8000 lej adó egy műhely után
Utoljára módositva: 2019-09-04 10:59:09

Többszörösére, egyes esetekben egyenesen hússzorosára nőtt adókat nyög mintegy kétszáz szatmárnémeti cég, kisvállalkozás, családi vagy egyéni vállalkozó egy korábbi adócsavar miatt.

Beérett az országos adótörvénykönyv egyik négy évvel ezelőtti módosítása; akik saját ingatlanjukban céget üzemeltetnek, és akkor nem figyeltek, illetve időközben elmulasztottak pár adminisztratív dolgot megtenni, most óriási adóterhekkel néznek szembe. Tegnap egy háztartási gépeket egyéni vállalkozóként otthoni műhelyében szerelő nyugdíjas kereste fel Adrian Albu szatmárnémeti alpolgármestert a következő kérdéssel: hogy lehet az, hogy közel nyolcezer lejes ingatlanadót kell fizessen az alig nyolcvan négyzetméteres lakása után? Fogadóórája volt tegnap az elöljárónak, ennek alkalmából került szóba a probléma, és a gyűlésteremben ott volt a városi adóhivatal egyik munkatársa is, ő magyarázta el, hogyan állt elő ez a helyzet. Nagy módosítások történtek az adótörvénykönyvben 2015-ben, akkor változott az is, hogy nem az számít, kinek a tulajdonában van egy adóköteles ingatlan, hanem hogy abban milyen tevékenység zajlik. Ha céges, akkor az épület értékére számított 0,1 százalékos adókulcs 2 százalékosra módosul (akkor is, ha az épületnek magánszemély a tulajdonosa), ami adókivetéskor ugyebár hússszoros különbözetet jelent. Ez történt a témát a fogadóórán felhozó egyéni vállalkozóval is, szinte nyolcezer lej adó terheli azt az ingatlant, amelyben lakik is ugyan, de amelyikben aprócska műhelyének is helyet biztosít. Az összeg egyébként négy év alatt duzzadt ekkorára, mert a törvény hatályba lépése óta kellett volna ennyit fizetnie a panaszosnak, így mára nem csak a korábbi évekből maradt hátralékok, de a késedelmi kamatok is hozzáíródtak az eredeti adóalaphoz.

 

Külön kell választani

 

Mintegy kétszáz kisvállakozó van hasonló helyzetben a megyeszékhelyen, akik közül egyesek nem csak a négy évvel ezelőtti ominózus módosítás fölött siklottak el, de elmulasztották elvégezni az ingatlan beosztásának újrarajzolását is. Ezáltal különválaszthatták volna a céges és magáncélra használt épületrészeket, csökkentve azt a felületet, amelyiket emelt adó sújt, csökkentve ezáltal a kirótt adó mértékét is.

 

Részletben is nehéz lesz

 

A fogadóórán kiderült: a kisvállalkozó nyakán megszorult a hurok, nem tud már olyan mentséget felhozni, amelyik által kibújhatna belőle, mentesülve az irdatlan összegű adó befizetése alól. Egyetlen kivitelezhető lehetősége maradt: kéri az összeg részletekben történő befizetését. Négy-öt évre is elnyújthatja annak befizetését, a futamidőről már a helyi adóhivatalban is dönthetnek. A legnagyobb baj, hogy a szóban forgó kisvállakozó tényleg kicsiben dolgozik, a részletfizetés is megerőltető lesz számára, mert csak alkalmi javítani valói akadnak; elmondása szerint nem termel annyit a műhelye egy évben, amennyi csak a rá kirótt adó.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...