolgozik, 4,9 millió nyugdíjas él, az állástalanság mértéke pedig történelmi minimumon áll — nyilatkozta Marius Budăi, a munkaügyi szaktárca ideiglenes vezetője. A miniszter szerint a bruttó átlagbér 5127 lej, és rekordmértékű a regisztrált munkaszerződések száma: a Revisal nyilvántartásban 6 465 354 szerződés és 5 609 060 aktív alkalmazott szerepel. Budăi azt is hozzátette, hogy ebbe nincsenek belefoglalva a közalkalmazottak és a védelmi rendszer dolgozói, ezért az alkalmazottak száma jóval meghaladja a hétmilliót.

A szaktárca adatai szerint soha nem volt még ilyen alacsony a munkanélküliségi arány sem: jelenleg az ország aktív korú lakosságának mindössze 3,03 százaléka nem dolgozik, míg két éve még 4,82 százalék volt az állástalansági ráta. Jelenleg a statisztikák szerint 264 402 munkanélküli van az országban, 2017-ben ezzel szemben 421 236 volt. Budăi azt is hozzátette, hogy jelenleg a regisztrált állástalanok közül 49 193-an kapnak havi juttatást. Az ideiglenes szaktárcavezető szerint ehhez az is hozzájárult, hogy már évek óta különböző támogatásokkal próbálják buzdítani az aktív korú lakosságot és a munkaadókat is: például anyagi támogatást nyújt az állam azoknak a cégeknek, amelyek kezdőket foglalkoztatnak inasként, képezik őket, és szakdiplomát adnak nekik, de elhelyezkedési támogatás jár a foglalkoztatásügyi nyilvántartásban szereplő és sikeresen elhelyezkedő volt munkanélkülieknek is, ha három hónapnál hosszabb időre szól a megkötött munkaszerződésük.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...