70 éve volt a német megszállás
Utoljára módositva: 2014-03-28 09:57:42

Gnandt Zoltán történelemtanár a Szent István Kör szervezésében Magyarország német megszállásáról tartott előadást.

 

Gnandt Zoltán

Magyarország német megszállásának 70. évfordulója kapcsán a Szent István Kör feladatához híven — mint a magyarság sorsát meghatározó történelmi fordulatok mindegyikét — ezt az eseményt is tudományos tárgyilagossággal mutatta be tegnap, az RMDSZ szatmárnémeti székházában. Gnandt Zoltán történelemtanár előadásában ismertette a március 19-i nap történetét, amikor a megszállás történt. Beszélt az előzményekről, hogy miért került sor a megszállásra, milyen tervei voltan Németországnak. Edmund Veesenmayer, a Harmadik Birodalom teljhatalmú magyarországi megbízottja azt tanácsolta, hogy úgy kell Magyarországot megszállni, hogy Horthyt nem kell elmozdítani, hanem támogatóit, „a várbéli klikket” kell lekapcsolni róla, mert sok híve van és a hadsereg is rá hallgat. Március 18-án Horthyt Németországba kérették a honvédelmi és a külügyminiszterrel, 19-én, a megszállás napján Hitlerrel tárgyalt, aki közölte Horthyval, hogy a megszállás elkerülhetetlen. Horthy nem írta alá a támogató nyilatkozatot, haza akart utazni, de Szombathelyi Ferenc vezérkari főnök meggyőzte, hogy folytassák a tárgyalást. Végül Horthy aláírta, hogy tudomásul veszi a német megszállást, de nem támogatja. A megszállás megtörtént, aminek az volt a következménye, hogy új magyar kormányt kellett kialakítani, a miniszterelnök pedig Sztójay Döme lett. Horthy a helyén maradt, de minden kulcspozícióban lévő emberét leváltották, helyükre németbarát személyeket neveztek ki. Letartóztatták Kállay Miklóst, mert ki akarta rángatni Magyarországot a háborúból. Ugyanezt tették Bajcsi-Zsilinszky Endrével és Bethlen Istvánnal is. Gnandt Zoltán a továbbiakban az 1944. október 15-i kiugrási kísérletről is beszélt, ami egyrészt annak volt a következménye, hogy augusztus 23-án Romániában államcsíny történt, a király letartóztatta Antonescut és a Szovjetunió oldalán harcolt tovább, vagyis német szövetségese ellen fordította a fegyverét. Ennek egyik következménye volt az, hogy a magyarok is elszánták magukat és 1944. október 15-én Horthy Miklós kormányzó a koronatanácsban bejelentette, hogy Magyarország le fogja tenni a fegyvert, a rádióban beolvastak egy kiáltványt, de a kitörési kísérlet eredménytelenül végződött, mert a németek mindenről tudtak, egyeztettek Szálasi Ferenccel, hogy amennyiben Horthy megkísérli a kilépést a háborúból, azonnal letartóztatják, és Szálasi lesz a miniszterelnök. Horthy a déli órákban beolvasta a rádióban a kiáltványát, az emberek ünnepeltek, a nyilasok felfegyverkeztek, a németek elrabolták ifjabb Horthy Miklóst, a kormányzó kisebbik fiát, vele zsarolták Horthyt. Másnap kénytelen volt aláírni a lemondását, és kinevezte Szálasit miniszterelnöknek, aki teljesen más irányba terelte Magyarország sorsát.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 21:55
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 17.
Bár Ön egyébként is szereti, ha elismerik érdemeit, most olyan pozitív visszajelzéseket kap, hogy nem akar hinni a fülének és szinte zavarba jön a bókoktól.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...